Στις εκδηλώσεις μνήμης για την Εθνική Αντίσταση και τον Άρη Βελουχιώτη ο Νίκος Μανιός

admin
12/06/2015 13:16
 
 
 

Κεντρικός ομιλητής στις διήμερες εκδηλώσεις μνήμης στη Δομνίτσα Ευρυτανίας που ήταν αφιερωμένες στην Εθνική Αντίσταση ήταν ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός.

Φέτος οι εκδηλώσεις (που πραγματοποιούνται κάθε Ιούνιο από το Τοπικό Συμβούλιο και τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Δομνίστας) είχαν και μια ιδιαίτερη αναφορά στον Άρη Βελουχιώτη, λόγω της επετείου των 70 χρόνων από τον θάνατο του.

Ο Νίκος Μανιός επέλεξε να προσεγγίσει το πρόσωπο του Άρη Βελουχιώτη ως ένας άνθρωπος που έχει εμπνευστεί από τους αγώνες του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, αναφερόμενος και στην προσωπική του γνωριμία με τον Μπάμπη Κλάρα, αδελφό του Άρη.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιό, ο Άρης Βελουχιώτης, κατά την είσοδο του στη Δομνίστα στις 7 Ιουνίου του 1942, επέλεξε να πορευτεί με τον λαό και τους εκπροσώπους του (τον παπά και τους δασκάλους) στο πλευρό του. Επίσης, επέλεξε να κάνει αγροτική επανάσταση, αντί να στοχεύσει στην έξοδο του εργατικού κινήματος στον αγώνα και στα βουνά.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, ο κ. Μάνιος, «ο Άρης δεν στόχευσε πρωταρχικά στο να προπαγανδίσει υπέρ του κομμουνισμού, να γαλουχήσει κομμουνιστές και δευτερευόντως αντάρτες, αλλά ακριβώς το αντίθετο: να στήσει έναν ολόκληρο στρατό ανταρτών, από τους οποίους κάποιοι πέρασαν στο κομμουνιστικό κόμμα», ενώ αναφέρθηκε στην πίστη και την εμπιστοσύνη που έδειξε ο Βελουχιώτης προς τους νέους, όπως κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, υποστήριξε ότι το κύριο δίδαγμα από τη στάση και τη ζωή του Άρη Βελουχιώτη είναι «ότι πρέπει να είμαστε παρόντες με όλες τις μορφές πάλης που παίρνει ο αγώνας, ανάλογα με τις εποχές και να βρισκόμαστε σε αντιστοιχία με την κοινωνία».

«Ο Άρης, ως γνήσιος αγωνιστής, είναι δραστήριος ήδη από τον Μεσοπόλεμο και ως πρωτοπόρος πήρε την απόφαση για τον ένοπλο αγώνα χωρίς να περιμένει να το αποφασίσει πρώτα η κοινωνία. Κατάφερε να πιστέψουν κάποιοι σε αυτόν, αλλά ολόκληρη η κοινωνία να τον αποδεχτεί. Έτσι και εμείς σήμερα πρέπει να πρωτοπορήσουμε, να βγούμε μπροστά και να γίνουμε η μαγιά ενός κινήματος» κατέληξε ο κ. Μανιός.

 

{youtube}-https://www.youtube.com/watch?v=0f0phRhJo1s{/youtube}

(Visited 12 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*