Το Χαλκί βάζει τα καλά του και γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

eyropaiki giorti musikis 2016
admin
13/06/2017 09:17
 
 
 

 

Η μεγάλη γιορτή της μουσικής πλησιάζει και το Χαλκί ετοιμάζεται για έκτη χρονιά να υποδεχτεί ένα τριήμερο γεμάτο μελωδίες από διαφορετικά μουσικά είδη που παντρεύονται γλυκά και αρμονικά.

Εκεί, στον πεζόδρομο του χωριού, στις 21-23 Ιουνίου rock, funk, rock n roll, soul, blues και παραδοσιακή μουσική θα γίνουν ένα μοναδικό κράμα αφιερωμένο στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής.

«Είναι η έκτη χρονιά που η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής φιλοξενείται στο Χαλκί. Την πρώτη χρονιά είχε γίνει στη Χώρα, μετά ήρθε στο Χαλκί και έμεινε. Είναι εκείνη η ημέρα που η μουσική γιορτάζει, γι’ αυτό και όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν παίζουν δωρεάν για το κοινό. Η ομορφιά της διοργάνωσης είναι αυτό το ανακάτεμα των μουσικών. Διαφορετικά είδη παντρεύονται, υπάρχει εναλλαγή» λέει στο naxostimes.gr η Κατερίνα Γιαμούρη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τραγαίας.

Το τριήμερο αφιέρωμα στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής ξεκινά στις 21 Ιουνίου με εκδηλώσεις για τα παιδιά, ενώ τις άλλες δύο ημέρες θα πραγματοποιηθούν οι συναυλίες.

Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

«Ο κόσμος που βρίσκεται στο νησί αυτές τις μέρες ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για αυτή την εκδήλωση. Άλλωστε η μουσική είναι διεθνής, δεν έχει γλώσσα» σημειώνει η κ. Γιαμούρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Γιορτής της Μουσικής ξεκίνησε από τη Γαλλία, όπου θεωρείται τεράστιο γεγονός. Στην Ελλάδα γιορτάζεται από το 1999 και η Νάξος συμμετέχει τα τελευταία επτά χρόνια.

Εθελοντές κρατούν ανοιχτά τα μνημεία

Εκτός, όμως, από αυτή τη μεγάλη γιορτή, στο Χαλκί γίνονται πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα χάρη σε έναν πολύ δραστήριο σύλλογο. Εδώ και δύο χρόνια, ελλείψει εξειδικευμένου προσωπικού, εθελοντές αποφάσισαν να ανοίξουν για το κοινό τον ναό του Αγίου Γεωργίου Διασορίτη, μια βυζαντινή εκκλησία του 11ου αιώνα με το πληρέστερο τοιχογραφικό διάκοσμο σε όλο το Αιγαίο.

«Το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να τοποθετεί φύλακες σε όλα τα μνημεία και ο ναός τα τελευταία χρόνια παρέμενε κλειδωμένος. Μετά από πολλά παράπονα επισκεπτών που ήθελαν να δουν το μνημείο και έπειτα από δύο έτη επιστολών και απαντήσεων, καταφέραμε να πάρουμε άδεια από την Αρχαιολογία και από την Μητρόπολη και ανοίξαμε το ναό. Έτσι εδώ και δύο χρόνια, καθημερινά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο δύο άτομα ανοίγουν την εκκλησία το πρωί για 2:30 ώρες. Πέρσι συνολικά δούλεψαν 40 εθελοντές και είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι πέρασαν από το ναό αυτούς τους δύο μήνες 6.500 επισκέπτες» τονίζει η κ. Γιαμούρη.

«Εμείς δεν κάνουμε ξεναγήσεις, απλά φυλάμε το ναό για να μη γίνει καμία ζημιά. Στόχος μας είναι να ξαναμπεί μέσα εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά μέχρι τότε είναι κρίμα τέτοια μνημεία να μένουν κλειστά. Αυτή είναι μια λύση προσωρινή μέχρι να ορθοποδήσει το σύστημα και να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού από το υπουργείο Πολιτισμού» καταλήγει η κ. Γιαμούρη.

 

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 2017: 

programma halki

Κική Μαργαρίτη

(Visited 18 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*