Συνάντηση της ΕΑΣ Νάξου με τον Σταύρο Κελέτση: Επί τάπητος το φράγμα Τσικαλαριού και προβλήματα των αγροκτηνοτρόφων

Newsroom
17/05/2024 23:13
 
 
 

 

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, με την ευκαιρία της περιοδείας του στη Νάξο,  επισκέφθηκε την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού.

Τον κ. Κελέτση υποδέχθηκαν, στα κεντρικά γραφεία της Ε.Α.Σ., ο πρόεδρος, Δημήτρης Καπούνης, τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι Διευθυντές της εταιρείας. Τον υπουργό συνόδευαν μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών Μαριάνθη Δημοπούλου, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Μονογυιού (Κυκλάδων), Μάρκος Καφούρος (Κυκλάδων) και Μάνος Κόνσολας (Δωδεκανήσου) και ο έπαρχος Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων Γιάννης Μαργαρίτης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Δημήτρης Καπούνης αναφέρθηκε, αρχικά, στην ιστορία, τα πεπραγμένα και τα επενδυτικά σχέδια της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Στάθηκε, δε, ιδιαίτερα, μεταξύ άλλων, στη σχεδιαζόμενη μονάδα παραγωγής βιοαερίου της Ε.Α.Σ. που θα αξιοποιεί ενεργειακά γεωργικά, κτηνοτροφικά, ελαιουργικά κ.ά. απόβλητα, στις ενέργειες της Ε.Α.Σ. για κατοχύρωση ως προϊόντος Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) των αμνοεριφίων Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού και στην προσπάθειά της για δημιουργία τυροκομείου στην ορεινή Νάξο για την παραγωγή του τυριού αρσενικού Π.Ο.Π. για την ενίσχυση του εισοδήματος των Ναξιωτών κτηνοτρόφων.

Επιπλέον, ο Δημήτρης Καπούνης περιέγραψε διεξοδικά το μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Νάξος και τα προβλήματα που προκαλεί στους αγροτοκτηνοτρόφους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο έργο του φράγματος του Τσικαλαριού, το οποίο έχει δημοπρατηθεί και εάν είχε ολοκληρωθεί θα εξασφάλιζε επαρκή ποσότητα νερού για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Νάξου αλλά εδώ και 15 χρόνια το έργο έχει «βαλτώσει» και δεν ολοκληρώνεται. Ο Δημήτρης Καπούνης ρώτησε τον κ. Κελέτση πότε θα ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες για την αποπεράτωση του έργου και ο υφυπουργός παραδέχθηκε, επί της ουσίας, ότι κατόπιν συγκεκριμένων εξελίξεων που έλαβαν χώρα το έργο βρίσκεται ξανά στο σημείο μηδέν όσον αφορά τόσο στη χρηματοδότηση όσο και στην υλοποίησή του. Επίσης, αυτό που τονίστηκε είναι ότι με πρωτοβουλία της Κατερίνας Μονογυιού, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να διευκρινιστεί πώς θα προχωρήσει το έργο.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΕΑΣ κατέδειξε την ανάγκη να προστεθεί τριτοβάθμια επεξεργασία στον βιολογικό καθαρισμό της Νάξου και έτσι ώστε τα λύματα που προκύπτουν από αυτόν να αξιοποιούνται, για την άρδευση.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Καπούνης ανέδειξε και άλλα θέματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα της Νάξου.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο αυξημένο, λόγω της ακρίβειας, κόστος παραγωγής, την ανάγκη θέσπισης μεταφορικού ισοδύναμου για τη μεταφορά ζωοτροφών στα νησιά, το ότι πρέπει η αγροτική γη να προστατευθεί από παράνομες και αθέμιτες πρακτικές, όπως συμβαίνει στη Νάξο από κατοίκους άλλων περιοχών για κάρπωση αγροτικών πόρων, την ανάγκη αναθεώρησης των μέτρων της ΚΑΠ που πλήττουν δραστικά και βίαια τη γεωργία (ειδικά στα νησιά που έχουν μικρό αγροτικό κλήρο) στην κατεύθυνση της εσπευσμένης και όχι ισορροπημένης προώθησης μέτρων πράσινης γεωργίας και οικο-σχημάτων και, τέλος, την ανάγκη για αυστηροποίηση του νομικού οπλοστασίου και ενίσχυση των ελέγχων για την αποτελεσματική προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. από τους ημεδαπούς και αλλοδαπούς σφετεριστές της ονομασίας, που χρησιμοποιούν ψεύτικες ενδείξεις.

Σημειώνεται, ότι τα στελέχη της Ε.Α.Σ. Νάξου παρέδωσαν υπόμνημα με τα ζητήματα που αφορούν στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα της Νάξου στον κ. Κελέτση.

Πρέπει, δε, να σημειωθεί, ότι από την πλευρά του ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης άκουσε τις επισημάνσεις του Δημήτρη Καπούνη και δεσμεύθηκε για την ανάδειξη των ζητημάτων που τέθηκαν. Παράλληλα, τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρόεδρε, σε ξέρω καλά! Είσαι ο πιο δημοφιλής και ο πιο προβεβλημένος πρόεδρος σε ολόκληρη την Ελλάδα! Σκέψου ότι, στη διάρκεια του Πάσχα, άκουγα προσεκτικά τις δικές σου δηλώσεις στις διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές, έτσι ώστε να ενημερωθώ για το τι συμβαίνει με τη διάθεση των αμνοεριφίων της Νάξου και άλλων περιοχών και τα αιτήματα των κτηνοτρόφων!».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 695 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*