Συνεχίζεται το παγκοσμίως πρότυπο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Just Go Zero Tilos» – Η πρώτη υπογραφή της νέας χρονιάς!

Newsroom.
04/01/2025 09:29
 
 
 

 

Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συνεχίζεται το παγκοσμίως πρότυπο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Just Go Zero Tilos» – Η πρώτη υπογραφή της νέας χρονιάς!

– Υπεγράφη η εργολαβική σύμβαση μεταξύ ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και Ε.Κ.Α.Ν – POLYGREEN A.B.E.E.

– Γιώργος Χατζημάρκος: “Ήταν μια ακόμα δέσμευση μας η συνέχιση και χρηματοδότηση αυτής της μοναδικής πρωτοβουλίας. Η μεταφορά αυτής της εμπειρίας και σε άλλα μικρά νησιά της Περιφέρειας μας, είναι ο νέος μας στόχος”

– Μαρία Καμμά: “Η στήριξη του ΦΟΔΣΑ και της Περιφέρειάς μας ήταν και είναι καθοριστική, σε όλη την προσπάθεια. Xαιρόμαστε διπλά που η Τήλος έγινε για μια ακόμη φορά πυξίδα και φάρος, δείχνοντας τον δρόμο για ένα βιώσιμο μέλλον.”

Το επιτυχημένο και παγκοσμίως πλέον αναγνωρισμένο πρότυπο περιβαλλοντικό πιλοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης και εφαρμογής συστήματος μηδενικών αποβλήτων «Just Go Zero Tilos» συνεχίζεται για δύο ακόμη χρόνια,  με την υπογραφή εργολαβικής σύμβασης μεταξύ του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και της αναδόχου εταιρείας Ε.Κ.Α.Ν – POLYGREEN A.B.E.E.

Η σύμβαση παροχής υπηρεσίας «Δράσεις εκτροπής αποβλήτων από την ταφή με τη συνδρομή νέων τεχνολογιών, νήσου Τήλου», δαπάνης 2.065.361,57 € (συμπ. ΦΠΑ) έχει ως στόχο την έκτροπη από την ταφή του συνόλου των παραγόμενων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) της νήσου Τήλου και η χρηματοδότησή του θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από πόρους της  Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το πρόγραμμα «Just Go Zero Tilos» αποσκοπεί στην ύπαρξη μηδενικών αποβλήτων μέσω της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης κάθε αποβλήτου που παράγεται στο νησί, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Κάτοικοι και επισκέπτες ενημερώνονται από την ομάδα του προγράμματος και διαχωρίζουν σωστά τα απόβλητά τους στις ειδικά σχεδιασμένες μπλε τσάντες που φέρουν μοναδικό QR code. Ακολουθεί η συλλογή πόρτα-πόρτα και η μεταφορά των αποβλήτων στο Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας – 3Κ το οποίο αντικατέστησε τον παλιό ΧΥΤΑ του νησιού. Η Τήλος έχει ήδη καταφέρει ανακύκλωση και κομποστοποίηση αποβλήτων μεγαλύτερη του 93% με παραγωγή του υπολείμματος ως δευτερογενές καύσιμο (RDF) αλλάζοντας δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ΑΕ , Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε σχετικά με την υπογραφή της σύμβασης:

“ Το πρόγραμμα “Just go Zero – Tilos”, είναι η πρώτη υπογραφή του 2025. Υπογράψαμε την σύμβαση για τη συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος “Just go Zero – Tilos” για δύο χρόνια, το 2025 και το 2026, και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για πολλούς λόγους:

Γιατί, έπαψε πλέον να έχει τον χαρακτήρα του “πιλοτικού” και έγινε εφηρμοσμένη πρακτική.

– Γιατί, αναγνωρίστηκε και πιστοποιήθηκε Πανευρωπαϊκά.

– Γιατί, κατέκτησε το Μεγάλο Βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κατηγορία για την προώθηση της Επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Βραβείο στην κατηγορία Υποστήριξης της Βιώσιμης Μετάβασης.

– Γιατί, ήταν μια ακόμα δέσμευση μας η συνέχιση και χρηματοδότηση αυτής της μοναδικής πρωτοβουλίας.

– Γιατί, ειδικά για τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου που έτρεξε και τον σχετικό διαγωνισμό, αυτή είναι μια μεγάλη στιγμή δικαίωσης απέναντι στους τόνους της λάσπης που έχει δεχθεί απο τους γνωστούς μικρόνοες.

