Καταργείται το κοινωνικό μέρισμα

Άκης Αξαόπουλος
16/11/2021 12:32
 
 
 

 

Την κατάργηση του κοινωνικού μερίσματος έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, ακριβώς τη στιγμή κατά την οποία τα χαμηλά εισοδήματα βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας της ακρίβειας και των επιπτώσεων της πανδημίας, καθώς αυτά είναι που πλήττονται περισσότερο. Κύκλοι του οικονομικού της επιτελείου επικαλούνται τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς για επιχειρηματολογήσουν ότι απαγορεύεται κάθε σκέψη για παροχή του μερίσματος. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μάλιστα παρότι παραδέχονται ότι «έχουμε μια θύελλα», εννοώντας τις εξελίξεις επί των δύο φλεγόμενων μετώπων, της πανδημίας και της ακρίβειας, που, σημειωτέον, αν μη τι άλλο απειλούν κατά πολύ περισσότερο, έμμεσα η πρώτη και άμεσα η δεύτερη, τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι εξετάζουν τις εξελίξεις σχετικά με την ακρίβεια και τις πιέσεις που προκαλεί, πλην όμως κάνουν σαφές ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος. Βέβαια, η κυβέρνηση σκοπεύει να χρυσώσει το χάπι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξετάζονται παράλληλα και έκτακτες παρεμβάσεις για τους πληττόμενους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σταϊκούρας: Παρεμβάσεις ανάλογα με τις ανάγκες

Στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμψε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μιλώντας στα Παραπολιτικά δήλωσε ότι το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις που αφορούν την άνοδο των τιμών αλλά και την πορεία της πανδημίας και θα παρεμβαίνει ανάλογα με τις ανάγκες, χωρίς όμως να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Ωστόσο άφησε για ακόμα μία φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα πάγιων δαπανών για τους επιχειρηματίες.

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν θα υπάρξει κοινωνικό μέρισμα εφόσον η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή, ο Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι όλα εξαρτώνται από την πορεία των μεγεθών της οικονομίας. Αναφερόμενος εξάλλου στο επίδομα θέρμανσης επισήμανε ότι το επίδομα φέτος ανέρχεται στα 168 εκατ. ευρώ και στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθούν οι προκαταβολές για τους περσινούς δικαιούχους στις 10 Δεκεμβρίου και η εξόφληση για παλαιούς και νέους δικαιούχους να λάβει χώρα έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Το στίγμα πάντως είχε δώσει από προχθές ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, καθώς μιλώντας στο iEidiseis.gr και απαντώντας στο ερώτημα: «Θα δώσετε κοινωνικό μέρισμα στους χαμηλοσυνταξιούχους φέτος; Και θα είναι μόνιμο;» είπε ότι «ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών, σε συνάρτηση και με τις πρόσθετες πιστώσεις που χρειάζεται να δοθούν για την επιδότηση των τιμολογίων της ενέργειας, και θα τοποθετηθούν αναλόγως».

Στα 7,2 δισ. το έλλειμμα δεκαμήνου

Στο μεταξύ, υστέρηση ανερχόμενη στα 447 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τις προβλέψεις που περιέχονται στον υπό εκτέλεση προϋπολογισμό εμφανίζουν τα έσοδα από φόρους στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τα φετινά φορολογικά έσοδα έφταναν στις 31 Οκτωβρίου τα 38,64 δισ. ευρώ (38.642 εκατ. ευρώ), ενώ στην εισηγητική του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 που ψηφίστηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2020 από 158 βουλευτές προβλέπονταν για το φετινό 10μηνο φορολογικά έσοδα ύψους 39,09 δισ. ευρώ (39.089 εκατ. ευρώ).

Σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπροθέσμου για φορολογικά έσοδα 37.406 εκατ. ευρώ, καταγράφεται μεν υπέρβαση εσόδων 1.236 εκατ. ευρώ, παράλληλα όμως εμφανίζεται και υστέρηση στα συνολικά καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτά ήταν στο δεκάμηνο ύψους 44.131 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025, θα έπρεπε να είχαν ανέλθει στα 44.469 εκατ. ευρώ. Καταγράφεται δηλαδή υστέρηση ύψους 338 εκατ. ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 44.131 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 338 εκατ. ευρώ ή 0,8% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025. Προσθέτει, ωστόσο, ότι στη στοχοθεσία του ΜΠΔΣ είχε συμπεριληφθεί η είσπραξη τον μήνα Οκτώβριο 2021, δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 1.718 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία μετατοπίζεται χρονικά το επόμενο έτος, και ότι, εξαιρουμένης αυτής, τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 1.380 εκατ. ευρώ ή 3,1% έναντι του στόχου, παρά τα μειωμένα έσοδα του ΠΔΕ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, στο δεκάμηνο σχηματίστηκε πρωτογενές έλλειμμα 7,20 δισ. ευρώ (7.204 εκατ. ευρώ, κοντά στην πρόβλεψη για πρωτογενές έλλειμμα 7.272 εκατ. ευρώ).

 

Πηγή: avgi.gr

(Visited 404 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*