Η λειψυδρία «χτυπά» την πατάτα Νάξου: Προβλέψεις για μείωση της παραγωγής στο μισό (video)

Newsroom
16/05/2024 17:12
 
 
 

 

Η κλιματική κρίση και η λειψυδρία στη Νάξο  επηρεάζουν σημαντικά τη φετινή παραγωγή πατάτας

Η παραγωγή της πατάτας Νάξου Π.Γ.Ε. αναμένεται μειωμένη φέτος, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρη Καπούνη, και του Ναξιώτη πατατοπαραγωγού Στέλιου Βαθρακοκοίλη, στο «News Room» του ERT News. Όπως τόνισε ο κ. Καπούνης, η κλιματική κρίση και η λειψυδρία στη Νάξο έχουν επηρεάσει σημαντικά τη φετινή παραγωγή, προβλέποντας μείωση στο 50% σε σχέση με τα συνήθη επίπεδα παραγωγής, φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί και το 2008.

Ο Δημήτρης Καπούνης επισήμανε επίσης την καθυστέρηση στην κατασκευή του φράγματος Τσικαλαριού, έργο που έχει δημοπρατηθεί εδώ και 15 χρόνια με χρηματοδότηση 37,5 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ουσιαστική πρόοδο, αφήνοντας τους αγρότες με σοβαρά προβλήματα υδροδότησης. Τόνισε την ανάγκη ένταξης της ισοκαρπίας στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, ιδίως καθώς πλησιάζει ο Αύγουστος και τα προβλήματα εντείνονται.

Από την πλευρά του, ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται από τη χρήση υφάλμυρων νερών στην άρδευση, που έχουν αγωγιμότητα συγκρίσιμη με το θαλασσινό νερό, καθιστώντας τα ακατάλληλα για πόση από τα ζώα. Υπογράμμισε την ανάγκη για τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων και τη δημιουργία επιπλέον δεξαμενών για να βελτιωθεί ο υδροφόρος ορίζοντας της Νάξου. Επίσης, επεσήμανε ότι οι δυσκολίες αυτές θα επηρεάσουν αναπόφευκτα την τιμή της πατάτας Νάξου Π.Γ.Ε. στην αγορά, αναμένοντας υψηλότερες τιμές από 90 λεπτά έως 1 ευρώ ανά κιλό απευθείας από το χωράφι.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 513 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*