8η Διεθνής Συνάντηση του Studium Historicorum Ecclesiasticorum στη Νάξο

 
 
 

kastro naxou 2

Στην Νάξο θα πραγματοποιηθεί η 8η Διεθνής Συνάντηση του Studium Historicorum Ecclesiasticorum, υπό την αιγίδα της Ι. Μητροπόλεως Παροναξίας, με θέμα «Βενετία, η νέα Αλεξάνδρεια».

Η φετινή Συνάντηση εντάσσεται στο τέλος ενός κύκλου 6 διεθνών Συνεδρίων που ανέδειξαν τα τελευταία χρόνια την ιδιαίτερη σχέση της Ιταλίας με τον μεσαιωνικό Ελληνισμό. Το θέμα της 8ης Διεθνούς Συνάντησης εισηγήθηκε ο διάσημος Γάλλος καθηγητής Philippe Blaudeau (Professeur d’Histoire romaine, Université d’Angers/CERHIO FRE και Αντιπρόεδρος της Sources Chrétiennes), κεντρικός ομιλητής και ιδιαιτέρως τιμηθείς για την επιστημονική προσφορά του στο πρόσφατο Α’ Συνέδριο της Μπολόνια (Μάρτιος 2018) της Ευρωπαϊκής Θρησκευτικής Ακαδημίας. Ωστόσο, ο κ. Blaudeau, παρότι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, δεν θα συμμετάσχει στο συνέδριο της Νάξου για οικογενειακούς λόγους.
Η «Διεθνής Συνάντηση» είναι το Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνεται κάθε χρόνο στo πλαίσιo του “Studium Historicorum Ecclesiasticorum”, που είναι το κοινό Μεταπτυχιακό Σεμινάριο Εκκλησιαστικής Ιστορίας των Τμημάτων Θεολογίας ΕΚΠΑ (με απόφαση του Τμήματος Θεολογίας από τον Μάιο του 2014) και Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ. Ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 ως αίτημα των φοιτητών και πρωτοβουλία του Ιωάννη Παναγιωτόπουλου, Επ. Καθηγητή Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ.
Από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 και εντεύθεν, το Σεμινάριο διεξάγεται με συνδιοργανωτή τον Ιστορικό κλάδο του Τομέα Ιστορίας, Δόγματος, Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών σχέσεων του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ., με υπεύθυνο τον Καθηγητή Βασίλειο Κουκουσά (Καθηγητή των Πηγών της Εκκλησιαστικής Ιστορίας) και τον Ιωάννη Μπάκα (Επ. Καθηγητή της Ιστορίας των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων). Από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 το “Studium Historicorum Ecclesiasticorum” της Θεσσαλονίκης αποτελεί δραστηριότητα του Εργαστηρίου Ιστορίας, Πολιτικής, Διπλωματίας και Γεωγραφίας της Εκκλησίας “EUSEBIUS LAΒ”.

studium historicorum ecclesiasticorum anafi 1
Το Σεμινάριο, που διεξάγεται παράλληλα στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, έχει ως στόχο τη δημιουργία φυτωρίου νέων επιστημόνων που διακρίνονται για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους στο γνωστικό αντικείμενο της Εκκλησιαστικής Ιστορίας. Παράλληλα, επιθυμεί να εμφυσήσει πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των μεταπτυχιακών φοιτητών και να τους παραχωρήσει βήμα, στο οποίο να μπορούν να ανακοινώνουν τα πορίσματα των ερευνών τους.
Στο τέλος της Ακαδημαϊκής Χρονιάς, οι τρεις υπεύθυνοι καθηγητές (που είναι ο πυρήνας της εκάστοτε Οργανωτικής Επιτροπής) διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο, αλλά και άλλα ενδιάμεσα.
Φέτος κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου στη Νάξο θα είναι ο Jean-Marie Martin, καθηγητής-ερευνητής στο CNRS της Γαλλίας και στην Ecole Française de Rome, με την ανακοίνωση: “Byzantine Tradition and Hellenism between Venice and South Italy (10th-13th centuries)”.
Πέραν του Καθηγητή Μαρτέν, θα συμμετέχουν οι κάτωθι:
*Pablo Argárate, Professor, Katholisch-Theologische Fakultät. Karl-Franzens-Universität Graz,
*Βασίλειος Κουκουσάς, Καθηγητής των Πηγών της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Τμήμα Κοινωνικής και Ποιμαντικής Θεολογίας, ΑΠΘ,
*Ιωάννης Μπάκας, Επ. Καθηγητής της Ιστορίας των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων, Τμήμα Κοινωνικής και Ποιμαντικής Θεολογίας, ΑΠΘ,
*Σοφία Παπαϊωάννου, Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ.,
*Διονύσιος Καλαμάκης, Αν. Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ.,
*Στέφανος Ευθυμιάδης, Καθηγητής Βυζαντινού Πολιτισμού, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου,
*Κυριάκος Σταυριανός, Αν. Καθηγητής Ορθόδοξης Πατερικής Θεολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης,
*Θωμάς Ιωαννίδης, Αν. Καθηγητής της Ερμηνείας της Κ.Δ., Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, ΕΚΠΑ,
* Εμμανουήλ Καραγεωργούδης, Αν. Καθηγητής Ιστορίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και Γραμματολογίας, Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, ΕΚΠΑ,
*Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Επ. Καθηγητής Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Τμήμα Θεολογίας, ΕΚΠΑ,
*Αθανάσιος Καψάλης, Αν. Καθηγητής Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας, ΑΕΑΕ.
Στο Διεθνές Συνέδριο θα συμμετάσχουν ομιλητές από οκτώ Πανεπιστήμια και από πέντε χώρες.

