Guardians of Naxos: Ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές και δικτυακός τόπος για την ανάδειξη της Νάξου

Newsroom.
17/10/2024 01:11
 
 
 

 

Από τις αρχές του 2023, καθηγητές και φοιτητές τριών Πανεπιστημίων ξεκίνησαν ένα ερευνητικό ταξίδι με στόχο την ανάπτυξη ψηφιακού περιεχομένου που θα προάγει τον πολιτισμό, το φυσικό περιβάλλον και τα προϊόντα της Νάξου. Σε συνεργασία με τους κατοίκους του νησιού, δημιουργήθηκαν ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές και ένας δικτυακός τόπος υπό την ονομασία “Guardians of Naxos”, με στόχο την ενίσχυση της γνωριμίας των επισκεπτών με τον τόπο και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ερευνητική προσπάθεια, η οποία βρίσκεται στο τρίτο και τελευταίο έτος της, αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2025. Το ψηφιακό περιεχόμενο θα παραδοθεί σε τοπικό φορέα για περαιτέρω αξιοποίηση, με στόχο να παραμείνει ελεύθερα προσβάσιμο και να ενισχύει τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, οι Guardians of Naxos προσκαλούν το κοινό σε διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση μέσω Zoom την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, στις 19:00, για τη συνέχιση του διαλόγου και την εξεύρεση τρόπων αξιοποίησης του έργου.

Η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει τη σημασία του πολιτισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης, προτείνοντας πολιτικές που θα ενισχύσουν τη φέρουσα ικανότητα του νησιού, ενώνοντας την τοπική κοινωνία σε έναν κοινό αγώνα για τη διατήρηση της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς της Νάξου.

Η σχετική ανακοίνωση από τους καθηγητές και φοιτητές των τριών Πανεπιστημίων

Στις αρχές του 2023 Καθηγητές και φοιτητές τριών Πανεπιστημίων ξεκινήσαμε ένα όμορφο, μοναδικό, ταξίδι γνώσης, δημιουργίας και εμπειριών με επίκεντρο το νησί της Νάξου. Στόχος μας η ανάπτυξη ψηφιακού περιεχομένου που θα προάγει τον Πολιτισμό της Νάξου, θα αναδεικνύει το φυσικό και ανθρωπογενές Περιβάλλον και θα επιτρέπει την καλύτερη γνωριμία με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τα ξεχωριστά προϊόντα του νησιού και τους ανθρώπους που τα παράγουν.

Έτσι, σε συνεργασία και με τη βοήθεια πολλών κατοίκων και ιδιαίτερα μαθητών, δημιουργήσαμε ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές και δικτυακό τόπο που ελπίζουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν τους επισκέπτες να γνωρίσουν σε βάθος και να αγαπήσουν το νησί. Με άλλα λόγια, να γίνουν φρουροί και υποστηρικτές του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος και της τοπικής παραγωγής –Guardians of Naxos– όπως είναι και ο τίτλος του δικτυακού μας τόπου.

Έχοντας εισέλθει στο τρίτο και τελευταίο έτος της ερευνητικής μας προσπάθειας, επιδίωξή μας είναι οι ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές και ο δικτυακός τόπος με την ολοκλήρωσή τους το Καλοκαίρι 2025 να παραδοθούν σε τοπικό φορέα που θα αναλάβει την αξιοποίησή τους, την περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωσή τους. Το περιεχόμενο αυτό πρέπει να είναι ελεύθερα προσβάσιμο και να αξιοποιείται με τρόπους που θα βοηθάνε τον διάλογο, τη συμμετοχή και την κοινή προσπάθεια.

Η ενδυνάμωση της κοινότητας είναι ο κοινός μας στόχος και είμαστε βέβαιοι ότι μέσω μιας ανοικτής διαδικασίας διαβούλευσης με τους φορείς του νησιού και προσωπικότητες που συμβάλλουν στην προσπάθειά μας θα καταλήξουμε στις σωστές επιλογές για την αξιοποίηση του έργου που έχει παραχθεί.

