Η Νάξος και η Άνδρος εξακολουθούν να είναι τα νησιά με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στις Κυκλάδες.
Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα κορωνοϊού πανελλαδικά σημειώνουν συνεχώς και νέα αρνητικά ρεκόρ οι πολίτες της Άνδρου και της Νάξου όπως φαίνεται επιμένουν να μην εμβολιάζονται με αποτέλεσμα η εμβολιαστική κάλυψη στα παραπάνω νησιά να μην φτάνει ούτε το 55% τη στιγμή που στα άλλα νησιά των Κυκλάδων κυμαίνεται από 65-81%.
Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί στις Περιφερειακές ενότητες (ΠΕ) των Κυκλάδων
Μυκόνου (Μύκονος): 81,08%
Θήρας (Θήρα, Ανάφη, Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος): 79,75%
Πάρου (Πάρος, Αντίπαρος): 74,78%
Μήλου (Μήλος, Κίμωλος, Σέριφος, Σίφνος): 74,51%
Κέας Κύθνου (Κέα, Κύθνος): 67,45%
Τήνου (Τήνος): 66,84%
Σύρου (Σύρος): 65,06%
Νάξου (Νάξος, Αμοργός, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά): 54,66%
Άνδρου (Άνδρος): 52,75%
Χάρτης ανεμβολίαστων για τους άνω των 60 ετών: Στο “κόκκινο” Νάξος και Μύκονος
Να ανοίξει το δρόμο για τον εμβολιασμό, ο οποίος σε 68 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, σύμφωνα με τον χάρτη που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, βρίσκεται σε ποσοστά κάτω του 70% στον γενικό πληθυσμό, επιδιώκει η κυβέρνηση με το νέο μίγμα μέτρων για τους ανεμβολίαστους που τίθενται σε ισχύ από αύριο.
Αν και η εικόνα είναι καλύτερη στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών, 24 Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται κάτω από το φράγμα του 70%, με την Ευρυτανία να είναι καθηλωμένη στο 37%.
Σε ότι αφορά τις Κυκλάδες τη χαμηλότερη κάλυψη στους άνω των 60 ετών έχουν η Μύκονος με 64% και η Νάξος με 68%.
Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στους 60 ετών και άνω έχουν επίσης η Φωκίδα με 52% και η Αρκαδία με 59%, ενώ στο «κόκκινο» του εμβολιαστικού χάρτη βρίσκονται πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Κιλκίς, Δράμα, Σέρρες, Χαλκιδική, Πέλλα, Πιερία, Φλώρινα, Αρτα, Καβάλα, Γρεβενά).
Σε 30 περιοχές της χώρας, η ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό από 70% έως 78% και μόλις σε 19 Περιφερειακές Ενότητες ξεπερνούν το 80%.
Στην πλειονότητά τους πρόκειται για νησιωτικές περιοχές, οι οποίες φαίνεται ότι συμμετείχαν μαζικά στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», ενώ ένας από τους λόγους των υψηλών ποσοστών που καταγράφουν, ιδιαίτερα κάποια νησιά, όπως για παράδειγμα η Ικαρία (102%), η Κάρπαθος (103%) και η Μήλος (109%), είναι το γεγονός ότι πολλοί τουρίστες ή ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών επέλεξαν να εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους.
Αναλυτικά οι ΠΕ στις Κυκλάδες (οι εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών)
Μήλου (Μήλος, Κίμωλος, Σέριφος, Σίφνος): 109%
Κέας Κύθνου (Κέα, Κύθνος): 90%
Τήνου (Τήνος): 90%
Πάρου (Πάρος, Αντίπαρος): 85%
Σύρου (Σύρος): 85%
Άνδρου (Άνδρος): 76%
Θήρας (Θήρα, Ανάφη, Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος): 72%
Νάξου (Νάξος, Αμοργός, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά): 68%
Μυκόνου (Μύκονος): 64%
Με αφορμή το χάρτη του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών που δημοσίευσε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής με τη Νάξο να είναι βαμμένη “κόκκινη” σε αυτόν, αναγνώστες του naxostimes απευθύνουν έκκληση στις αρμόδιες αρχές να βρουν τον τρόπο να παροτρύνουν τους πολίτες να εμβολιαστούν “αφού το εμβόλιο είναι το μόνο όπλο για να νικηθεί ο κορωνοϊός” όπως σημειώνουν.