Ανοίγει αύριο Σάββατο 24 Απριλίου η πλατφόρμα των ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστεί κατά της Covid-19 η ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για τους 55-59 έχει ανοίξει από την περασμένη Τετάρτη 21 Απριλίου.
Όπως έχει ανακοινωθεί την Μ.Τρίτη θα ανοίξουν τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 30-39 με το εμβόλιο της AstraZeneca. Για τους 40 – 49 ετών τα ραντεβού αναμένεται να ανοίξουν μέχρι την Μ.Παρασκευή, απευθείας σε μία, ή σε δύο ομάδες (π.χ. 40-44 και 45-49) με όλα τα εμβόλια.
Σε σχέση με τις παραδόσεις εμβολίων για τους επόμενους δύο μήνες, τελευταίες επικοινωνίες με τις εταιρείες διαμορφώνουν τις παραδόσεις ως εξής:
Από την εταιρεία Pfizer 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.
Από την εταιρεία Moderna 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.
Από την εταιρεία Johnson & Johnson μια μικρή ποσότητα εντός του Απριλίου και ακολούθως 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.
Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένονται 450.000-500.000 δόσεις για κάθε μήνα.
Αργή υποχώρηση της πανδημίας
«Βρισκόμαστε στις πρώτες ημέρες βελτίωσης της πανδημίας», ανέφερε κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, διευκρινίζοντας ωστόσο πως οποιαδήποτε θετική εξέλιξη δεν συνεπάγεται χαλάρωση.
Οι ελαφρώς βελτιωμένοι και για σήμερα επιδημιολογικοί δείκτες αναφορικά με διασωληνωμένους και νέα κρούσματα, 819 και 2.754 αντίστοιχα έναντι 822 και 2.759 χθες –από περισσότερα μάλιστα τεστ–, εξηγούν και τις αποφάσεις της κυβέρνησης, κατόπιν και των θετικών εισηγήσεων των ειδικών, για τη σταδιακή επαναφορά οικονομίας και κοινωνικής ζωής, με τήρηση των μέτρων προστασίας, χρήση self-test και εμβολιασμούς κατά της COVID-19.
Μετά τις ανακοινώσεις για επαναλειτουργία όλων των σχολικών βαθμίδων, εστίασης και τουρισμού τον Μάιο, σειρά έλαβαν τα εμπορικά κέντρα και κέντρα αισθητικής που ανοίγουν ωστόσο από αύριο, 24 Απριλίου, όπως και το λιανεμπόριο με τη μέθοδο click in shop σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη.
Παραμένει υπό πίεση το ΕΣΥ – Ανεμβολίαστος 1 στους 4 ασθενείς σε ΜΕΘ
Τις σταθεροποιητικές τάσεις προς τα κάτω της πανδημίας στη χώρα επανέλαβαν σήμερα οι ειδικοί, με τα νέα κρούσματα μειωμένα κατά 10% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και τον μέσο κυλιόμενο των επτά ημερών στα 2.640 κρούσματα ανά ημέρα. Τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια μειώθηκαν κατά 1.000 φτάνοντας τα 25.000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,2% περίπου, με την Ελλάδα ξανά στο «πράσινο» χρώμα του επιδημιολογικού χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
«Η όποια βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων δεν πρέπει να δώσει το μήνυμα ότι τελειώσαμε» τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι η μισή Ελλάδα παραμένει στο «βαθύ κόκκινο» του εγχώριου επιδημιολογικού χάρτη, όπως στο κόκκινο παραμένει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), για το οποίο επισημαίνεται ότι η αποσυμπίεση θα χρειαστεί εβδομάδες.
Παρά την υποχώρηση στον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 στους 5.400, η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει σταθερά υψηλή με πάνω από 500 νέες εισαγωγές την ημέρα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)- COVID επιβαρύνθηκαν κατά 4%, και η πληρότητά τους σήμερα ανέρχεται σε 87% στην επικράτεια, 89% στην Αττική και 95% στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, μια θετική εξέλιξη είναι ο μεγαλύτερος ρυθμός αποδιασωληνώσεων από διασωληνώσεις.
Βέβαια, με τον 1 στους 4 ασθενείς σε ΜΕΘ στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών, ατόμων δηλαδή που θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί αλλά δεν το έπραξαν, και το 65% μόνο στους άνω των 80 ετών με την πρώτη δόση εμβολίου ή ραντεβού για εμβολιασμό, η καθηγήτρια έκανε ξανά έκκληση, ιδίως προς τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σε περίπτωση νόσησης μεCOVID-19, να εμβολιαστούν.
Το εμβόλιο, το ισχυρότερο όπλο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό έναντι της σοβαρής νόσου αλλά και των θανάτων εξαιτίας της, οι οποίοι για τον Απρίλιο μόνο έχουν ανέλθει σε 1.773, μετά τους 76 σημερινούς.
Αργή συρρίκνωση της πανδημίας – Πώς διαμορφώνεται ο επιδημιολογικός χάρτης
Αν και η πανδημία δείχνει να υποχωρεί αργά, όπως δείχνουν τα 2.754 νέα κρούσματα κατόπιν 66.362 rapid και μοριακών ελέγχων, η ανησυχία παραμένει έντονη για την Αττική, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
Στην Αττική, όπου σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη παρατηρήθηκε μείωση για δεύτερη εβδομάδα σε ποσοστό 6% (2.000 λιγότερα ενεργά κρούσματα), σήμερα εντοπίζονται 1.355 νέα κρούσματα, με τις «κατακόκκινες» περιοχές του Κέντρου, των Δυτικών Προαστίων και του Πειραιά να δίνουν αντίστοιχα 402, 217 και 162 νέες διαγνώσεις.
Η Θεσσαλονίκη καταγράφει 343 νέα κρούσματα. Αν και στη συμπρωτεύουσα παρατηρήθηκαν συρρίκνωση της επιδημίας σε ποσοστό 8% και σημάδια σταθεροποίησης, σύμφωνα με τον καθηγητή, συνολικά η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία παρουσιάζουν μεγάλη διασπορά. Ενδεικτικά, 27 νέα κρούσματα εντοπίζονται στο Κιλκίς, 47 στην Κοζάνη, 16 στην Πέλλα, 52 στις Σέρρες και 21 στην Ημαθία.
Από τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες (Π.Ε.), μεγάλος αριθμός νέων διαγνώσεων καταγράφεται σε Λάρισα (81), Αχαΐα (74), Ηράκλειο (54), Βοιωτία (46) και Μαγνησία (41).
Τα επιδημιολογικά δεδομένα φέρνουν και αναπροσαρμογές στον χάρτη. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά, από αύριο το πρωί, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται οι: Π.Ε. Καβάλας, με 38 νέα κρούσματα, η Π.Ε. Ρεθύμνου (18), η Π.Ε. Αργολίδας (13) και ο Δήμος Κισσάμου της Π.Ε. Χανίων (17 σημερινά κρούσματα).
Αντιθέτως, αποφασίστηκε η μετάβαση στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου από αύριο για την Π.Ε. Χίου και τους Δήμους Ιωαννίνων, Κόνιτσας και Βόρειων Τζουμέρκων της Π.Ε. Ιωαννίνων, Ερέτριας της Π.Ε. Ευβοίας, Βέροιας της Π.Ε. Ημαθίας, Λαμιέων της Π.Ε. Φθιώτιδας και Ρόδου.
Πηγή: protothema.gr