Μανιός: Επίλυση προβλημάτων στην εφαρμογή της οικοτεχνίας γαλακτοκομικών προϊόντων (video)

 
 
 

psiri naxos 2017 10

Άμεσα στον τελικό καταναλωτή από την κτηνοτροφική εκμετάλλευση και στην πλησιέστερη αγορά που βρίσκεται (π.χ. λαϊκή αγορά, αγορά παραγωγών), είτε με τη δυνατότητα πώλησης σε καταστήματα που προμηθεύουν τον τελικό καταναλωτή μπορούν πλέον να πωλούν οι κτηνοτρόφοι τα γαλακτοκομικά προϊόντα τους.

Μετά από παρέμβαση – επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Μανιού προκειμένου να μπορούν οι αγρότες να μεταποιούν τα προϊόντα τους, μεταξύ των οποίων και τα γαλακτοκομικά και να τα διαθέτουν και σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης, η ανταπόκριση της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν θετική.

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται δίπλα στους παραγωγούς των μικρών εκμεταλλεύσεων παρέχοντας βοήθεια, προκειμένου το παραγόμενο προϊόν τους να έχει υψηλή προστιθέμενη αξία, για την ενίσχυση του εισοδήματός τους και έχει ήδη προβεί στην τροποποίηση της απόφασης που δημιούργησε προβλήματα στην πώληση των προϊόντων» επισήμανε η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου στην επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Μανιού, στη βουλή την Πέμπτη.

Στην παρέμβαση του ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην υπουργική απόφαση σχετικά με την οικοτεχνία (το 2015) που δίνει τη δυνατότητα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να μεταποιούν μικρής κλίμακας αγροτικά προϊόντα ιδίας παραγωγής και να τα διαθέτουν και σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης. Στην απόφαση, μεταξύ των τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής, περιλαμβάνονται και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Όπως ανέφερε ο κ. Μανιός με την τροποποίηση της εν λόγω απόφασης (το 2017) και μόνο για τους οικοτέχνες γαλακτοκομικών προϊόντων αφαιρείται ουσιαστικά η δυνατότητα να τα διαθέτουν τα προϊόντα τους σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης και ζήτησε την κατάργηση αυτού του σημείου στην τροποποίηση.

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου, συμφώνησε με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και συγκεκριμένα με την διατύπωση ότι «τα τελικά προϊόντα πωλούνται λιανικώς στα σημεία διάθεσης από τους ίδιους» και ενημέρωσε ότι ήδη επιλύθηκε και έχουν προχωρήσει στην κατάργηση του σημείου αυτού.

“Προσδιορίζουμε τον τρόπο της πώλησης των προϊόντων σε δύο σκέλη, είτε άμεσα στον τελικό καταναλωτή από την κτηνοτροφική εκμετάλλευση και στην πλησιέστερη αγορά που βρίσκεται, π.χ. λαϊκή αγορά, αγορά παραγωγών, είτε με τη δυνατότητα πώλησης σε καταστήματα που προμηθεύουν τον τελικό καταναλωτή, στην περιφερειακή ενότητα που ανήκει η έδρα του αγροκτήματος ή σε όμορες περιφερειακές ενότητες. Με αυτό τον τρόπο επιλύεται το πρόβλημα με το σωστό τρόπο και στον σωστό δρόμο» τόνισε η Υφυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Μανιός ζήτησε να μην εξαιρείται το μέλι από τα είδη των προϊόντων οικοτεχνικής παρασκευής, παρόλο ότι δεν υφίσταται μεταποίηση, γιατί θα βοηθήσει τη μελισσοκομία στη χώρα μας και το μέλι να διατίθεται επώνυμα στο εμπόριο μέσα από τους ορθούς κανόνες της αγοράς.
Η Υφυπουργός θεώρησε σωστή την πρόταση του κ. Μανιού, γιατί πέρα από το στόχο της αναβάθμισης των τοπικών και ποιοτικών προϊόντων καταπολεμάται και το πρόβλημα του παραεμπορίου και ήδη εξετάζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Video Επίκαιρης Ερώτησης Ν. Μανιού:

{youtube}ORkfhuGk1dU{/youtube}

(Visited 16 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*