«Πρόσωπα της Σύρου μέσα από τον φακό σημαντικών φωτογράφων του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα»

eleftherioy fotografies 1
admin
27/06/2017 12:53
 
 
 

Σπάνιες φωτογραφίες από τη συλλογή του μοναδικού Μάνου Ελευθερίου περιλαμβάνει η εξαιρετική έκθεση με θέμα «Πρόσωπα της Σύρου μέσα από τον φακό σημαντικών φωτογράφων του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα που εργάστηκαν στην Ερμούπολη», τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 8 Ιουλίου στις 20:30 στην Αίθουσα Τέχνης «Γ. & Ε. Βάτη».
Η έκθεση φωτογραφικής προσωπογραφίας (που εντάσσεται στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος – Πολιτισμός 2017» με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Αντωνίου Ε. Κομνηνού) θα παρουσιάσει μια σημαντική πτυχή της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού, αυτήν της φωτογραφικής παραγωγής μέσα από τα εργαστήρια Συριανών (όχι μόνο) φωτογράφων του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου. Το υλικό αποτελεί μια ενότητα της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας και πολυποίκιλης συλλογής του Μάνου Ελευθερίου.
Το παράδειγμα της Σύρου τις δεκαετίες του 1860 και 1870 είναι ενδεικτικό για την πρόοδο και άνθιση του φωτογραφικού επαγγέλματος στην Ελλάδα. Στην Ερμούπολη, το πιο σημαντικό λιμάνι και αστικό κέντρο της χώρας με συνεχείς και συχνές συναλλαγές, τόσο με τη Δύση όσο και με την Ανατολή, τα φωτογραφεία συναγωνίζονταν σε ποιότητα αυτά της Αθήνας, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό (1860-1930) από τα εργαστήρια των Δαμιανού, Βενιού, Βλαχάκη, Δεσύπρη, Μακρουλάκη, Φυντανίδη, Ξανθάκη, Κόκκινου κ.ά., καθώς και υλικό τεκμηρίωσης (όπως έγγραφα, βιβλία, αντικείμενα κ.ά.).

Info
Διάρκεια Έκθεσης: 6 – 31 Ιουλίου
Ώρες Λειτουργίας: 11:00-13:30 & 18:30-21:30
Γενική επιμέλεια – συντονισμός έκθεσης: Μαρία Θηρεσία Δαλεζίου, Ιστορικός Τέχνης
Έρευνα – επιστημονική επιμέλεια: Μαριάννα Καράλη, Ιστορικός Τέχνης

*Εις μνήμην Αγγελικής και Στέλιου Ελευθερίου και Ευάγγελου Ν. Ρούσσου

eleftherioy fotografies 3

(Visited 21 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*