Η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου για το επενδυτικό σχέδιο “Project Blue”: «Η Περιφέρεια δίνει κάθε σπιθαμή αδόμητης γης στο μεγάλο κεφάλαιο»

laiki syspeirosi
Newsroom
22/07/2020 16:45
 
 
 

Την αντίθεσή τους στην επένδυση “Project Blue” εξέφρασαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, οπότε συζητήθηκε το θέμα ««Γνωμοδότηση για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) “PROJECT BLUE” στη θέση “Φερά Γκρεµνά – Βατούδια” της ∆.Κ. Άνω Μεράς του Δήµου Μυκόνου».

Μεταξύ άλλων, υποστήριξαν ότι το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο δημιουργεί ένα τουριστικό χωριό πολυτελείας με πανάκριβε υπηρεσίες απρόσιτες στον λαό, ενώ ταυτόχρονα ελλοχεύουν περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την υδροδότηση/αποχέτευση του έργου και τη διαχείριση των απορριμμάτων του.

Επίσης, υποστήριξαν ότι η περιφερειακή αρχή «είναι διατεθειμένη να δώσει κάθε σπιθαμή αδόμητης γης στο μεγάλο κεφάλαιο για να αυγατίσει τα κέρδη του», ενώ επέρριψε ευθύνες και στην κεντρική πολιτική εξουσία, η οποία διαχρονικά στήριξαν την ελληνική οικονομία πάνω στα «πήλινα πόδια» της τουριστικής «μονοκαλλιέργειας», θυσιάζοντας τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αναλυτικά, το δελτίο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου:

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου της 17/7/20, συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα: «Γνωμοδότηση για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) “PROJECT BLUE” στη θέση «Φερά Γκρεµνά – Βατούδια» της ∆.Κ. Άνω Μεράς του Δήµου Μυκόνου».

Με βάση τη σχετική ενημέρωση τα σχέδια προβλέπουν την ανέγερση Ξενοδοχειακής μονάδας 5*, έως 340 κλινών με πολλές άλλες συνοδές χρήσεις σε συνολική έκταση 92.554,76 τ.μ.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, κατά τη συζήτηση αυτού του θέματος:
«Δίπλα στον Οικισμό Άνω Μεράς δημιουργείται ένα ολόκληρο τουριστικό χωριό πολυτελείας. Αυτό το γεγονός και μόνο αποτελεί πρόκληση…

Για τις επιπτώσεις του έργου η μελέτη αναπαράγει το συμπέρασμα: “Αναμένεται να επηρεάσει θετικά την προστασία του πληθυσμού, την κοινωνική συνοχή και την ανθρώπινη υγεία… θα προσφέρει θέσεις εργασίας και θα επηρεάσει θετικά το μορφωτικό και βιοτικό επίπεδο της περιοχής.” Επίσης, η μελέτη αναφέρει, ότι η πανίδα και η χλωρίδα θα αποκατασταθούν… οι επιπτώσεις στα ύδατα θα μετριαστούν…! Διαβάζοντάς τα κάποιος όλα αυτά νιώθει ότι το νησί πρέπει να ευγνωμονεί τους επενδυτές που θα έρθουν να κάνουν τέτοιο καλό στον ιστορικό αυτό τόπο».

Εξάλλου σε αναφορά για τα υποτιθέμενα «ανταποδοτικά» οφέλη προς τους κατοίκους για τα οποία, ας σημειωθεί, δεν δεσμεύτηκε καθόλου η εκπρόσωπος της εταιρίας, χαρακτηρίστηκαν σαν «το τυράκι στη φάκα» για το λαό της Μυκόνου.
Από πλευράς Λαϊκής Συσπείρωσης υπογραμμίστηκε επίσης η «αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου στην οποία επισημαίνονται σοβαρά προβλήματα όπως: η αδυναμία υδροδότησης και αποχέτευσης του έργου… ο κορεσμός της τουριστικής δραστηριότητας στο νησί δημιουργεί αδιέξοδα αφού οι υπάρχουσες υποδομές δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε καν ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο τρόπος αντιμετώπισης μιας τόσο σοβαρής επέμβασης δείχνει ότι η Περιφέρεια είναι διατεθειμένη να δώσει κάθε σπιθαμή αδόμητης γης στο μεγάλο κεφάλαιο για να αυγατίσει τα κέρδη του δημιουργώντας πανάκριβες τουριστικές υπηρεσίες για τουρισμό πολυτελείας και απλησίαστες απ’ το λαό».

Σε ό,τι αφορά το χωροταξικό σχεδιασμό, «… όπως διαμορφώθηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις αποτελεί εργαλείο άσκησης της αντιλαϊκής πολιτικής στη γη προς όφελος των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων επιτρέποντας την εγκατάσταση χρήσεων… που δεν έχουν καμία σχέση με την κάλυψη των πραγματικών αναγκών του λαού μας».

Αναφορικά με τις ευθύνες των κυβερνήσεων τονίστηκε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη ευθύνη όχι μόνο γιατί ενέταξε το συγκεκριμένο έργο στις Στρατηγικές επενδύσεις αλλά κυρίως γιατί απελευθέρωσε τις Στρατηγικές Επενδύσεις ανοίγοντας τον δρόμο στην ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου να επιλέξει πού, πότε και με ποιόν τρόπο θα χτίσει τις δραστηριότητες που θα φέρουν κέρδη. Αυτό είναι το κριτήριο αυτής της πολιτικής και όχι η προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτές τις απαιτήσεις των μεγαλοεπενδυτών υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις, χτίζοντας την ελληνική οικονομία πάνω στα “πήλινα πόδια” της τουριστικής “μονοκαλλιέργειας” θυσιάζοντας παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι θέσεις εργασίας στον τουρισμό βασίζονται στην εποχική δουλειά μέχρι “τελικής πτώσης” και τους χαμηλούς μισθούς ώστε να είναι “ανταγωνιστικές” οι τιμές.

Άλλωστε βλέπουμε τι συμβαίνει φέτος με την πανδημία. Αποδείχτηκε ότι σε “διαρκή καραντίνα” μπήκαν τα δικαιώματα των εργαζομένων και ακόμη περισσότερο στον κλάδο του τουρισμού.

Φέτος είχαμε την πανδημία, σε επόμενη φάση μπορεί να έχουμε έναν μεγάλο σεισμό ή ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.
Για όλους τους παραπάνω λόγους οι Περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισαν την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «PROJECT BLUE» στη θέση «Φερά Γκρεµνά – Βατούδια» της ∆.Κ. Άνω Μεράς του Δήµου Μυκόνου.

(Visited 53 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*