Κοινή συνέντευξη Τύπου στην Περιφέρεια για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Ν. Αιγαίου

admin
01/10/2015 10:02
 
 
 

Στις επώδυνες επιπτώσεις που θα επιφέρει η νέα οικονομική πραγματικότητα στις νησιωτικές κοινωνίες αναφέρθηκαν ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και οι εκπρόσωποι πέντε τοπικών φορέων της Ρόδου στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν, με αφορμή την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Νοτίου Αιγαίου από σήμερα 1η Οκτωβρίου.

Τόσο ο κ. Χατζημάρκος, όσο και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Μιχαήλ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Νίκος Μπόνης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου Νίκος Τσούλος έστειλαν το μήνυμα ότι, ενωμένοι, θα παλέψουν με κάθε τρόπο για την άμβλυνση των επιπτώσεων αυτών, ενώ θα διερευνηθεί και το ζήτημα την νομιμότητας της υπουργικής απόφασης.

 

«Βίαιο χτύπημα εις βάρος των νησιωτών»

Με σκληρά λόγια για τους «νυν πρόθυμους και πρώην “επαναστάτες”» που κατάφεραν ένα συντριπτικό πλήγμα κατά των νησιών, μίλησε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος έκανε λόγο για «ένα βίαιο χτύπημα εις βάρος των νησιωτών», υπογραμμίζοντας ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών δεν έπεσε από τους δανειστές αλλά εκ των έσω, χωρίς κανένας να το υπερασπιστεί, αλλά αντιθέτως, μετά από υπονόμευση και δολιότητα.

«Όποιος περιορίζει το ζήτημα της κατάργησης του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των νησιών στην δημοσιονομική του διάσταση, ουσιαστικά το υποβαθμίζει» ανέφερε και πρόσθεσε πως η νησιωτικότητα, για την οποία η μάχη πλέον θα δοθεί στις Βρυξέλλες, παραμένει κενό γράμμα και «το πιο σύντομο ανέκδοτο».

«Αυτό το οποίο δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα από αυτή την χώρα, όπως εκπροσωπείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις της, είναι να δώσει την μάχη για την νησιωτικότητα μέσα στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια όπου ανήκει. Δεν διεκδικήθηκε απολύτως τίποτα. Σήμερα, η μοναδική νησιωτική χώρα της Ευρώπης, έρχεται με τρόπο “πανηγυρικό” να ενταφιάσει το μοναδικό, τελευταίο μέτρο νησιωτικότητας, προβάλλοντας είτε θέματα ισονομίας και δημοκρατίας, είτε τις κατά φαντασία πιέσεις που ανακαλύπτουν τώρα, για να σκεπάσουν την δολιότητα και την υπονόμευση που δέχθηκαν τα νησιά από πολιτικούς εκπροσώπους άλλων περιοχών της χώρας. Εκείνους που υπηρετούν με τον τρόπο αυτό, τα ταπεινότερα ένστικτα των δικών τους ψηφοφόρων» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος, υπενθυμίζοντας ότι αυτό που σήμερα συμβαίνει είναι ακριβώς εκείνο που από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε ουσιαστικά προαναγγείλει η τότε αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

«Παραμύθιτα αντισταθμιστικά μέτρα»

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες που θέτει από εδώ και στο εξής, ο κ. Χατζημάρκος είπε: «Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να αμβλύνω τις επιπτώσεις από το συντριπτικό χτύπημα που δέχτηκαν τα νησιά, με σχέδιο, με συγκεκριμένη πρόταση, με πολύ σεβασμό απέναντι στους νησιώτες και χωρίς να συμμετέχω στον νέο “παραμύθι” περί αντισταθμιστικών μέτρων σε αυτούς που θα πληγούν. Είναι το νέο εφεύρημα για να χρυσώσουμε το χάπι στους… ανόητους νησιώτες. Απαντώ σε όλους αυτούς ότι δεν υπάρχει αντίμετρο στην απώλεια της ανταγωνιστικότητας των νησιών μας».

Κλείνοντας την αρχική του τοποθέτηση, έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι «όσο μαύρη κι αν είναι η σημερινή μέρα, τα νησιά μας δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν στην τύχη τους» και ότι «μέσα από την θύελλα θα επιβιώσουν, με ψηλά το κεφάλι, με σχέδιο και πολλή δουλειά».

{youtube} https://www.youtube.com/watch?v=teSj2bOHKwQ&feature=youtu.be {/youtube}

(Visited 22 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*