Κατεπείγουσα επιστολή προς τους Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Μενδώνη και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ταγαρά με θέμα «Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.) – Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» έστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος.
Δεδομένης της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας του Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Ρούσσος ζητά τη σύσταση Ειδικών Επιτροπών Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.), με έδρα στην Ερμούπολη και στη Ρόδο, καθώς και την ανάληψη των πρωτοβουλιών που απαιτούνται για την ενίσχυση του ρόλου των υπαρχόντων τοπικών Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και εκσυγχρονισμό των διαδικασιών αδειοδότησης.
«Θεωρούμε απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να τολμήσουμε μια βαθιά τομή, προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά ως προς τη δημιουργία συνθηκών που θα επιδεινώσουν περαιτέρω την ήδη οριακή κατάσταση του αρχιτεκτονικού μας κεφαλαίου» τονίζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου στην επιστολή του, η οποία είχε ως αποδέκτες το Γραφείο του Πρωθυπουργού, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη, τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ και βουλευτή Κυκλάδων κ. Βρούτση, τον Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Μπακογιάννη, τον Γ.Γ. Πολιτισμού κ. Διδασκάλου, τους βουλευτές Κυκλάδων κα Μονογυιού, κ. Φόρτωμα και κ. Συρμαλένιο, τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Χατζημάρκο, τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτη, τον Αντιπρόεδρο Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου και δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης κ. Λειβαδάρα, τον Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων, τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κυκλάδων και τους επαγγελματικούς φορείς και συλλόγους της Σύρου.
Αναλυτικά, η επιστολή:
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Σε συνέχεια της από 2/12/2020 με αρ. πρωτ. 9116 επιστολής μας με θέμα τον εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας, επανερχόμαστε με το θέμα των Ειδικών Επιτροπών Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.) που αφενός σχετίζεται με την αρχιτεκτονική ιστορία και τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής μας, αφετέρου, επηρεάζει άμεσα την επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, αφού τα κτίρια αυτής της κατηγορίας επιβαρύνουν και υποβαθμίζουν τόσο τα γειτονικά κτίρια όσο και την ευρύτερη περιοχή.
Έχοντας λάβει υπόψη την από 19 Μαρτίου 2021 τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τις αρμοδιότητες και τη σύνθεση της Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.) είμαστε σύμφωνοι με την παρέμβαση και τις θέσεις του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων, όπως περιγράφονται στην από 1361/21.3.2021 επιστολή του.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η λειτουργία της επιτροπής στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, δεν συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων για τους οποίους προτείνεται η σύστασή της. Αποτελεί κοινή θέση και άποψη όσων γνωρίζουν σε βάθος το θέμα, ότι οι λειτουργίες αυτές πρέπει να είναι αποκεντρωμένες, προκειμένου να συμβάλουν στο βαθμό που τους αναλογεί, στην άρση των αιτίων που οδηγούν στο μαρασμό του αρχιτεκτονικού μας πλούτου, στην περιβαλλοντική και αστική υποβάθμιση και εν τέλει στη εξάλειψη κάθε επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, ζητούμε για άλλη μια φορά να γίνει κατανοητό ότι το Νότιο Αιγαίο είναι αναμφισβήτητα η «δυσκολότερη» Περιφέρεια της χώρας, με τη μεγαλύτερη έκταση, την εντονότερη γεωγραφική ασυνέχεια και δημογραφική διασπορά. Επιπρόσθετα, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου περιλαμβάνεται και το Βόρειο Αιγαίο που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την παραπάνω κατάσταση.
Πρακτικά, είναι αδύνατη η αποτελεσματική λειτουργία της Επιτροπής κατά τον τρόπο που περιγράφεται στην τροπολογία, δεδομένου και του μεγάλου αριθμού υποθέσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.
Για τους παραπάνω λόγους, ειδικά για την Περιφέρεια μας ζητούμε: α) την άμεση παρέμβασή σας και την αλλαγή της τροπολογίας ώστε να συσταθούν Ειδικές Επιτροπές Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.), με έδρα στην Ερμούπολη και στη Ρόδο, με σύνθεση κατά τον τρόπο που προτείνεται στην από 1361/21.3.2021 επιστολή του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων και β) την ανάληψη από μέρους σας των πρωτοβουλιών που απαιτούνται για την ενίσχυση του ρόλου των υπαρχόντων τοπικών Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και εκσυγχρονισμό των διαδικασιών αδειοδότησης (στο πνεύμα του νόμου 4030/2011 (άρθρο 22) που προέβλεπε τα διευρυμένα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής με ρόλο διευρυμένου γνωμοδοτικού οργάνου μιας στάσης, με συμμετοχή και εκπροσώπων από το ΥΠ.ΠΟ.Α. για υποθέσεις εντόςιστορικών τόπων).
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η μεθοδολογία που εφαρμόσθηκε την τελευταία εικοσαετία, έφερε τα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ιστορική πόλη της Ερμούπολης που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, θεωρούμε απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να τολμήσουμε μια βαθιά τομή, ο κάθε φορέας από την πλευρά του, προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά ως προς τη δημιουργία συνθηκών που θα επιδεινώσουν περαιτέρω την ήδη οριακή κατάσταση του αρχιτεκτονικού μας κεφαλαίου.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
Γιάννης Ρούσσος