Για τον λόγο αυτό, σας προσκαλούμε στη διαδικτυακή μας εκδήλωση-συζήτηση που θα διεξαχθεί μέσω Zoom την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στις 19.00 στον παρακάτω σύνδεσμο :

https://h-da-de.zoom.us/j/98835816955

Ως ερευνητές παρακολουθούμε τις συζητήσεις που εξελίσσονται διεθνώς και στη χώρα μας αναφορικά με τις τεκτονικές αλλαγές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, οι τεχνολογικές επαναστάσεις και η επιδείνωση πολλών κοινωνικών προβλημάτων και ανισοτήτων. Συμμετέχουμε σε ερευνητικές προσπάθειες και δράσεις για την αξιοποίηση δυνατοτήτων και την αντιμετώπιση προβλημάτων. Ανάμεσά τους και για τις πιέσεις που δημιουργεί ο μαζικός τουρισμός στο Περιβάλλον, στις υποδομές και στην κοινωνική συνοχή.

Μέσα από τις εμπειρίες μας και την ερευνητική μας προσπάθεια συνειδητοποιούμε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέες, πρωτοφανείς προκλήσεις που απαιτούν οι τοπικές κοινωνίες να διαμορφώσουν καλά μελετημένες πολιτικές αντιμετώπισής τους οι οποίες θα υπηρετούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη συμμετοχή και τη συλλογική προσπάθεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ευαίσθητα περιβάλλοντα με σχετικά περιορισμένους πόρους όπως είναι τα νησιά μας και η κλειστή θάλασσα της Μεσογείου.

Με αυτές τις σκέψεις έχουμε εισέλθει στο τρίτο έτος της ερευνητικής μας προσπάθειας που είναι και το τελευταίο. Επιδίωξή μας είναι οι ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές και ο δικτυακός τόπος με την ολοκλήρωσή τους το Καλοκαίρι 2025 να παραδοθούν σε τοπικό φορέα που θα αναλάβει την αξιοποίησή τους, την περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωσή τους. Το περιεχόμενο αυτό πρέπει να είναι ελεύθερα προσβάσιμο και να αξιοποιείται με τρόπους που θα βοηθάνε το διάλογο, τη συμμετοχή και την κοινή προσπάθεια.

Η ενδυνάμωση της κοινότητας είναι ο κοινός μας στόχος και είμαστε βέβαιοι ότι μέσω μιας ανοικτής διαδικασίας διαβούλευσης με τους φορείς του νησιού και προσωπικότητες που συμβάλλουν στην προσπάθειά μας θα καταλήξουμε στις σωστές επιλογές για την αξιοποίηση του έργου που έχει παραχθεί.

Ο Πολιτισμός ενώνει. Το διαπιστώσαμε με τον καλύτερο τρόπο όταν καθηγητές και φοιτητές από πολλές διαφορετικές χώρες σηκώθηκαν αυθόρμητα να χορέψουν συνεπαρμένοι από το Διονυσιακό ήχο της τσαμπούνας. Η πλούσια παράδοση, η ομορφιά  του νησιού και των κατοίκων του, η φιλόξενη διάθεση θα μείνουν στη μνήμη μας για πάντα ως ξεχωριστή πηγή έμπνευσης. Ταυτόχρονα γίναμε κοινωνοί οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων που φαίνεται να διογκώνονται και να απειλούν πολύτιμα στοιχεία της φυσιογνωμίας του νησιού. Οι εμπειρίες και οι γνώσεις που αποκτήσαμε είναι πολύτιμες και γι αυτό ευχαριστούμε όσους βοήθησαν την προσπάθειά μας και ελπίζουμε ότι μέσω της διαβούλευσης θα προκύψουν περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας των Πανεπιστημίων μας με την κοινωνία της Νάξου.

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα

Ιστότοπος Guardians of Naxos
https://www.guardiansofnaxos.gr/

Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι (μικρού μήκους ντοκιμαντέρ)

Το μυστήριο του πειρατικού τάφου (trailer – ελληνική έκδοση)

Πώς να πείτε ιστορίες για τους Φρουρούς της Νάξου – The Lover’s Hike (ελληνική έκδοση)

The Guardians of Naxos (2024) – Making off video

Η κάλυψη των δράσεων του προγράμματος Guardians of Naxos στα τοπικά Μέσα:

Naxos Times

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 5 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*