«Ναυτεργάτες, λιμενεργάτες και μεταλλεργάτες στο στόχαστρο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη»

Λιμάνι Νάξος
Newsroom
26/10/2022 00:09
 
 
 

 

Η σημερινή απεργία με τη συμμετοχή των ναυτεργατικών σωματείων, του σωματείου των Λιμενεργατών της ΕΝΕΔΕΠ και των εργαζόμενων στη ναυπηγοεπισκευή με τη συμμετοχή του Συνδικάτου Μετάλλου σημείωσε μεγάλη επιτυχία σε όλους τους κλάδους. Η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων καταδεικνύει τα σημαντικά προβλήματα που βιώνουν και οι εργαζόμενοι στο χώρο της ναυτιλίας. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βυθίσει τα μεσαία και λαϊκά στρώματα στην δίνη της ακρίβειας, ενώ η απουσία πολιτικών στήριξης των νοικοκυριών και των εργαζομένων οδηγεί σε υποτίμηση των μισθών και κοινωνικά αδιέξοδα.

Ο κόσμος της ναυτεργασίας, οι εργαζόμενοι στα λιμάνια και στη ναυπηγοεπισκευή έχουν έρθει αντιμέτωποι με τους αντεργατικούς νόμους Χατζηδάκη, την διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και την κατάργηση ουσιαστικά του ρόλου του ΣΕΠΕ και των ελεγκτικών μηχανισμών για την ασφάλεια των εργαζομένων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί όλες τις ρυθμίσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε για την προστασία των δικαιωμάτων των ναυτεργατών όπως τα υψηλά πρόστιμα σε περίπτωση αδήλωτης και ανασφάλιστης ναυτικής εργασίας ή παραβίασης των ορίων ανάπαυσης των ναυτικών και την απαγόρευση απόπλου σε περίπτωση οφειλών προς το πλήρωμα. Παράλληλα, μετά τις σημαντικές νίκες που πέτυχαν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της ΣΕΠ (COSCO) προσπαθεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα της εργοδοσίας με την άρνησή της να εφαρμόσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ενταχθούν στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων οι λιμενεργάτες στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά.

Οι εργαζόμενοι στους κλάδους της ναυτιλίας δικαιούνται ουσιαστικές αυξήσεις, προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων και ένα πλαίσιο που θα τους εγγυάται ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. Ο πόλεμος που αυτή η Κυβέρνηση έχει κηρύξει κατά των εργαζομένων, οφείλει να βρει αντίσταση από όλο το εργατικό κίνημα και την κοινωνία.

Τμήμα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

(Visited 29 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.