Σίγουρα έχουμε αρχίσει όλοι να σχεδιάζουμε τι θα ετοιμάσουμε για την Κυριακή του Πάσχα. Εκτός από τον κλασικό οβελία, το πασχαλιάτικο τραπέζι χρειάζεται κάποια επιπλέον μεζεδάκια, πολλές σαλάτες, τα κόκκινα αυγουλάκια μας φυσικά, καλό κρασί, και βέβαια γλυκά…
Να μερικές συνταγές που θα “εμπλουτίσουν” το Πασχαλινό μας τραπέζι και δεν απαιτούν ιδιαίτερο κόπο…
Συκωταριά (αρνιού ή κατσικιού) τηγανιά
Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να εμπλουτίσετε το Πασχαλινό τραπέζι, εάν φυσικά η συκωταριά του αρνιού ή του κατσικιού έχει “γλιτώσει” από το κοκορέτσι ή τη μαγειρίτσα… είναι να τη φτιάξετε τηγανιά! Η κ. Ειρήνη από την Κωμιακή μας λέει μια απλή, γρήγορη και πεντανόστιμη συνταγή…
Τι θα χρειαστούμε
1 ολόκληρη αρνίσια ή κατσικίσια συκωταριά
1 μικρό φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κ.γ. ρίγανη
1 κρασοπότηρο κόκκινο Ναξιώτικο κρασί
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Ώρα για μαγείρεμα
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό ζεματάμε τη συκωταριά για περίπου 5 λεπτά. Τη βγάζουμε την αφήνουμε να κρυώσει, αφαιρούμε τα νεύρα από τα εντόσθια και τα ψιλοκόβουμε.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη συκωταριά. Τσιγαρίζουμε καλά μέχρι να ροδοκοκκινίσει ελαφρά, αλατίζουμε, πιπερώνουμε και σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και να πήξει η σάλτσα.
Τέλος την περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Τα απλά, βραστά (Πασχαλινά και όχι μόνο) αυγουλάκια αποκτούν ενδιαφέρον!
Εντάξει, τα τσουγκρίσατε τα αυγά και είπατε το “Χριστός Ανέστη”… μετά; Το free press my naxos μας προτείνει μια απλή συνταγή που θα συμπληρώσει το Πασχαλινό τραπέζι και θα γίνει ανάρπαστη!
Τι θα χρειαστούμε
4 αυγά βρασμένα σφιχτά
3 κ.σ. μαγιονέζα
1 κ.γ. μουστάρδα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πως θα τα φτιάξουμε
Καθαρίστε τα αβγά και κόψτε τα κατά μήκος. Αφαιρέστε τους κρόκους και βάλτε τους σε ένα μπολ. Λιώστε τους κρόκους με ένα πιρούνι και προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά. Αφού ανακατέψετε καλά, με ένα κουτάλι γεμίστε τα άδεια ασπράδια. Αν θέλετε να γίνουν πιο όμορφα, βάλτε τη γέμιση μέσα σε κορνέ και γεμίστε τα έτσι. Διακοσμήστε τα με μια κάπαρη ή αγγουράκι τουρσί και λίγο μαϊντανό.
Γλυκό… να το “πιείς” σε ποτήρι
Τώρα θα μου πείτε.. μετά από τέτοιο φαγοπότι θα καταλήξουμε και σε γλυκό; Κι όμως ως “σωστοί Έλληνες” που είμαστε, δεν μπορεί να σηκωθούμε από το τραπέζι χωρίς να έχουμε δοκιμάσει έστω, μια κουταλιά (που λέει ο λόγος) γλυκάκι…
Και μετά από πολλές συνομιλίες και “προτάσεις” που μου έκαναν, εγώ επέλεξα μια εύκολη, ελαφριά και παράλληλα, τέλεια συνταγή της Γεωργίας, που μπορεί άνετα να ολοκληρώσει την Πασχαλιάτικη “μάχη” με το μαχαιροπίρουνο. (Όχι φυσικά ότι δεν μπορείτε να τη φτιάχνετε και σε άλλες περιπτώσεις)…
Τι θα χρειαστούμε:
15 μπισκότα μεγάλα ολικής άλεσης
2 κεσεδάκια στραγγιστό γιαούρτι (μπορεί να είναι και light αν θέλετε)
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
χυμό ενός λεμονιού
λίγο λικέρ με γεύση κεράσι
Γλυκό του κουταλιού κεράσι (Νάξου φυσικά)
Ώρα για δράση…
Λιώνουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ και τα μοιράζουμε σε 6 ποτήρια σαμπάνιας (ή μπολάκια παγωτού) και τα βρέχουμε με λίγο λικέρ (χωρίς να τα πατικώσουμε).
Χτυπάμε τα γιαούρτια μαζί με το ζαχαρούχο (όχι απαραίτητα όλο – ανάλογα πόσο γλυκό θέλουμε το αποτέλεσμα) στο μούλτι. Τέλος, προσθέτουμε και το χυμό ενός μικρού λεμονιού και χτυπάμε να γίνουν όλα ένα κρεμώδες μίγμα το οποίο τοποθετούμε στο ποτήρι, πάνω από το μπισκότο).
Για τη διακόσμηση αλλά και ξεχωριστή γεύση, από πάνω ρίχνουμε μια κουταλιά γλυκό κεράσι. (Μπορούμε να κάνουμε παραλλαγές με το λικέρ και το γλυκό κουταλιού ή ακόμα και φρούτο της προτίμησης μας, όπως π.χ λικέρ φράουλας και φρέσκες φράουλες ή ακόμα λικέρ κίτρο και ξύσμα λεμονιού). Τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσουν και σερβίρουμε…