Στη Σαντορίνη η Γενική Συνέλευση του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου – Ποια νησιά των Κυκλάδων απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Newsroom
11/06/2021 19:27
 
 
 

 

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου θα διεξαχθεί στη Σαντορίνη η Γενική Συνέλευση του «Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ».

Όπως αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου (η συνεδρίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη και Προέδρου του Γιώργου Χατζημάρκου), η Γενική Συνέλευση θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα «Πέτρος Νομικός», με μία πλούσια θεματολογία όπως η παρουσίαση του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων του Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΣΔΑ), η τιμολογιακή πολιτική του Φορέα κ.α.

Εν τω μεταξύ, ομόφωνα ψηφίστηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της χθεσινής συνεδρίασης, η οποία ξεκίνησε με την ενημέρωση – από πλευράς του Προέδρου κ. Χατζημάρκου – για την οριστική λύση που δόθηκε στο μείζον ζήτημα των απορριμμάτων στη Σαντορίνη, ένα πρόβλημα που ταλανίζει για αρκετές δεκαετίες το νησί και που σχετίζεται απόλυτα με τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, την τουριστική εικόνα, αλλά και τον πολιτισμό του.

Ολοκληρωμένο σύστημα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων Νήσου Θήρας

Ο κ. Χατζημάρκος συνεχάρη τον Δήμαρχο Θήρας Αντώνη Σιγάλα, καθότι η δημοτική αρχή – σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ – προχώρησε στις απαραίτητες διαδικασίες για την εύρεση λύσης ώστε να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα, υποβλήθηκε στη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ ο φάκελος που αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία του ολοκληρωμένου συστήματος επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων Νήσου Θήρας, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μια Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, μια μονάδα Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Οργανικών και ένα χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) συνολικού ύψους επένδυσης 14 εκ.

«Η Σαντορίνη δίνει ένα ισχυρό μήνυμα για το ποια θέματα έρχεται να λύσει. Ο Δήμος Θήρας, όπως και η Κως και η Άνδρος, έχουν “βασανιστεί” πολύ στο θέμα των απορριμμάτων. Επίσης, στη Μήλο, το πρώτο δημοπρατημένο έργο του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων τεχνικών εταιριών της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχουμε εργαστεί σκληρά για να φθάσουμε στο γεγονός η Σαντορίνη να μπει σε μία άλλη εποχή. Αποδεικνύουμε ότι κάνουμε σοβαρή δουλειά. Καταθέτουμε έναν πλήρη φάκελο με χρηματοοικονομική μελέτη. Οι Δήμοι, που είμαστε μέλη του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ΑΕ, πρέπει να δουλεύουμε με τον Φορέα Διαχείρισης, διότι μέσα απ’ αυτόν ξεπερνάμε τα μειονεκτήματα».

Δήμος Άνδρου: Δράσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων

Η έγκριση επικαιροποιημένου τεχνικού δελτίου και έγκριση δέσμευσης και διάθεσης πίστωσης για την Πράξη «Δράσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στο Δήμο Άνδρου» και η έγκριση υποβολής αιτήματος παραχώρησης μη δασικού τμήματος πρόσβασης δρόμου για το έργο, αναλύθηκαν διεξοδικά και ψηφίσθηκαν ομόφωνα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος της Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης έκανε λόγο για μία διαρκή νίκη απέναντι στο λαϊκισμό, τονίζοντας εμφαντικά ότι πρόκειται για μία έμπρακτη δικαίωση στη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.

«Δημοκρατία είναι να εκφράζεις τη γνώμη σου, να συμμετέχεις στη διαβούλευση και όχι να υπονομεύεις τον τόπο σου. Διότι σε πολλά Δημοτικά Συμβούλια έγινε βεβήλωση. Στο Δήμο Ρόδου κύλησαν ομαλά τα πράγματα, καθώς υπήρξε συναίνεση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Χατζημάρκος.

(Visited 66 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*