Αυστηρό το «σαφάρι» της Οικονομικής Αστυνομίας στα μαγαζιά της Νάξου

naxos hora 1
admin
19/07/2017 00:40
 
 
 

Αυστηροί είναι οι έλεγχοι της Οικονομικής Αστυνομίας που κάνει «σαφάρι» στα καταστήματα της Νάξου και μοιράζει πρόστιμα.

Ήδη έχουν μπει τρία λουκέτα σε καταστήματα (δύο μαζικής εστίασης και ένα φούρνο) από τα κλιμάκια που κάνουν «περιπολίες» σε όλο το νησί, όπως λέει στο www.naxostimes.gr ο πρόεδρος Μαζικής Εστίασης, Απόστολος Καρεγλάς.

«Κάθε εβδομάδα κλιμάκια 3-5 ατόμων κάνουν ελέγχους σε όλο το νησί και είναι αρκετά αυστηροί. Πολλές φορές υποδύονται ακόμη και τους τουρίστες προκειμένου να εντοπίσουν όσους δεν κόβουν αποδείξεις. Αυτά τα φαινόμενα είναι ακραία» τονίζει ο κ. Καρεγλάς.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως οι έλεγχοι είναι αυστηρότεροι σε σχέση με άλλα χρόνια και τονίζει ότι η Νάξος είναι ένα νησί με μικρή τουριστική σεζόν και ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και δεν θα πρέπει να συγκρίνεται με κοσμοπολίτικα νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

«Αυτό δε σημαίνει ότι οι υπηρεσίες δεν πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Εμείς σεβόμαστε την δουλειά των κλιμακίων, αλλά θέλουμε να υπάρχει μια ελαστικότητα. Δεν μπορούν να είναι τόσο αυστηροί στη Νάξο που έχει τόσο μικρή σεζόν, έχει ένα πολύ υψηλό ΦΠΑ και πολύ χαμηλές τιμές συγκριτικά με άλλα νησιά» υπογραμμίζει.

«Πολλές επιχειρήσεις επιβιώνουν δύσκολα. Όταν περιμένεις 1-2 μήνες να δουλέψεις και έχεις συνεχώς το φόβο ότι ένα κλιμάκιο γυρνάει σε όλο το νησί και είναι τόσο αυστηρό δημιουργείται μια «τρομοκρατία» προσθέτει ο πρόεδρος Μαζικής Εστίασης.

Στέλνει μάλιστα το μήνυμα ότι θα πρέπει να μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ. «Σε ένα νησί με μικρή σεζόν, είναι πολύ δύσκολο οι επιχειρήσεις να μείνουν ανοιχτές και βιώσιμες. Το κέρδος των επαγγελματιών έχει συρρικνωθεί και εμείς στη Νάξο δεν θέλουμε να ανεβάσουμε τις τιμές. Δουλεύουμε κυρίως με Έλληνες τουρίστες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν παραπάνω. Κρατάμε χαμηλά τις τιμές αλλά η εξίσωση δεν βγαίνει, δηλαδή και χαμηλές τιμές και υψηλό ΦΠΑ».

Ανάστατοι οι επιχειρηματίες

Ανάστατοι είναι οι επιχειρηματίες του νησιού που όπως σημειώνουν στο www.naxostimes.gr, δεν έχουν στο νου τους να δουλέψουν και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, αλλά να περιμένουν τα «κλιμάκια» και να καρδιοχτυπούν μήπως μπουν στο μαγαζί τους και τους «γράψουν» με υπέρογκα πρόστιμα που αδυνατούν να πληρώσουν ή ακόμα και να τους σφραγίσουν το μαγαζί τους.

«Τρέμουμε στην ιδέα του ελέγχου γιατί γνωρίζουμε ότι όσο σωστοί και να είμαστε, μπορεί κάτι να μας ξεφύγει και να βρεθούμε με κλειστό μαγαζί μέσα στο φουλ της σεζόν» σημειώνει επιχειρηματίας εστίασης στο naxostimes.

“Ψάχνουν ακόμα και τα σκουπίδια μήπως βρουν «τεκμήρια» για μη έκδοση αποδείξεων. Δε λέω, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι συνεπείς και να κόβουν αποδείξεις, να ασφαλίζουν τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ κ.λπ., όμως και το κράτος δεν θα πρέπει να εξαντλεί όλη του την αυστηρότητα στους επιχειρηματίες των νησιών που μέσα σε λίγα χρόνια είδαν το ΦΠΑ να εκτοξεύεται στα ύψη και περιμένουν σε 1, 1 ½ μήνα να βγάλουν τα σπασμένα ενός ολόκληρου χρόνου. Δεν είμαστε Μύκονος, ούτε Σαντορίνη» υπογραμμίζει άλλος επιχειρηματίας.

«Έμαθα ότι σε ξενοδοχειακή επιχείρηση έλεγξαν ακόμα και το βιβλίο εντυπώσεων των πελατών προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν εκδοθεί όλες οι αποδείξεις. Μπαίνουν στις επιχειρήσεις μας υποδυόμενοι τους τουρίστες για να δουν εάν κόβουμε αποδείξεις. Είμαστε ανάστατοι. Μαθαίνουμε ότι συνάδελφοι μας πληρώνουν πρόστιμα φωτιά και για άλλους ότι τους κλείνουν τα μαγαζιά. Εμείς κόβουμε όλες τις αποδείξεις, αλλά ποτέ δεν ξέρεις… Όταν θέλουν να σε γράψουν, σε γράφουν…».

“Έρχονται ακόμα και σε εμάς εδώ στα χωριά. Μάλιστα σε ένα από αυτά, όπως μάθαμε, έκλεισαν το φούρνο και έμειναν οι άνθρωποι δυο μέρες χωρίς ψωμί. Εμείς άντε να δουλέψουμε 20 μέρες ή ένα μήνα κάθε καλοκαίρι. Αν πρόκειται να μας γράψουν και να μας επιβάλουν πρόστιμα που δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε, καλύτερα να τα κλείσουμε τα μαγαζιά μας. Βέβαια πολλοί είχαν μάθει να δουλεύουν και να μην κόβουν ποτέ αποδείξεις ή να μην ασφαλίζουν ποτέ τους εργαζόμενους. Αυτό συμφωνώ πως δεν είναι σωστό, και θα πρέπει να αλλάξει. Δεν θα πρέπει όμως και να εξαντλούν όλη την αυστηρότητα τους σε μικρές επιχειρήσεις που ψυχορραγούν σε ένα μικρό χωριό ενός νησιού” σημειώνει επιχειρηματίας από την ορεινή Νάξο.

Κική Μαργαρίτη
Πόπη Αλιμπέρτη

(Visited 83 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*