Η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου ζητά άμεσες λύσεις για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών – Ερώτημα προς την Περιφερειακή Αρχή ενόψει της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας στις 20 Οκτωβρίου
Την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρατηρούνται στη μεταφορά μαθητών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά που φοιτούν σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου.
Με ερώτημα λογοδοσίας που κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Νικόλαος Φραζής, ενόψει της 4ης Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 20 Οκτωβρίου 2026, τίθενται ζητήματα ασφάλειας, ελλείψεων στα μεταφορικά μέσα, καθυστερήσεων και δυσκολιών στην εκτέλεση των σχολικών δρομολογίων.
Η παράταξη επισημαίνει ότι τα προβλήματα επανεμφανίζονται σχεδόν κάθε σχολική χρονιά, ενώ εκφράζει την ανησυχία της για την ασφαλή μετακίνηση μαθητών με αναπηρία.
Προβλήματα στη μεταφορά μαθητών Ειδικής Αγωγής
Σύμφωνα με την παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης, ιδιαίτερα σοβαρά είναι τα ζητήματα που αφορούν τη μεταφορά παιδιών τα οποία φοιτούν σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ).
Όπως αναφέρεται, οι μαθητές των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων δικαιούνται δωρεάν μεταφορά από τον τόπο κατοικίας τους ή από καθορισμένο σημείο συγκέντρωσης προς το σχολείο και αντίστροφα, χωρίς τους χιλιομετρικούς περιορισμούς που ισχύουν για άλλες περιπτώσεις σχολικής μεταφοράς.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ανάγκη τα οχήματα να πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφαλείας και να διασφαλίζουν την κατάλληλη επιβίβαση, αποβίβαση και μεταφορά μαθητών που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο.
Η παράταξη υποστηρίζει ότι σχετικά προβλήματα παραμένουν άλυτα στο Ειδικό Σχολείο Κρεμαστής, στο Ειδικό Σχολείο Λίνδου και στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ρόδου.
Άγονοι διαγωνισμοί και καθυστερήσεις στα σχολικά δρομολόγια
Στην παρέμβαση γίνεται αναφορά σε σειρά δυσκολιών που, σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση, επηρεάζουν τη σχολική μεταφορά.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι άγονοι διαγωνισμοί, η απροθυμία οικονομικών φορέων να καταθέσουν προσφορές, οι δυσκολίες σύναψης συμβάσεων, οι καθυστερήσεις και οι αποχωρήσεις αναδόχων από δρομολόγια.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις τουριστικές και απομακρυσμένες περιοχές, όπου, σύμφωνα με την παράταξη, τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται συχνά.
Η Λαϊκή Συσπείρωση ασκεί επίσης κριτική στο ισχύον σύστημα ανάθεσης μεταφορικού έργου σε ιδιώτες, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί επαναλαμβανόμενες δυσκολίες στην εξασφάλιση των απαραίτητων δρομολογίων.
Η αρμοδιότητα της Περιφέρειας και οι αλλαγές από το επόμενο σχολικό έτος
Όπως επισημαίνεται στο ερώτημα, η Περιφέρεια είναι αρμόδια για τη δωρεάν μεταφορά μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα δημόσια σχολεία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Η μεταφορά μπορεί να πραγματοποιείται μέσω δημόσιας ή δημοτικής συγκοινωνίας, συμβάσεων μεταφορικών υπηρεσιών ή επιδομάτων προς τους γονείς, υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.
Η παράταξη αναφέρεται επίσης στην προβλεπόμενη μεταφορά της αρμοδιότητας στους νησιωτικούς δήμους από το επόμενο σχολικό έτος, βάσει του άρθρου 341 του Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ωστόσο, εκτιμά ότι η αλλαγή του αρμόδιου φορέα δεν θα εξαλείψει από μόνη της τα προβλήματα, εφόσον διατηρηθεί το σημερινό μοντέλο οργάνωσης των σχολικών μεταφορών.
Πρόταση για δημόσιο φορέα σχολικών μεταφορών
Η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου προτείνει τη δημιουργία δημόσιου φορέα μεταφοράς μαθητών ανά Περιφέρεια, με δικό του στόλο οχημάτων και μόνιμο προσωπικό.
Σύμφωνα με την πρότασή της, ο φορέας θα πρέπει να διαθέτει:
– Επαρκή αριθμό κατάλληλων οχημάτων για τις ανάγκες των μαθητών.
– Μόνιμους οδηγούς και εξειδικευμένους συνοδούς.
– Δυνατότητα ασφαλούς μεταφοράς μαθητών με αναπηρία.
– Έγκαιρο προγραμματισμό και πλήρη κάλυψη των απαραίτητων δρομολογίων.
– Δυνατότητα αξιοποίησης των οχημάτων και για άλλες σχολικές δραστηριότητες, όπως εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκδρομές.
Κατά την παράταξη, ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να περιορίσει την εξάρτηση από ιδιώτες μεταφορείς και να εξασφαλίσει σταθερότερη εξυπηρέτηση των μαθητών.
Το ερώτημα προς την Περιφερειακή Αρχή
Με την παρέμβασή του, ο περιφερειακός σύμβουλος Νικόλαος Φραζής ζητά από την Περιφερειακή Αρχή να διευκρινίσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει για την άμεση επίλυση των προβλημάτων.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κατατεθειμένο ερώτημα:
«Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή σε τι ενέργειες θα προχωρήσει, ώστε να επιλυθούν άμεσα όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη μεταφορά μαθητών και ειδικά των μαθητών των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στα νησιά της Περιφέρειας».
Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της 20ής Οκτωβρίου, με τη Λαϊκή Συσπείρωση να ζητά συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ασφαλή και απρόσκοπτη μεταφορά όλων των μαθητών.
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





























































