Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου: 8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών

Newsroom
06/03/2023 13:31
 
 
 

 

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών όρισε επισήμως το 1977 την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών και τη Διεθνή Ειρήνη. Σήμερα, οι γυναίκες εξακολουθούν να επιζητούν ίσες αμοιβές, άρση των έμφυλων ανισοτήτων και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Η ΕΕ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης στα ζητήματα ισότητας των φύλων. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι την ίδια στιγμή οι γυναίκες λαμβάνουν, κατά μέσο όρο, χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις από τους άνδρες, ενώ παράλληλα υπο-εκπροσωπούνται στα πολιτικά και οικονομικά κέντρα εξουσίας και λήψης αποφάσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, παρά τη συνεχιζόμενη μείωση του χάσματος στην απασχόληση, το ποσοστό απασχόλησης εξακολουθούσε να είναι υψηλότερο για τους άνδρες από ό, τι για τις γυναίκες το 2021 σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ποσοστό των εργαζομένων γυναικών ηλικίας 20-64 ετών στην ΕΕ ανερχόταν σε 67,7 % έναντι 78,5%  για τους άνδρες, ενώ παρόμοια παραδείγματα ανισοτήτων εντοπίζονται σε ποικίλες εκφάνσεις της καθημερινότητας.

Επιπλέον, η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε εκθετική αύξηση των αναφορών για περιπτώσεις έμφυλης βίας, και ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής. Η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω του COVID-19 παγίδευσαν γυναίκες και κορίτσια στο σπίτι με τους κακοποιητές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει την έξαρση αυτή στη χώρα μας αποτελεί η κινητικότητα που καταγράφηκε το πρώτο δεκάμηνο του 2021 τόσο στα συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ όσο στον αριθμό των κλήσεων που δέχτηκε, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, η 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

Στο νησί της Σύρου λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2013 Συμβουλευτικό Κέντρο, υπό τη διοίκηση και επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ). Το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, ΑμΕΑ, μετανάστριες, προσφύγισσες κ.τ.λ.) ή οποιοδήποτε είδος ή μορφή έμφυλης βίας και παρέχει ΔΩΡΕΑΝ τις υπηρεσίες του (εξειδικευμένη πληροφόρηση, κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή και νομική στήριξη), οι οποίες καλύπτονται από το ΑΠΟΡΡΗΤΟ της συμβουλευτικής διαδικασίας.

Στοιχεία επικοινωνίας Συμβουλευτικού Κέντρου Σύρου
Διεύθυνση: Φολεγάνδρου 2, 84100 Ερμούπολη, Σύρος.
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 08:00-16:00.
Τηλέφωνο: 22810-76496.
E-mail: ermoupoli@isotita.gr

(Visited 62 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*