Στο έλεος μαζικών πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας με επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ – Της Μαρίας Χανιώτη*

Newsroom
11/02/2023 10:49
 
 
 

 

700.000 δανειολήπτες, απλοί πολίτες και επιχειρήσεις, κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει ύπαρξη ΚΑΜΙΑ αντίδραση από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Άρειος Πάγος, με την κατά πλειοψηφία απόφασή του (και μάλιστα συντριπτική), έκρινε υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (funds) να διενεργούν πλειστηριασμούς. Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ήταν, ούτως ή άλλως, πλήρως απελευθερωμένοι με πολιτική επιλογή και ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με αυτή τη δικαστική απόφαση οι δανειολήπτες στερούνται της δυνατότητας να παρεμποδίζουν υπό προϋποθέσεις, την εκτέλεση του πλειστηριασμού.

Η απόφαση αυτή του Άρειου Πάγου, ανατρέπει τις ισορροπίες στην ελληνική κοινωνία. Όποια προσπάθεια προστασίας υπήρχε μέχρι τώρα εξανεμίζεται και μάλιστα σε μια περίοδο που τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξάνονται επικίνδυνα. Οι μέχρι χθες ενήμεροι δανειολήπτες κινδυνεύουν πλέον με πλειστηριασμούς, καθώς με την έκρηξη των επιτοκίων αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Περιουσίες θα χαθούν, κόσμος θα μείνει στο δρόμο και καμιά προστασία δεν τους παρέχεται.

Η κυβέρνηση λειτουργεί ως ανέμελος παρατηρητής, επιμένοντας στον πτωχευτικό της κώδικα, με τον οποίο κατάργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμη και των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας και άφησε τα funds εντελώς ανεξέλεγκτα να διενεργούν πλειστηριασμούς, χωρίς καν υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης προς τον οφειλέτη..

Για τους κυβερνώντες δεν υπάρχουν περιθώρια αδιαφορίας και, αν τους έχει απομείνει ίχνος ανθρώπινης ευαισθησίας, αντί να εξαντλούνται σε επικοινωνιακού τύπου διαρροές, πρέπει ΑΜΕΣΑ να νομοθετήσουν, για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης, της αγροτικής γης.

*Η Μαρία Χανιώτη είναι Μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Κυκλάδων και Πρ. Αντιδήμαρχος Δήμου Πάρου

(Visited 222 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*