– Γιατί, τώρα μπορούμε να δουλέψουμε και για την μεταφορά αυτής της υπέροχης εμπειρίας και σε άλλα μικρά νησιά μας.

Οι κάτοικοι της Τήλου ξέρουν οτι η στήριξη μας δεν ήταν ποτέ μόνο στα λόγια. Η Δήμαρχος του νησιού Μαρία Καμμά, ξέρει οτι ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όταν εγγυήθηκαν το “Just go Zero” το εννοούσαν. Η μεταφορά ακριβώς αυτής της εμπειρίας και σε άλλα μικρά νησιά της Περιφέρειας μας, είναι ο νέος μας στόχος. Και η χρονιά μας, πρέπει να ξεκινά με αυτά που μας οδηγούν ψηλότερα. Με αυτά που ορίζουν τον πήχη. Τον πήχη που εμείς τοποθετούμε ψηλά, απ;o επιλογή. Γιατί, μπορούμε.”

H Δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά δήλωσε σχετικά:

“Όταν υπάρχει αγαθή συνεργασία με μοναδικό στόχο το καλό του τόπου και της κοινωνίας, τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά!

Μια τέτοια, χάρισε στη χώρα μας πανευρωπαϊκή πρωτιά στην Βιώσιμη Μετάβαση στέλνοντας το μήνυμα σε όλο τον κόσμο, ότι η καινοτομία κι η δέσμευση για την προστασία του περιβάλλοντος μπορούν να οδηγήσουν τις κοινωνίες μας σε κορυφές!

Η στήριξη του ΦΟΔΣΑ και της Περιφέρειάς μας ήταν και είναι καθοριστική, σε όλη την προσπάθεια σχεδιασμού και υλοποίησης του πρωτοποριακού έργου “just go zero tilos” και από σήμερα που έγινε εφαρμοσμένη πρακτική, χαιρόμαστε διπλά που η Τήλος έγινε για μια ακόμη φορά πυξίδα και φάρος, δείχνοντας τον δρόμο για ένα βιώσιμο μέλλον.”

Το αντικείμενο της σύμβασης

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η ανάπτυξη και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αναδιάρθρωσης του συστήματος διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων, και εκτροπής τους από την ταφή, στον Δήμο Τήλου, μέσω της αποτελεσματικής και ολοκληρωμένης λειτουργίας ενός πρότυπου συστήματος διαχείρισης που μετατρέπει τα απόβλητα σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Σύμβασης περιλαμβάνεται η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών εκπαίδευσης – ενημέρωσης, καθώς επίσης και συλλογής, μεταφοράς, διαχωρισμού και ταξινόμησης των αποβλήτων στο Κέντρο Αυξημένης Εκτροπής Υλικών (Κ.Α.Ε.Υ.), μέσω ειδικά καταρτισμένου προσωπικού, εξοπλισμού, και κατάλληλου διαχειριστικού συστήματος με την χρήση νέων Τεχνολογιών.

Οι στόχοι του Προγράμματος “Just Go Zero

Οι βασικοί στόχοι του έργου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

– Εισαγωγή μιας νέας νοοτροπίας σχετικά με ενεργή συμμετοχή του πολίτη στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων με δράσεις ευαισθητοποίησης των κατοίκων και επισκεπτών σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης απορριμμάτων.

– Αύξηση του ποσοστού εκτροπής των απορριμμάτων από την ταφή,  με επίτευξη υψηλών στόχων κυρίως στα ρεύματα των υλικών όπως τα απορρίμματα συσκευασίας, τα βιοαπόβλητα, ο ρουχισμός, τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά, τα πράσινα (κλαδιά), τα χρησιμοποιημένα έλαια, τα επικίνδυνα, κ.α.

– Επίτευξη των Εθνικών και Ευρωπαϊκών στόχων που έχουν τεθεί στην διαχείριση και ανακύκλωση των διαφόρων ρευμάτων υλικών και αποβλήτων.

– Απεξάρτηση από την ανάγκη ανθρώπινης παρουσίας για κάθε επίπεδο ελέγχου.

– Χρήση πληροφοριακών εργαλείων για την επίτευξη απομακρυσμένων ελέγχων.

– Συλλογή αποκεντρωμένης και διασκορπισμένης πληροφορίας που είναι αναγκαία για αποφάσεις και ανάπτυξη εργαλείων Διαχωρισμού των Απορριμμάτων και προστασίας περιβάλλοντος.

– Πρόσβαση των κατοίκων και επισκεπτών σε συγκεντρωμένη περιβαλλοντική πληροφόρηση.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 21 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*