Ανακοίνωση για τις κονσέρβες τόνου που φτάνουν στα σπίτια των νοικοκυριών στην Ελλάδα εξέδωσε ο ΕΦΕΤ, μετά την καταγγελία ΜΚΟ για μόλυνσης των εν λόγω τροφίμων από υδράργυρο.
Έκτακτη ανακοίνωση για τις κονσέρβες τόνου εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), μετά και την καταγγελία δύο ΜΚΟ που με έκθεσή τους, έκαναν λόγο για “αληθινό σκάνδαλο δημόσιας υγείας”, καθώς διαπίστωσαν πως οι εν λόγω κονσέρβες έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε υδράργυρο.
Στην ανακοίνωσή του, ο ΕΦΕΤ καθησυχάζει τους καταναλωτές σχετικά με την ασφάλεια του προϊόντος, σημειώνονται ότι διενεργεί διαχρονικούς ελέγχους για τα επίπεδα βαρέων μετάλλων (υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο) σε αλιεύματα ελληνικής προέλευσης, ευρωπαϊκής προέλευσης και τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και αλιευμάτων σε κονσέρβες.
Όπως ενημερώνει, κατά τον ετήσιο επίσημο έλεγχο τροφίμων του 2024 τα δείγματα που ελήφθησαν σε κονσερβοποιημένα αλιεύματα κρίθηκαν όλα συμμορφούμενα. Παρακάτω παρατίθενται τα αποτελέσματα της τελευταίας πενταετίας που αφορούν σε ανίχνευση βαρέων μετάλλων σε αλιεύματα:
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα σε έκθεσή τους οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Bloom και Foodwatch κατήγγειλαν ότι ο τόνος σε κονσέρβα είναι σε μεγάλο βαθμό μολυσμένος με υδράργυρο και ζήτησαν από τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ και τις δημόσιες αρχές να «λάβουν επειγόντως μέτρα», μεταξύ των οποίων η μείωση των επιτρεπόμενων ορίων.
«Η Bloom επέλεξε στην τύχη 148 κουτιά κονσέρβας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία), τα οποία ελέγχθηκαν από ένα ανεξάρτητο εργαστήριο: 100% των κονσερβών βρέθηκαν μολυσμένες με υδράργυρο», αποκαλύπτει η έρευνα που διεξήχθη από τη ΜΚΟ Bloom.
Η εν λόγω ένωση για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος αναφέρει πως, σε πάνω από ένα κουτί κονσέρβας στα δύο, η περιεκτικότητα σε υδράργυρο υπερβαίνει το ανώτατο όριο που έχει καθορισθεί για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg.
A. Zαμπέλας (ΕΦΕΤ) στο EΡΤΝews για τις κονσέρβες με τόνο: Μηδενικά σε βαρέα μέταλλα τα δείγματα τα τελευταία τρία χρόνια
Aνησυχία προκλήθηκε μετά από την καταγγελία δύο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για τον τόνο σε κονσέρβα και τη μόλυνσή του, σε μεγάλο βαθμό από υδράργυρο που είναι επιβλαβής για τη δημόσια υγεία. Ο ΕΦΕΤ εξέδωσε ανακοίνωση και υπήρξε καθησυχαστικός με τον πρόεδρο του Oργανισμού Ελέγχου Τροφίμων, Αντώνη Ζαμπέλα, να μιλά στο EΡΤΝews και να επισημαίνει ότι οι έλεγχοι είναι διαρκείς.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ «την τελευταία 5ετία έχουν γίνει έλεγχοι για βαρέα μέταλλα, όπως υδράργυρος, κάδμιο και μόλυβδος σε νωπά και κατεψυγμένα αλιεύματα, αλλά και σε κονσέρβες αλιευμάτων και όλα τα δείγματα ήταν συμμορφούμενα».
Όπως είπε ο Αλέξανδρος Μέμος, θα γίνουν εκ νέου έλεγχοι στα ευρήματα των ερευνητών στις ευρωπαϊκές χώρες όπου προέκυψε το πρόβλημα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν χρειάζεται και στην Ελλάδα να γίνουν επιπλέον έλεγχοι.
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για το θέμα δήλωσε ότι «στη χώρα μας έχουμε ένα πρόγραμμα για τρία βαρέα μέταλλα, κυρίως τον υδράργυρο, το κάδμιο και τον ψευδάργυρο» και όπως είπε οι έλεγχοι είναι συνεχείς.
«Έχουμε κάνει περίπου 150 δείγματα τα τελευταία τρία χρόνια και σε όλα τα δείγματα βγαίνουν μηδενικά .Οι αναλύσεις που έχουμε κάνει εμείς και σε ξιφία και σε τόνο, γιατί αυτά τα δύο είναι τα κύρια ψάρια στα οποία επικάθεται ψευδάργυρος, το γνωρίζουμε αυτό, γι’ αυτό και οι συστάσεις, κυρίως στις έγκυες, λένε για τόνο ότι πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ. Και όπως επισήμανε τα δεδομένα, μέχρις στιγμής είναι όλα μηδενικά. «Από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων δεν φαίνεται ότι η κατανάλωση τόνου είναι τέτοια ώστε να αυξάνεται σε επίπεδα πρόσληψης ο υδράργυρος που να πρέπει να πάρουμε μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ertnews.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις