Νάξος: Η λειψυδρία και οι δραματικές επιδράσεις στον πρωτογενή τομέα

Newsroom
25/06/2024 23:28
 
 
 

 

Σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, αναφέρθηκε στο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Νάξος και στο πώς αυτό επηρεάζει τον πρωτογενή της τομέα.

«Για τον τριτογενή τομέα, ο Δήμος έχει φροντίσει με αφαλατώσεις και θα έχει νερό. Αυτό, όμως, δεν λύνει το τεράστιο πρόβλημα του πρωτογενή τομέα. Νάξος δεν είναι μόνο ο τουρισμός, το νησί μας έχει και αγροτική παραγωγή», υπογράμμισε ο κ. Καπούνης.

Ακολούθως, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Υπάρχει ένας ταμιευτήρας στο νησί που τον γεμίζουν από τις αφαλατώσεις, το φράγμα της Φανερωμένης που είναι ξερό και ένα υπό κατασκευή φράγμα, αυτό του Τσικαλαριού, το οποίο έχει δημοπρατηθεί από το 2009 και παρότι αναφέρουν ότι έχει υλοποιηθεί το 45% δεν έχει γίνει ούτε το… 2%! Είναι 37,5 εκατ. ευρώ στημένα εκεί. Εάν φτιαχνόταν αυτό το φράγμα, ακόμα και πέντε χρόνια να έκανε να βρέξει δεν θα είχε πρόβλημα ο πρωτογενής τομέας. Δεν ασχολείται όμως κανείς. Τόσοι Υπουργοί έχουν έρθει εδώ, το θέμα δεν τους απασχολεί καθόλου. Αν αφορούσε, ωστόσο, στον τριτογενή τομέα το θέμα, τότε θα τους απασχολούσε!».

Έπειτα, ανέφερε: «Σε λίγο, αγρότες και κτηνοτρόφοι θα φύγουν. Πέρυσι, που ήταν σχετικά μικρό το πρόβλημα της λειψυδρίας, συγκεντρώσαμε 6 χιλ. τόνους πατάτας – φέτος δεν θα βγάλουμε ούτε 2! Έχει μειωθεί κατά 50% το εισόδημα του αγρότη. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, που φυτεύουμε την πατάτα, δεν θα φυτευτεί ούτε μία! Δεν υπάρχει νερό και είναι ακόμα Ιούνιος – τον Αύγουστο θα υπάρχει τεράστιο θέμα, επειδή θα έχει περισσότερο τουρισμό και κατά συνέπεια, μεγαλύτερη κατανάλωση νερού. Δεν θα έχουν να πιούν τα ζώα – θα τα ποτίζουν με υφάλμυρο νερό (αγωγιμότητας πάνω από 6.000) και θα έχουμε αδυνατίσματα των ζώων, διάρροια, μη παραγωγικά ζώα. Θα υπάρξει τεράστιο θέμα με τη ζώνη γάλακτος».

Ο Δημήτρης Καπούνης επεσήμανε επίσης ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, ενώ σε ό,τι αφορά στη μειωμένη παραγωγή πατάτας ζήτησε την ένταξη της μισοκαρπίας στις αγροτικές αποζημιώσεις («όπως διαβάζουμε ότι θα συμβεί με τις ελιές») για την εξασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι πρέπει να εφαρμοστεί η νησιωτικότητα, «που μόνο στα χαρτιά υπάρχει».

Τέλος, αναφερόμενος στην παραγωγή της γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π., δήλωσε:
«Επηρεάστηκε η παραγωγή λόγω της ακρίβειας και μειώθηκε κατά 250 τόνους. Ως Ένωση, βάλαμε πλάτη: φέραμε 150 ζώα από την Ολλανδία, αυξήσαμε την παραγωγή, ενισχύσαμε τους παραγωγούς, δώσαμε υψηλότερη τιμή στο γάλα και πάμε να αυξήσουμε την παραγωγή του γάλακτος για να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή, το νησί το κρατά ο πρωτογενής τομέας – αν δεν έχει νερό, τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Θα φύγουν! Πρέπει η Πολιτεία να το κοιτάξει το ζήτημα!».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 581 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*