Άνοιξε σήμερα 12 Νοεμβρίου, η πλατφόρμα για το πρόγραμμα για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών.
Για την νέα περίοδο το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών είναι αυξημένο στα 420 εκατομμύρια ευρώ και κάθε ωφελούμενος θα έχει τη δυνατότητα να λάβει έως 40.000 ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο πρόγραμμα.
Οι βασικοί στόχοι της πρόσκλησης του έτους 2021 είναι οι εξής:
α) Η ουσιαστική δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και αγροτικού δυναμικού της χώρας,
β) Η αντιμετώπιση του φαινομένου των πλασματικά Νέων Αγροτών, που επωφελούνται ευκαιριακά από το Μέτρο αντιμετωπίζοντας συγκυριακά την είσοδο τους στον τομέα της Γεωργίας και
γ) Η αύξηση της αποτελεσματικότητας του Μέτρου με την παροχή νέων κινήτρων, όπως η χορήγηση επαρκούς ενίσχυσης τόσο για την αντιμετώπιση των εξόδων της πρώτης εγκατάστασης στον τομέα της Γεωργίας, όσο και την πραγματοποίηση επενδύσεων.
Παράλληλα, προβλέπονται για πρώτη φορά ο υπερδιπλασιασμός του ποσού ενίσχυσης στα 40.000 ευρώ (με προσαυξήσεις ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας και την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης) και η αύξηση των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι υποψήφιοι για ένταξη στο Μέτρο, με σκοπό την αντιμετώπιση των παθογενειών και της συγκυριακής λογικής, αλλά κυρίως την ενδυνάμωση και ανάδειξη του Μέτρου σε βασικό πυλώνα μακροπρόθεσμης ανάπτυξης του αγροτικού τομέα της χώρας.
Mε αφορμή το άνοιγμα της πλατφόρμας, o υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός δήλωσε:
«Το πρόγραμμα έχει αναπτυξιακή διάσταση. Στόχος του είναι να στηρίξει αυτούς που πραγματικά θέλουν να επενδύσουν στον αγροτικό χώρο και όχι ευκαιριακά να πάρουν ένα βοήθημα. Δημιουργεί τα κίνητρα αλλά και τις υποχρεώσεις οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα αυτό να παραμείνουν ως επαγγελματίες αγρότες για επτά χρόνια. Είναι ένα εμβληματικό μέτρο που έρχεται να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, όπως η γήρανση, αφού στοχεύει στη δημογραφική ανανέωση. Επί πλέον έρχεται να υπηρετήσει τη φιλοσοφία μας για μια νέα μορφή αγροτικής παραγωγής, για επένδυση σε καινοτομικά σχήματα και προϊόντα, σε προϊόντα που μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στην παραγωγή μας. Να μπορέσουν άνθρωποι από άλλους κλάδους να δουν την ευκαιρία και να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα και συνολικά να υπηρετήσουν την πολιτική μας, η οποία είναι συνυφασμένη και με την ευρωπαϊκή λογική του Green Deal και με την λογική που έρχεται από το μέλλον, μιας αειφόρου, περιβαλλοντικής, ψηφιακής και κυκλικής ανάπτυξης».
Τι ισχύει για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Τετραπλάσιο θα είναι το κονδύλι για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσον αφορά στην επιδότηση των νέων αγροτών, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Φιλήμονα Ζαννετίδη.
Οι ενδιαφερόμενοι, ηλικίας 18-41, που επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον αγροτικό κλάδο καλούνται να υποβάλουν Αίτηση Στήριξης στο Νέο Πρόγραμμα, το οποίο εξασφαλίζει προνομιακή πρώτη εγκατάσταση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης, με ποσό από 35.000 έως 40.000 ευρώ, ανάλογα με την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης των ενδιαφερόμενων και του τόπου μόνιμης κατοικίας τους. Συγκεκριμένα, νέοι αγρότες σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.000 κατοίκων, που θα ασχοληθούν με πτηνοκτηνοτροφία θα επιδοτηθούν με 40.000 ευρώ.
Από 12 Νοεμβρίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα και έως τις 14 Δεκεμβρίου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις ένταξης για το Μέτρο 6.1 «Νέοι Αγρότες» σύμφωνα με την 3η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οι αιτήσεις θα γίνονται ψηφιακά στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Κυκλάδων και Δωδεκανήσου της Περιφέρειας, στην οποία έχουν εκχωρηθεί τα 12.000.000 ευρώ.
Η κατανομή των κονδυλίων της δημόσιας δαπάνης, ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ στις 13 Περιφέρειες της χώρας, για το πρόγραμμα του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», έχει εγκριθεί. Υπενθυμίζεται πως ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος, φέρνει για πρώτη φορά αποκλειστικά ψηφιακές αιτήσεις στο νέο πρόγραμμα, κάτι που, όπως εκτιμάται θα επιταχύνει τις εγκρίσεις των αιτούντων κατά τουλάχιστον τρεις μήνες, δηλαδή, από εννέα έως δέκα μήνες σε έξι έως επτά μήνες.
Για το πρόγραμμα αυτό υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από νέους αγρότες σχεδόν σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας. Στη Ρόδο ανασταλτικός παράγων αποτελεί η παρουσία των ελαφιών, τα οποία κάνουν τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες, ένα θέμα το οποίο απασχολεί και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που είναι αρμόδιο.
«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις και στον αγροτικό τομέα και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς, με τους οποίους συνεργάζεται για να εξυπηρετήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Ειδικά ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης δίνει αγώνα για να αναγνωρισθεί η διαφορετικότητα των νησιών σε σύγκριση με τους αγρότες της υπόλοιπης χώρας» αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.