Έκθεση φωτογραφίας «½ ένα»: Οι ελληνικοί πέτρινοι φάροι στο «πέπλο» της νύχτας

 
 
 

faroi ntanis 1

Σαράντα φωτογραφίες από τη θεματική ενότητα «½ ένα» περιλαμβάνονται στην ομότιτλη έκθεση του φωτογράφου και σκηνοθέτη Κώστας Ντάνη, ο οποίος έχει συγκεντρώσει ένα σώμα φωτογραφικής δουλειάς δύο ετών με νυχτερινές λήψεις 23 εν λειτουργία πέτρινων φάρων της ελληνικής επικράτειας.

Ανάμεσα στους φάρους που παρουσιάζονται, είναι και τέσσερις των Κυκλάδων (Σπαθί Σερίφου, Άχλα Άνδρου, Τάμελος Κέας και Βουρκάρι Κέας).
Η καινοτομία της νυχτερινής καταγραφής των πετρόκτιστων φάρων προσφέρει στο κοινό μια φωτογραφική πτυχή του θέματος που δεν έχει παρουσιαστεί ξανά κατά το παρελθόν, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια προσέγγιση που εμβαθύνει στην ώρα «δράσης», στη στιγμή δηλαδή που οι φάροι εκπληρώνουν την πρακτική τους υπόσταση. Ο τρόπος που χρωματίζει το φάρο κατά τη λήψη, εκτός από την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής του, προσθέτει κι ένα εικαστικό στοιχείο, τονίζοντας τη μοναδικότητα του.

faroi ntanis 2
Ο ίδιος ο τίτλος «½ ένα» παραπέμπει τον θεατή στην εμπειρική ρυθμική μέτρηση «μισό ένα, μισό δύο, μισό τρία…» που χρησιμοποιούν οι ναυτικοί για να υπολογίσουν τον χρόνο που μεσολαβεί ενδιάμεσα σε φως και σκότος, το «χαρακτηριστικό» όπως λέγεται του φάρου.
Ο Κώστας Ντάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Tμήμα Mαθηματικών και αργότερα έκανε σπουδές φωτογραφίας στην Ακαδημία Leica. Από το 2005 εργάζεται αδιάλειπτα ως φωτογράφος και σκηνοθέτης, δημιουργώντας ντοκιμαντέρ και πολιτιστικές εκπομπές για την τηλεόραση.

faroi ntanis 3

Info
Έκθεση φωτογραφίας «½ ένα»
Πού: Oia Vineyart – Σαντορίνη
Πότε: 21 Σεπτεμβρίου – 21 Οκτωβρίου 2018.

Fb: halfonelighthouses
Instagram: halfonelighthouses
Info@knproductions.gr
Oia Vineyart (Οία, Σαντορίνη τηλ. 22860-72046, oiavineyart.gr, info@oiavineyart.gr, ώρες λειτουργίας: καθημερινά 12:00-00:00).

(Visited 11 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*