Ερώτηση στη Βουλή για τις παράνομες επεμβάσεις που έχουν γίνει στην παραλία Πάνορμος της Μυκόνου κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μαζί με τους βουλευτές Γιάννη Ραγκούση, Πάνο Σκουρολιάκο και Σωκράτης Φάμελλο, ζητώντας άμεσες ενέργειες των ελεγκτικών και λοιπών υπηρεσιών της Πολιτείας.
“Δεν είναι η πρώτη φορά που οι παραλίες της Μυκόνου έρχονται στην επικαιρότητα λόγω σωρείας παρανομιών και αυθαιρεσιών, καθώς πολλά αδηφάγα συμφέροντα επιδιώκουν την αλόγιστη εκμετάλλευση της εξαίρετης φυσικής ομορφιάς, των ακτών, των παραλιών και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού” σημειώνει ο κ. Συρμαλένιος.
Ήδη από το 2017, μετά από Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν δρομολογηθεί κάποια μέτρα, τόσο σε ό,τι αφορά τη στελέχωση της Πολεοδομίας, όσο και αναφορικά με τον έλεγχο των αυθαιρεσιών, που διενεργήθηκε από συγκεκριμένο κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, το οποίο μετά από επιτόπια επίσκεψη διαπίστωσε πολλές παρανομίες.
Σωρεία παραβιάσεων
Όπως σημειώνει ο βουλευτής Κυκλάδων: “Η πρόσφατη καταστροφή ενός τμήματος του οριοθετημένου ρέματος του Πανόρμου με εκσκαφέα και του μοναδικού υγροβιότοπου τον Ιανουάριο του 2020, έρχεται να προστεθεί σε σωρεία παραβιάσεων στη συγκεκριμένη παραλία, όπως πολεοδομικές αυθαιρεσίες, παράνομες κατασκευές, καταπάτηση και τσιμεντοποίηση τμήματος παραλίας, καταπάτηση αιγιαλού.
Πρόκειται πραγματικά για πρακτικές, οι οποίες καταδεικνύουν αφενός την αποθράσυνση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και αφετέρου την εκούσια ή ακούσια αδυναμία των συναρμόδιων φορέων να επιβάλλουν τη νομιμότητα. Σημειώνεται δε ότι οι παράνομες ενέργειες εκτελούνται πλησίον των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων της Μαυροσπηλιάς και της ελληνιστικής εγκατάστασης στο Μαράθι Πανόρμου”.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
1. Περιβάλλοντος και Ενέργειας
2. Προστασίας του Πολίτη
3. Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: «Επείγουσα ανάγκη για άμεσες ενέργειες των ελεγκτικών και λοιπών υπηρεσιών της πολιτείας σχετικά με παράνομες επεμβάσεις στην παραλία Πάνορμος νήσου Μυκόνου»
Το θέμα της διαχείρισης των παραλιών στην Μύκονο μας έχει απασχολήσει πολλές φορές και χρήζει σοβαρού σχεδιασμού και εποπτείας αφού είναι από τους σημαντικότερους πόλους έλξης των επισκεπτών στο νησί, αλλά και των επιχειρηματιών, ντόπιων και ξένων. Δυστυχώς, πολλά αδηφάγα συμφέροντα επιδιώκουν την αλόγιστη εκμετάλλευση της εξαίρετης φυσικής ομορφιάς, των ακτών, των παραλιών και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος της Μυκόνου.
Ήδη από το 2017 μετά από Επίκαιρη Ερώτηση μας, είχαν δρομολογηθεί κάποια μέτρα, τόσο σε ότι αφορά τη στελέχωση της Πολεοδομίας, όσο σε αφορά τον έλεγχο των αυθαιρεσιών, που διενεργήθηκε από συγκεκριμένο κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, το οποίο μετά από επιτόπια επίσκεψη διαπίστωσε σωρεία παρανομιών και αυθαιρεσιών.
Η πρόσφατη καταστροφή
Η πρόσφατη καταστροφή ενός τμήματος του οριοθετημένου ρέματος του Πανόρμου με εκσκαφέα και του μοναδικού υγροβιότοπου τον Ιανουάριο του 2020,έρχεται να προστεθεί σε σωρεία παραβιάσεων στη συγκεκριμένη παραλία, όπως πολεοδομικές αυθαιρεσίες, παράνομες κατασκευές, καταπάτηση και τσιμεντοποίηση τμήματος παραλίας, καταπάτηση αιγιαλού. Πρόκειται πραγματικά για πρακτικές, οι οποίες καταδεικνύουν αφενός την αποθράσυνση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και αφετέρου την εκούσια ή ακούσια αδυναμία των συναρμόδιων φορέων να επιβάλουν τη νομιμότητα και να προστατεύσουν την δημόσια περιουσία.
Για τα ανωτέρω έχουν κατατεθεί από φορείς της Μυκόνου, πολίτες και δημοτικές παρατάξεις και υπηρεσίες καταγγελίες στο Τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, αναφορά/διαμαρτυρία στο Συνήγορο του Πολίτη, στον οικείο Δήμο και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου.
Επειδή:
1. Η παραλία αυτή προστατεύεται πολλαπλώς, τόσο από το Προεδρικό Διάταγμα χρήσεων γης της 07 Μαρτίου 2005 Π.Δ. της ΖΟΕ Μυκόνου (αρ. 4, 29-ΦΕΚ 243/Δ ́/08-03-2005 βόρειο και νότιο), όσο και ως αρχαιολογικός χώρος, αλλά και ως υδροβιότοπος με το Προεδρικό Διάταγμα «Έγκριση καταλόγου μικρών νησιωτικών υγροτόπων και καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία και ανάδειξη των μικρών παράκτιων υγροτόπων που περιλαμβάνονται σε αυτόν» (ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012). Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 3 του ΠΔ εντός των ορίων του υγροτόπου απαγορεύονται μεταξύ άλλων οι παρεµβάσεις που προκαλούν αλλαγή του υδρολογικού καθεστώτος και αυτές που αλλοιώνουν το τοπίο.
2. Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου έχει ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος της εν λόγω επιχείρησης, εντούτοις και παρά τις διαδικασίες του αυτοφώρου κατά το παρελθόν, η επιχείρηση λειτουργεί χωρίς άδεια
3. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ουδέποτε αδειοδότησε εργασίες στον Πάνορμο, αντιθέτως, κατόπιν αυτοψιών ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές για τις παρανομίες και εξέδωσε σήματα διακοπής εργασιών. Σημειώνεται δε ότι οι παράνομες ενέργειες εκτελούνται πλησίον των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων της Μαυροσπηλιάς και της ελληνιστικής εγκατάστασης στο Μαράθι Πανόρμου.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να προστατευθεί ο συγκεκριμένος υδροβιότοπος;
2. Προτίθεται να επιβάλλει τις απαραίτητες κυρώσεις στον επιχειρηματία για την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει μέχρι τώρα συντελεστεί;
3. Πώς θα σχεδιαστεί η αποκατάσταση του υδροβιότοπου;
4. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει άμεσα ώστε να διακοπούν οι παράνομες εργασίες στον Πάνορμο καθώς και να αποτραπεί οποιαδήποτε μελλοντική παραβίαση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπει την περιοχή;
5. Με διακηρυγμένη τη σημασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να προστατευτεί και να αξιοποιηθεί ο Πάνορμος ως ένας σημαντικός αρχαιολογικός τόπος της Μυκόνου;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Νίκος Συρμαλένιος
Γιάννης Ραγκούσης
Πάνος Σκουρολιάκος
Σωκράτης Φάμελλος