Δ. Καπούνης στο Mega: «Θα ακολουθήσει και νέο συλλαλητήριο των αγροτών αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας»

Newsroom
24/02/2024 21:05
 
 
 

 

Τον απολογισμό του πανελλαδικού αγροτικού συλλαλητηρίου, το οποίο έλαβε χώρα στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη, έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας στο «Mega Σαββατοκύριακο».

Ο Δημήτρης Καπούνης -ο οποίος συμμετείχε στο συλλαλητήριο μαζί με αγρότες και κτηνοτρόφους από τη Νάξο-, μίλησε για συνέχεια των κινητοποιήσεων των παραγωγών, εκτιμώντας πως εάν οι τελευταίοι δεν ενισχυθούν από την κυβέρνηση θα ακολουθήσει και δεύτερο συλλαλητήριο. Μετέφερε, πάντως, τις εκτιμήσεις των αγροτών της χώρας πως, λόγω ευρωεκλογών, «κάτι θα δοθεί».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου μίλησε από το στάβλο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, εκεί όπου βρίσκεται το ζωικό κεφάλαιο που έχει φέρει η ΕΑΣ, ώστε να ενισχύσει τους κτηνοτρόφους της Νάξου και τη ζώνη γάλακτος του νησιού. Όπως είπε, «την προσεχή Δευτέρα φεύγουμε για Ολλανδία για να φέρουμε άλλα 100 ζώα για τον ίδιο σκοπό».

«Έχουν φύγει πάρα πολλά ζώα από τη Νάξο, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πρώτη ύλη (το γάλα) και να υπάρχει αυτή τη στιγμή έλλειψη Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π.» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το αγροτικό συλλαλητήριο, ο Δ. Καπούνης σχολίασε: «Ήταν μία ειρηνική συγκέντρωση. Για πρώτη φορά στην Αθήνα με τέτοιου μεγέθους συγκέντρωση, δεν υπήρξαν επεισόδια. Οι αγρότες περιφρουρήσαμε και διαφυλάξαμε τη συγκέντρωση και, εάν δεν πάρουμε κάποια χρήματα, θεωρώ ότι θα ακολουθήσει κι άλλο συλλαλητήριο. Ο κόσμος κατάλαβε. Ήταν μαζί μας. Έρχονταν άνθρωποι και μας έλεγαν να μην φύγουμε από εκεί, γιατί όπως μας έλεγαν “θέλουμε να τρώμε ελληνικά προϊόντα και ποιοτικά και να ξέρουμε τι τρώμε”».

Ερωτηθείς, από τους παρουσιαστές για το… ταμείο που έκαναν οι αγρότες και τι περιμένουν από εδώ και πέρα μετά το σπουδαίο συλλαλητήριο της περασμένης Τρίτης, ο Δημήτρης Καπούνης απάντησε: «Κατ’ αρχάς, το ταμείον είναι… μείον! Δεν κάναμε ταμείο! Δεν πήραμε τίποτα και περιμένουμε… Θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις μέχρι και τη Δευτέρα, που θα συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ζήτημα της ΚΑΠ, μήπως και αλλάξει κάτι. Θα υπάρξουν κάποιες δράσεις τη Δευτέρα, λ.χ. με τρακτέρ που θα μπαίνουν σε πόλεις ή καταλήψεις δημόσιων κτιρίων (όπως δήμων, περιφερειών, κ.ά.) και μετά βλέπουμε αν θα συνεχίσουμε, αν και μάλλον τα μπλόκα θα σταματήσουν Δευτέρα ή Τρίτη. Η εκτίμηση, πάντως των αγροτών, των συμμετεχόντων στα μπλόκα και των συνεταιρισμών, είναι πως, λόγω ευρωεκλογών, θα δοθεί κάτι».

Ο κ. Καπούνης για ακόμα μία φορά επεσήμανε τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα της Νάξου σημειώνοντας πως «η ΚΑΠ μπορεί να αλλάξει στην Ελλάδα και να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις όσον αφορά στην “πράσινη” ανάπτυξη ώστε να μπορέσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να πάρουν τις επιδοτήσεις που πρέπει να πάρουν. Ειδικά εδώ στη Νάξο, τα κόστη μας είναι μεγάλα και υπάρχει τεράστια διαφορά σε αυτά σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Λ.χ., το πετρέλαιο εδώ είναι στο 1,95 και η βενζίνη στο 2,15, ενώ εκτός από τα καύσιμα έχουμε και τα μεταφορικά (είτε για να έρθει κάτι στη Νάξο είτε για να μεταφερθεί από αυτή), που έχουν πολλαπλασιαστεί από το 2021».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

(Visited 316 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*