«Διαδρομές Φολεγάνδρου»: Εκστρατεία για τη Φολέγανδρο, την φύση και τον πολιτισμό της

diadromes folegandroy 5
admin
28/06/2017 09:09
 
 
 

Στην αξιοποίηση και ανάδειξη του πεζοπορικού δικτύου του νησιού, καθώς και στην κατασκευή ενός ασφαλούς πεζόδρομου που θα ενώνει το λιμάνι με τη Χώρα της Φολεγάνδρου στοχεύει η εκστρατεία crowdfunding («χρηµατοδότηση από το πλήθος» ή αλλιώς «διαδικτυακή µικροχρηµατοδότηση») που έχουν ξεκινήσει οι κάτοικοι του νησιού, ο δήμος και το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ), μέσω της καμπάνιας “Folegandros Routes: a step for culture & nature”.
Αυτά τα δύο αναγκαία και θετικά για το νησί έργα αναμένεται να έχουν πολλαπλά και διαχρονικά οφέλη για το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την τοπική οικονομία: Η οργάνωση του πεζοπορικού δικτύου θα ενισχύσει την ανάπτυξη ειδικών και ήπιων μορφών τουρισμού, προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον, τις παραδόσεις και την πολιτισμική κληρονομιά της Φολεγάνδρου, ενώ η κατασκευή του πεζόδρομου που θα ενώνει τον Καραβοστάση µε τη Χώρα, θα διαμορφώσει μια ασφαλή ζώνη μετακίνησης των πεζών δίπλα στην υπάρχουσα σημερινή οδό, µε προδιαγραφές για την εξυπηρέτηση Ατόμων Μειωμένης Κινητικότητας.

diadromes folegandroy 3

diadromes folegandroy 4
Οι παρεμβάσεις αυτές θα προσφέρουν την δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες της Φολεγάνδρου να περπατήσουν, να περιηγηθούν και να ανακαλύψουν το νησί σε ένα ασφαλές περιβάλλον, μιας και το νησί αποτελεί ιδανικό τόπο για περπάτημα. Τα μονοπάτια αναπτύσσονται ανάμεσα στις ξερολιθιές, περνούν από αλώνια, εγκαταλελειµµένες θηµωνιές και λεµονόσπιτα, διασχίζουν όλο το νησί και προσφέρουν ένα μοναδικό πεζοπορικό δίκτυο.

diadromes folegandroy 1

Καινοτόμο εγχείρημα με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών
Ωστόσο, η προσπάθεια συνεχίζεται! Η Φολέγανδρος γίνεται σημείο αναφοράς, με το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ να εργάζεται στην κατεύθυνση ανάδειξης, αξιοποίησης και διατήρησης της ταυτότητας, της φυσικής κληρονομιάς, της τοπικής γαστρονομίας, των παραδόσεων, αλλά και του σύγχρονου πολιτισμού των ελληνικών νησιών, ώστε να δημιουργήσουν συνθήκες βιώσιµης τοπικής ανάπτυξης και ευηµερίας.
Η καµπάνια “Folegandros Routes: a step for culture & nature” αποτελεί τόσο για τη Φολέγανδρο, όσο και για τον ευρύτερο νησιωτικό χώρο, ένα καινοτόµο εγχείρημα έρευνας και δράσης, µε βασικές αρχές την ενεργό συµµετοχή των πολιτών, τον σεβασµό στο φυσικό τοπίο και την ανάδειξη ειδικών µορφών τουρισµού. Γι’ αυτό και ζητά την υποστήριξη όλων όσων μπορούν να συνεισφέρουν!

diadromes folegandroy 7

Λίγα λόγια για το ∆ίκτυο ∆ΑΦΝΗ
Tο ∆ίκτυο ∆ΑΦΝΗ είναι ένας µη κερδοσκοπικός οργανισµός µε µέλη οργανισµούς της νησιωτικής τοπικής αυτοδιοίκησης (µεταξύ των οποίων και ο ∆ήµος Φολεγάνδρου), που στόχο έχει την ισόρροπη περιβαλλοντική, οικονοµική και κοινωνική ανάπτυξη του ελληνικού νησιωτικού χώρου µε σεβασµό στο ιδιαίτερο φυσικό και πολιτιστικό του περιβάλλον.
Αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνικές σχεδιασµού και µοντέλα συνεργασίας, το ∆ίκτυο ∆ΑΦΝΗ στοχεύει στην ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητας του κάθε νησιού και της πολύτιµης κληρονομιάς που αυτό φέρει.
Μέσα από την πολυσχιδή δράση που αναπτύσσει και µε στόχο την ενδυνάµωση της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης των νησιών, το ∆ίκτυο ∆ΑΦΝΗ προωθεί ολοκληρωµένες, καινοτόµες και έξυπνες λύσεις σε θέµατα διαχείρισης υποδοµών και φυσικών πόρων καθώς και τη σύσταση των σχηµάτων εκείνων που µπορούν να υλοποιήσουν αυτές τις λύσεις.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.folegandrosroutes.com

diadromes folegandroy 6

(Visited 28 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*