Συνεργασία, δημιουργία και έμπνευση στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο – Από τη Μυθολογία στο Διάστημα – Συμμετείχαν και μαθητές της Νάξου

Newsroom.
16/12/2024 07:47
 
 
 

 

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Μαθητικό Συνέδριο του Διεθνούς Δικτύου Εκπαίδευσης για την Αειφορία  «Από τη Μυθολογία στο Διάστημα» με τίτλο «Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!», που πραγματοποιήθηκε στις 6, 7 και 8 Δεκεμβρίου 2024 στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Το συνέδριο, πρωτοβουλία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας και Κυκλάδων, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το World Human Forum, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος και τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, συγκέντρωσε 6.000 μαθητές και μαθήτριες από 140 σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο παρουσίασαν με ενθουσιασμό τις ευφάνταστες εργασίες τους πάνω στις οποίες εργάστηκαν την σχολική χρονιά που πέρασε και ένωσαν τις δυνάμεις τους για ένα μέλλον πιο βιώσιμο και δημιουργικό.

Μέσα από πρωτότυπες δράσεις, παρουσιάσεις και βιωματικές δραστηριότητες, οι μαθητές και οι μαθήτριες ασχολήθηκαν με θέματα αιχμής, όπως η κλιματική κρίση, η τεχνητή νοημοσύνη, η προγονική νοημοσύνη και η εξερεύνηση του διαστήματος. Οι εργασίες που παρουσίασαν εντυπωσίασαν το κοινό, δείχνοντας πώς η συνεργασία και η δημιουργικότητα μπορούν να γίνουν εργαλεία για έναν καλύτερο κόσμο.

Διακεκριμένοι Ομιλητές/Ομιλήτριες  και Πρωτότυπες Δράσεις: Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιελάμβανε επίσης ομιλίες από προσωπικότητες με τις οποίες οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν, όπως ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής, που μίλησε για την αξία της ομαδικής δουλειάς και του ήθους στη συνεργασία καθώς και τον ουσιαστικό  ρόλο των συγκεκριμένων δεξιοτήτων στις διαστημικές ανακαλύψεις, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του ΔΣ της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Βασίλης Λαμπρινουδάκης, που επεσήμανε την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς ως βάση για την εξέλιξη του ανθρώπου στο μέλλον.

Η Πρόεδρος του World Human Forum, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη τόνισε με έμφαση τη σημασία της
ενδυνάμωσης και ενεργοποίησης των μαθητών και των μαθητριών  για την προστασία της ζωής στον πλανήτη, ενώ ο Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Καθηγητής Μανώλης Πλειώνης παρουσίασε το μεγαλείο του σύμπαντος και τη θέση της Γης σε αυτό, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προστασίας της για τη διατήρηση της ζωής. Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης με ομιλίες  χαρισματικοί νέοι επιστήμονες, όπως ο ιατρός των αστροναυτών & υποψήφιος αστροναύτης Αδριανός Γκολέμης και ο δημιουργός του ρομπότ ΝΙΚΗ, μαθητής Αδριανός Μπότσιος.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες  είχαν επιπλέον την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε συναρπαστικές δραστηριότητες, κάνοντας τον μύθο και το διάστημα παιχνίδι:
μοιράστηκαν σκέψεις από το συνέδριο πάνω σε έναν μεγάλο συλλογικό πίνακα, κατανόησαν τη δύναμη του ΜΠΟΡΩ μέσω του προγράμματος Design for Change, συνδημιούργησαν ιστορίες για τη φύση στα Πράσινα Παραμύθια, παρακολούθησαν με ενθουσιασμό εντυπωσιακά πειράματα του Μr Chem, έπαιξαν με τον Δελφικό Κύβο εξερευνώντας τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, άκουσαν
δημοτικά μας τραγούδια για την φύση από τη χορωδία της Δόμνας Σαμίου και συνομίλησαν με το ρομπότ «ΝΙΚΗ» για θέματα που τους απασχολούσαν. Επιπλέον παρατήρησαν μετεωρολογικά φαινόμενα στο εργαστήριο Περί Ανέμων & Υδάτων του ΜΕΤΕΟ, ενώ οι αναγνώσεις των βιβλίων «Άρτεμις φευγάτη» και «ο Μύθος του Βασιλιά Ερισύχθονα», συμπλήρωσαν το πρόγραμμα.

Ένα Σημαντικό Βήμα για την Εκπαίδευση και την Κοινωνία: Το συνέδριο δεν ήταν απλώς μία μαθητική εκδήλωση, αλλά μια πλατφόρμα που ενθάρρυνε τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων – παιδιών, εκπαιδευτικών, γονέων ,  καλλιτεχνών και επιστημόνων – στην προσπάθεια για έναν πιο δίκαιο, πράσινο και δημιουργικό κόσμο. Με κεντρικό μήνυμα την αξία της συλλογικότητας, έδωσε στα παιδιά το
κίνητρο να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη των ιδεών τους και να οραματιστούν έναν κόσμο όπου όλοι μπορούν να συμβάλλουν ενεργά.

Το Ταξίδι Συνεχίζεται: Το δίκτυο «Από τη μυθολογία στο διάστημα» συνεχίζει τη δράση του με τη συμμετοχή 15.000 μαθητών από 400 σχολεία την τρέχουσα χρονιά, φιλοδοξώντας το μαθητικό συνέδριο να αποτελέσει ετήσιο θεσμό ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια της συνείδησης για την αειφορία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, ώστε ως ενεργοί πολίτες να συνδιαμορφώσουν έναν καλύτερο κόσμο.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων εκπροσωπήθηκε ενεργά από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου, τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και Αντιπρόεδρο του Δικτύου, Δρ Ειρήνη Τσαβαλά, τον Σύμβουλο της 4ης Περιφέρειας Κυκλάδων, Πέτρο Προβελέγγιο και τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Βίβλου Νάξου, Χρήστο Σκάρκο.

Τα σχολεία της Νάξου τα οποία συμμετείχαν με παρουσίαση στο 1 ο Μαθητικό
Συνέδριο ήταν :
Το Νηπιαγωγείο Βίβλου Νάξου με 2 παρουσιάσεις και το
Δημοτικό Σχολείο Βίβλου με 1 παρουσίαση.

Μαζί, μαθητές και δάσκαλοι αποδεικνύουν πως το μέλλον είναι στα χέρια μας –
γεμάτο δημιουργικότητα, έμπνευση και συνεργασία.

Μπορείτε να δείτε το Συνέδριο στα παρακάτω links:
1η ημέρα

2η ημέρα

3η ημέρα

Όλο το υλικό και οι παρουσιάσεις των σχολείων βρίσκονται στo site του δικτύου:
https://mythtospace.sites.sch.gr/

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 42 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*