studium historicorum ecclesiasticorum anafi 2

Μέχρι σήμερα έχουν οργανωθεί:
*Συνάντηση της Ανάφης, «Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου οδοί» (Asking for St. Dionysius Areopagite), Πέμπτη 27 – Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011, Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Προφήτου Ηλιού Θήρας – Ιερά Μονή Παναγίας Καλαμιώτισσας (Μονή Ζωοδόχου Πηγής Ανάφης).
*Β’ Συνάντηση της Ανάφης, «Αγία Μαρία Μαγδαληνή: Βίος και Παράδοση» (St. Maria Magdalene: Life and Tradition), 10-12 Ιουλίου 2012, Ιερά Μονή Παναγίας Καλαμιώτισσας (Μονή Ζωοδόχου Πηγής Ανάφης).
*Γ’ Συνάντηση της Ανάφης, «Μάρτυρες και Άγιοι του Βυζαντίου (Martyrs and Saints of Byzantium)», 27-29 Αυγούστου 2013, Ιερά Μονή Παναγίας Καλαμιώτισσας (Μονή Ζωοδόχου Πηγής Ανάφης).
*Διεθνής Συνάντηση της Χάλκης, «Μάρτυρες και Άγιοι του Βυζαντίου (Martyrs and Saints of Byzantium)», 1-2 Δεκεμβρίου 2013, Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης – Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: από το Σημείο αυτό τα Συνέδρια έλαβαν και Διεθνή Χαρακτήρα)
*Δ’ Διεθνής Συνάντηση της Ανάφης, «Η Σικελία των Ελλήνων (Άγιοι και Εκκλησιαστικές προσωπικότητες)», 29-31 Αυγούστου 2014, Ιερά Μονή Παναγίας Καλαμιώτισσας (Μονή Ζωοδόχου Πηγής Ανάφης).
*Διεθνές Συνέδριο της Ρώμης, «Στην Πρεσβυτέρα Ρώμη των Ελλήνων», 12-14 Δεκεμβρίου 2014, Sant’Egidio και Palazzo Leopardi, Trastevere, Rome.
*Ε’ Διεθνής Συνάντηση της Ανάφης, «Η Μεγάλη Ελλάδα: Καλαβρία – Απουλία – Καμπανία», 28-30 Αυγούστου 2015, Ιερά Μονή Παναγίας Καλαμιώτισσας (Μονή Ζωοδόχου Πηγής Ανάφης).
*ΣΤ’ Διεθνής Συνάντηση της Ανάφης, «Ραβέννα• ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή», 27-30 Αυγούστου 2016, Ιερά Μονή Παναγίας Καλαμιώτισσας (Μονή Ζωοδόχου Πηγής Ανάφης).
*Διεθνές Συνέδριο, «Ιστορία και Ορθοδοξία: μεθοδολογικά κριτήρια και εκκλησιαστική συνείδηση στην αντιμετώπιση κρίσεων», Studium Historicorum Ecclesiasticorum, 28-31 Οκτωβρίου 2016, Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου Σερρών.
*Διεθνές Συνέδριο, «Χριστιανική Θράκη», Studium Historicorum Ecclesiasticorum, 9-11 Ιουνίου 2017, Ι. Μονή Οσίου Μαξίμου Καυσοκαλυβίτου (Παπίκιον Όρος) – Ι. Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής.
*Ζ’ Διεθνής Συνάντηση της Ανάφης, «Το Ρωμαϊκό Μιλάνο των Χριστιανών», 23-28 Αυγούστου 2017, Ιερά Μονή Παναγίας Καλαμιώτισσας (Μονή Ζωοδόχου Πηγής) Ανάφης.
*Η’ Διεθνής Συνάντηση του Studium Historicorum Ecclesiasticorum, «Βενετία, η νέα Αλεξάνδρεια», 30 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου 2018, Νάξος. Η Η’ Διεθνής Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Νάξο, καθώς η Ανάφη δεν κάλυπτε πλέον τις οργανωτικές ανάγκες του Συνεδρίου.
Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου έχει αναρτηθεί εδώ

(φωτό: από το προηγούμενο συνέδριο στην Ανάφη)

(Visited 51 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*