Σε διαδοχικές τηλε-συναντήσεις προχωρά ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, αρχικά με τους/τις Δημάρχους των μικρών και μεσαίων νησιών των Κυκλάδων, τους παραγωγικούς και τους κοινωνικούς φορείς των νησιών μας. Αρμόδιοι Τομεάρχες έχουν κληθεί να συμμετέχουν σε αρκετές εξ’ αυτών.
Σε συνέχεια διευρυμένων τηλεδιάσκεψεων με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από όλα τα Κυκλαδονήσια, έχουν προγραμματιστεί σειρά τηλε-συναντήσεων. Έχουν ήδη λάβει χώρα δύο συναντήσεις με πέντε Δημάρχους μικρών και μεσαίων νησιών και προγραμματίζονται οι επόμενες. Για τις συναντήσεις αυτές θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση.
Οι τηλε-συναντήσεις αυτές έχουν στόχο την (1) καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στα νησιά, (2) εξέταση της επάρκειας των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, (3) συγκέντρωση προτάσεων για (α) την κάλυψη των άμεσων αναγκών και (β) το μεσο-μακροπρόσθεσμο σχεδιασμό για το άνοιγμα των νησιών και τη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας, (4) ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και (5) διερεύνηση τρόπων παρέμβασης για την στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας.
Στο πλαίσιο της υπεύθυνης συμβολής του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας την επόμενη μέρα, έχουν γίνει τα εξής βήματα:
1. Έχει προτείνει συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα #ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ διαθέσιμο στη σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ (στο συνημμένο ο σχετικό σύνδεσμος).
2. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ έχει εξειδικεύσει περαιτέρω το πρόγραμμα στις συνθήκες νησιωτικότητας στα νησιά μας
3. Έχει αποσταλεί σε όλους τους Δήμους των Κυκλάδων το κείμενο με τις θέσεις και τις προτάσεις του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού, τους εργαζομένους στους ΟΤΑ και την Δημόσια Διοίκηση
4. Έχει απευθυνθεί σε όλους τους αγροτικούς φορείς των Κυκλάδων, με τις προτάσεις του για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής για να λάβει γνώση των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς, καθώς και όσοι ασχολούνται με την μεταποίηση.
Η υγειονομική κρίση του Covid-19 οδηγεί σε παγκόσμια κλίμακα σε ραγδαίες και ριζικές αλλαγές στην οικονομία, στην κοινωνία, στους θεσμούς. Η συζήτηση για την θωράκιση και στήριξη του Δημόσιου Σύστηματος υγείας οφείλει να είναι ειλικρινής, όπως σοβαρός πρέπει να είναι και ο δημόσιος διάλογος για το κράτος «έκτακτης ανάγκης» και τα όρια του. Ήδη, συζητήσεις για την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδείξει την πρέπουσα αλληλεγγύη, θέτουν σε ευθεία αμφισβήτηση τα θεμέλια της, θυμίζοντας τους εκβιασμούς προς την Ελλάδα το 2015.
Η κυβέρνηση επιλέγει να καταθέτει σημαντικά νομοσχέδια, όπως π.χ. αυτό για το περιβάλλον, όπως και για την εκπαίδευση, με 2 βουλευτές από κάθε κόμμα στη Βουλή, ενώ αγνοεί το ίδιο το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο κρίνει πως «τα ληφθέντα κυβερνητικά μέτρα έχουν περιορισμένη επίδραση στην ένταση της ύφεσης και απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για τη συγκράτηση της ύφεσης και την αποφυγή μόνιμης αύξησης της ανεργίας.»
Εδώ στις Κυκλάδες μας, πρέπει να βάλουμε ξανά στην ατζέντα το αναπτυξιακό μοντέλο των νησιών μας και να θέσουμε τις ιεραρχήσεις για την επόμενη μέρα και τις επόμενες γενιές. Πέρα από την «ατομική ευθύνη», απαιτείται αλληλεγγύη και συλλογική προσπάθεια. Απαιτείται εγρήγορση και διεκδίκηση. Δεν θα επιτρέψουμε η πανδημία να γίνει κρίση δημοκρατίας, μεσαίωνας δικαιωμάτων και φτωχοποίησης μεγάλου τμήματος των τοπικών κοινωνιών.