Τον Σεπτέμβρη στη Σύρο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

pritanis panepistimioy aigaioy
admin
03/08/2017 15:16
 
 
 

Εντός του Σεπτεμβρίου θα έρθει στη Σύρο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στέφανος Γκρίτζαλης, αποδεχόμενος πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη για συνάντηση με εκπροσώπους των φορέων της Σύρου για τον καθορισμό της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής.
«Η άμεση και συντεταγμένη αντίδραση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία έτυχε της αποδοχής του συνόλου των φορέων της Σύρου και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας – τους οποίους και ευχαριστώ θερμά για την ομόθυμη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αίτημά μας – έφερε το αποτέλεσμα το οποίο ανέτρεψε την αρχική εισήγηση του υπουργού για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Σάμο» δήλωσε χθες ο κ. Λεονταρίτης, μετά την ψήφιση, κατά πλειοψηφία, του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στο άρθρο 75 του οποίου προβλέπεται η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, χωρίς να καθορίζεται η έδρα της σύμφωνα με την τροποποίηση του αρμοδίου Υπουργού.

apantisi pritani panepistimioy aigaioy
Σύμφωνα με την τροποποίηση, η έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργού Παιδείας που θα στηριχτεί στη σχετική Απόφαση της Συγκλήτου μέσα σε διάστημα δύο μηνών.
«Βέβαια η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Η μεταφορά ευθύνης στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου δεν μας ικανοποιεί δεδομένου ότι υπήρχαν ειλημμένες αποφάσεις του ακαδημαϊκού οργάνου υπέρ της Σύρου, οι οποίες δεν ελήφθησαν υπόψη παρά το γεγονός ότι μια εξ αυτών ήταν πολύ πρόσφατη και το θέμα παραπέμπεται για λήψη νέας απόφασης. Στο κρίσιμο αυτό διάστημα αναλαμβάνουμε το συντονισμό των ενεργειών, προκειμένου να πετύχουμε τελικό θετικό αποτέλεσμα» συμπλήρωσε ο κ. Λεονταρίτης.

maragkos dimarxos syroy

Πρόσκληση Μαραγκού σε σύσκεψη προετοιμασίας
Πρόσκληση προς το σύνολο των τοπικών φορέων και των βουλευτών του νομού, με σκοπό την ενεργό συμμετοχή τους σε σύσκεψη στο Δημαρχείο την Τρίτη 8 Αυγούστου και ώρα 11:00, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία, με κατάθεση προτάσεων, για την επίσκεψη του Πρύτανη και ενόψει σημαντικών επαφών, που δρομολογούν περαιτέρω εξελίξεις σχετικά με τις κτιριακές παραχωρήσεις του Δήμου μας προς το Πανεπιστήμιο, απηύθυνε ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός.
Δεδομένου ότι ο πρύτανης κ. Γκρίτζαλης θα προχωρήσει στη διενέργεια αυτοψίας των χώρων (οι οποίοι θα παραχωρηθούν από τον Δήμο προς πανεπιστημιακή χρήση), ενώ θα γίνει γνώστης και του συνόλου των πρωτοβουλιών για τη στήριξη και ενδυνάμωση του Πανεπιστημιακού Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ), καθώς και της πανεπιστημιακής κοινότητας εν γένει, η ατζέντα της αναφερόμενης σύσκεψης θα περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, τα ακόλουθα:
1. Παρουσίαση των δημοτικών ακινήτων, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν παραχωρηθεί για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του ΤΜΣΠΣ.
2. Παρουσίαση και επιτόπια αυτοψία των ακινήτων επί του συγκροτήματος των παλαιών αποθηκών του Τελωνείου (πρώην Elysee), τα οποία μετά από πολύμηνες προσπάθειες του Δήμου και του τοπικού βουλευτή κ. Αντώνη Συρίγου, παραχωρήθηκαν κατά κυριότητα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με την ψήφιση του σχετικού Νόμου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017, προκειμένου να διατεθούν για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών του ΤΜΣΠΣ.
3. Παρουσίαση και επιτόπια αυτοψία των δημοτικών ακινήτων του συγκροτήματος «Κορνηλάκη» για την επισκευή και συντήρηση των οποίων διαθέτουμε πλήρεις μελέτες και τεύχη διαγωνισμού (εκτιμώμενος Π/Υ 3,5 εκ. ευρώ) και τα οποία προτιθέμεθα να παραχωρήσουμε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
4. Παρουσίαση και επιτόπια αυτοψία δημοσίων ακινήτων επί του συγκροτήματος των παλαιών αποθηκών του Τελωνείου, τα οποία ο Δήμος μας αιτείται να αποκτήσει κατά κυριότητα (όπως με τα ακίνητα του πρώην Elysee) και για τα οποία επίκειται τις επόμενες ημέρες προγραμματισμένη συνάντηση του Δημάρχου με την Υφυπουργό Οικονομικών, κα Αικατερίνη Παπανάτσιου, ώστε να δρομολογηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα, εντός του 2017, οι σχετικές διαδικασίες.
5. Εξεύρεση και διεκδίκηση και άλλων δημόσιων ακινήτων εντός της Σύρου με σκοπό την περαιτέρω έμπρακτη υποστήριξη της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης αυτονόητα ως έχει υποχρέωση, λόγω της καθ’ ύλην αρμοδιότητάς του, έμπρακτα και αποφασιστικά, με πράξεις και όχι με ευχολόγια, επιζητεί όχι μόνο την υποστήριξη της υπάρχουσας πανεπιστημιακής κοινότητας και της εξασφάλισης, δικαιωματικά, της νέας έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και την περαιτέρω βελτίωση της ελκυστικότητας και της προστιθέμενης αξίας του Ιδρύματος, και, γιατί όχι στο μέλλον, τη δημιουργία επιπλέον τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο νησί μας.
Σε αυτή μας την προσπάθεια γνωρίζουμε ότι έχουμε στο πλευρό μας όχι μόνο το σύνολο των τοπικών φορέων και βουλευτών μας, αλλά κυρίως το σύνολο της τοπικής μας κοινωνίας, η οποία από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το κατέστησε αναπόσπαστο κομμάτι της».

(Visited 19 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*