ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων: «Ώρα για έργα και ευθύνες» στην αντιπλημμυρική προστασία

Newsroom.
21/10/2026 07:12

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι Νομαρχιακές Επιτροπές Εκλογικού Αγώνα ζητούν από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου απαντήσεις για τις καθυστερήσεις στα αντιπλημμυρικά έργα και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης

Απαντήσεις για τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή παραμένουν σε εκκρεμότητα στη Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ζητούν οι Νομαρχιακές Επιτροπές Εκλογικού Αγώνα του ΠΑΣΟΚ.

Το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας στο Νότιο Αιγαίο και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων βρίσκονται στο επίκεντρο κοινής ανακοίνωσης των Νομαρχιακών Επιτροπών Εκλογικού Αγώνα Κυκλάδων, Νοτίων και Βορείων Δωδεκανήσων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, που εκδόθηκε την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2026.

Με αφορμή τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα στη Ρόδο, οι κομματικές οργανώσεις θέτουν ερωτήματα σχετικά με τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων και την πορεία των έργων που έχουν προγραμματιστεί.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην περιοχή του Αρχαγγέλου Ρόδου, όπου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, χάθηκε ένας άνθρωπος και παραμένει ανεκτέλεστο αντιπλημμυρικό έργο, για το οποίο, όπως υποστηρίζεται, η μελέτη είχε ολοκληρωθεί από το 2023.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους συναρμόδιους φορείς να παρουσιάσουν αναλυτικά ποια έργα έχουν ολοκληρωθεί, ποια εκκρεμούν και ποιο είναι το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Ακολουθεί αυτούσια η κοινή ανακοίνωση:

Τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα επαναφέρουν με δραματικό τρόπο το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας στη Ρόδο και, μαζί με αυτό, το ζήτημα των ευθυνών.

Πριν από έναν χρόνο η προηγούμενη κακοκαιρία ανέδειξε τις αδυναμίες του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές.

Ακόμη πιο σοβαρή είναι η περίπτωση του Αρχαγγέλου, όπου χάθηκε ένας άνθρωπος. Για το συγκεκριμένο αντιπλημμυρικό έργο δηλώνεται ότι η μελέτη είχε ολοκληρωθεί από το 2023. Τρία χρόνια μετά, το έργο παραμένει ανεκτέλεστο και οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις μεταφέρονται εντέχνως στην Αρχαιολογία και στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι πολίτες, όμως, δικαιούνται απαντήσεις: Ποιος είχε την ευθύνη να παρακολουθήσει την πορεία του έργου, να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγκρίσεις και να πιέσει ώστε να μη μείνει στα χαρτιά; Και τελικά, πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί ώστε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα με την πρώτη κακοκαιρία;

Γιατί στις χρηματοδοτήσεις, στις υπογραφές, στις παρουσιάσεις και στις κορδέλες η αρμοδιότητα είναι πάντα ξεκάθαρη. Όταν έρχεται η ώρα της λογοδοσίας, οι υπεύθυνοι βρίσκονται πάντα κάπου αλλού.

Ζητούμε από την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και όλους τους συναρμόδιους φορείς να παρουσιάσουν άμεσα ποια αντιπλημμυρικά έργα έχουν ολοκληρωθεί στη Ρόδο και στο υπόλοιπο Νότιο Αιγαίο, ποια εκκρεμούν και ποιο είναι το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Η Ρόδος και τα υπόλοιπα νησιά δεν μπορούν να περιμένουν την επόμενη καταστροφή.

Η αντιπλημμυρική προστασία απαιτεί έργα, πρόληψη και λογοδοσία. Όχι άλλες δικαιολογίες και μετάθεση ευθυνών.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ- ΝΟΤΙΩΝ & ΒΟΡΕΙΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Latest Post

Comments are closed.