Από τη Σέριφο στη Νάξο για να σωθεί η «Μαιρούλα» – Η μικρή Caretta caretta που παγιδεύτηκε σε πλαστικό τσουβάλι

Newsroom
05/09/2026 22:18

Η νεαρή χελώνα μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ιδιωτικό σκάφος – Έχασε το πίσω πτερύγιό της, αλλά ανταποκρίνεται στη θεραπεία

Μια μεγάλη επιχείρηση διάσωσης στήθηκε ανάμεσα στη Σέριφο και τη Νάξο για μια νεαρή θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, η οποία βρέθηκε εγκλωβισμένη σε πλαστικό τσουβάλι και σε κρίσιμη κατάσταση.

Όπως γνωστοποίησε ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, η μικρή χελώνα εντοπίστηκε από κατοίκους και παρευρισκόμενους στη Σέριφο, οι οποίοι την έβγαλαν από τη θάλασσα και την απεγκλώβισαν από το πλαστικό τσουβάλι. Η κατάσταση, ωστόσο, απαιτούσε άμεση περίθαλψη.

Οι ίνες του τσουβαλιού είχαν προκαλέσει περίσφιξη και σοβαρά τραύματα στο πίσω πτερύγιό της, ενώ στην προσπάθειά της να απελευθερωθεί η χελώνα είχε καταπιεί τμήματα του πλαστικού.

Ο Σύλλογος ενημερώθηκε για το περιστατικό και ξεκίνησε αμέσως την αναζήτηση του ταχύτερου τρόπου μεταφοράς της χελώνας στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του στη Νάξο, καθώς η κατάστασή της ήταν κρίσιμη.

Από τη Σέριφο στη Νάξο μέσα σε μία ώρα

Η μεταφορά μέσω των διαθέσιμων ακτοπλοϊκών συνδέσεων θα απαιτούσε, σύμφωνα με τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, τουλάχιστον δύο ημέρες, χρόνος ιδιαίτερα κρίσιμος για ένα ήδη σοβαρά τραυματισμένο ζώο.

Η λύση βρέθηκε μέσω του δικτύου Cyclades Care for Wildlife, που έχει αναπτυχθεί από το 2019 με την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund. Εντοπίστηκε ιδιωτικό σκάφος και η Caretta caretta μεταφέρθηκε άμεσα από τη Σέριφο στη Νάξο.

Μέσα σε περίπου μία ώρα, η τραυματισμένη χελώνα βρισκόταν πλέον στη Νάξο, όπου την παρέλαβαν μέλη του Συλλόγου και ξεκίνησαν αμέσως τη φροντίδα και τη θεραπεία της.

Παρά την άμεση κινητοποίηση, το πίσω πτερύγιο είχε ήδη νεκρωθεί, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ακρωτηριασμός.

Η «Μαιρούλα» δίνει τώρα τη δική της μάχη

Οι άνθρωποι που τη διέσωσαν στη Σέριφο την ονόμασαν «Μαιρούλα».

Σήμερα κολυμπά σε δεξαμενή και ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία, ώστε να επουλωθούν τα τραύματά της και να αποβάλει από τον οργανισμό της τις πλαστικές ίνες που κατάπιε.

Παρότι παραμένει αρκετά αδύναμη, σύμφωνα με τον Σύλλογο παρουσιάζει θετικά σημάδια ανταπόκρισης στη θεραπεία.

Η εκτίμηση των ανθρώπων που τη φροντίζουν είναι αισιόδοξη: εφόσον η αποκατάστασή της εξελιχθεί ομαλά, πιστεύουν ότι η Μαιρούλα θα μπορέσει να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον πριν από τον χειμώνα.

Η διάσωσή της έγινε δυνατή χάρη σε μια αλυσίδα ανθρώπων που κινητοποιήθηκαν από δύο διαφορετικά νησιά: από εκείνους που την εντόπισαν και την απεγκλώβισαν στη Σέριφο μέχρι τον καπετάνιο που ανέλαβε τη μεταφορά της με ιδιωτικό σκάφος και τα μέλη του Συλλόγου στη Νάξο που ανέλαβαν την περίθαλψή της.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί επίσης το κτηνιατρικό κέντρο του Στάθη Πιτταρά, όπου πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες ακτινογραφίες.

Η περίπτωση της Μαιρούλας αποτελεί ταυτόχρονα μια ακόμη υπενθύμιση των συνεπειών που μπορεί να έχουν τα πλαστικά απορρίμματα στη θαλάσσια ζωή: ένα πλαστικό τσουβάλι ήταν αρκετό για να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς, απώλεια πτερυγίου και μια μάχη επιβίωσης για μια νεαρή θαλάσσια χελώνα.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Latest Post

Comments are closed.