Δικαιοσύνη και στην Υγεία – Νέο ΕΣΥ με υγειονομικό ισοδύναμο ή ιδιωτικοποίηση της Υγείας;

giatros mple
Newsroom
13/04/2023 00:38
 
 
 

 

Της Κατερίνας Γιαννακά

Σταθερά και μεθοδικά απαξιώνουν, υποβαθμίζουν, εγκαταλείπουν, κατεδαφίζουν. Μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του νερού, ήρθε και η ώρα του ΕΣΥ.

Τα ραντεβού στα νοσοκομεία με πολύμηνη αναμονή, τα ράτζα έγιναν μόνιμο φαινόμενο, τεράστιες οι ελλείψεις γιατρών και υγειονομικού προσωπικού, κλειστές κλινικές, χειρουργεία, ΜΕΘ. Η μέθοδος αυτή προκαλεί απογοήτευση, δυσαρέσκεια, θυμό στους ασθενείς και τους συγγενείς τους.

Η κυβερνητική προπαγάνδα επιδιώκει, αξιοποιώντας αυτό το κλίμα, να «περάσει» εύκολα στην κοινωνία τον οδικό χάρτη που έχει σχεδιάσει, αρχικά τη μετατροπή κάποιων νοσοκομείων του ΕΣΥ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, σε πιλοτικό επίπεδο, για να το επεκτείνει σε δεύτερη φάση στο σύνολό τους και να ολοκληρώσει τον τελικό στόχο, που είναι το ξεπούλημα στα ιδιωτικά συμφέροντα και του ύψιστου κοινωνικού αγαθού της Υγείας.

Η κυβέρνηση δεν διστάζει λίγες μέρες πριν από τις εκλογές να προωθεί μέτρα αντιλαϊκά, με τον Πρωθυπουργό να εμφανίζεται στα τηλεοπτικά πρωινάδικα περιχαρής σαν να βρίσκεται σε μια άλλη χώρα, χωρίς προβλήματα.

Η πραγματικότητα όμως είναι εφιαλτική. Στα νοσοκομεία εφαρμόζονται ήδη συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), πολλά νοσοκομεία συνάπτουν συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς και για να καλύψουν υποτίθεται κενές θέσεις βασικών ειδικοτήτων συνεργάζονται με ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία. Το 38% των πολιτών ήδη αναγκάζονται να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Οι ωμότατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Πλεύρη για το μέλλον του ΕΣΥ, σκληρές, καθεστωτικές, προκαλούν οργή και τρόμο.

Με τη σκέψη στα νησιά μας και με τις δομές υγείας, (ΠΠΙ, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία), υποβαθμισμένες, σε πρωτόγονες πλέον συνθήκες, αντιλαμβανόμαστε τι θα ακολουθήσει αν, όσα με περισσό θράσος ξεστόμισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, γίνουν πράξη μετά τις εκλογές. Τα νησιά μας θα ξαναζήσουν στον τομέα της υγείας τις πρωτόγονες συνθήκες της πριν από το 1981 εποχής, με ελάχιστους αγροτικούς γιατρούς, ερειπωμένες όλες τις δομές υγείας και με παραρτήματα ιατρικών κέντρων στα μεγάλα και τα τουριστικά νησιά.

Το Νοσοκομείο Σαντορίνης, έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που το βρήκε κλειστό και σε διαδικασίες ξεπουλήματος, είναι από τους πρώτους στόχους των υποψήφιων εμπόρων της υγείας, το ίδιο και οι δομές υγείας των ναυαρχίδων του τουρισμού, της Μυκόνου και της Πάρου, ενώ και στο νοσοκομείο της Σύρου υλοποιείται ήδη συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς. Την ίδια ώρα δεν καλύπτονται οι κενές θέσεις, δεν δίνονται ειδικά κίνητρα στους γιατρούς για να επιλέγουν τα νησιά, όταν το κόστος ζωής σε αυτά έχει ανέβει κατά 30% και ο μισθός του γιατρού δεν καλύπτει το ενοίκιο και τα στοιχειώδη έξοδα της καθημερινότητας για τη διαβίωσή του.

Απέναντι στην επικίνδυνη αυτή μεθόδευση του καθεστώτος Μητσοτάκη και των εμπόρων της υγείας, μοναδικό όπλο του λαού είναι η ψήφος του στις εκλογές της 21 Μάη, ψήφος ζωής πλέον, ψήφος ύπαρξης για τα νησιά μας, για να υψώσουμε ασπίδα προστασίας στο ΕΣΥ.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην κυβέρνηση θα προχωρήσουμε άμεσα στο ξαναχτίσιμο του δημόσιου συστήματος υγείας, στο «Νέο ΕΣΥ», με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, ένα Νέο Χάρτη Υγείας και θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, με βάση τα σύγχρονα πληθυσμιακά, συγκοινωνιακά, επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, χωρίς κλείσιμο νοσοκομείων και συρρίκνωση κλινικών-τμημάτων, αλλά με συνέργειες δομών και συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας.

Βασικός στόχος του Νέου ΕΣΥ είναι ο περιορισμός των ανισοτήτων στη φροντίδα υγείας μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας με το Υγειονομικό ισοδύναμο. Με ειδικά κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε άγονες-δυσπρόσιτες-νησιωτικές περιοχές. Θέσπιση «υγειονομικού ισοδύναμου» και αποζημίωση των πολιτών για υπηρεσίες που χρειάζεται να μετακινηθούν εκτός τόπου κατοικίας, για να έχουν πρόσβαση σ’ αυτές. Ένα «νησιωτικό ΕΣΥ» μέσα στο «Νέο ΕΣΥ», που θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιών, ώστε οι νησιώτες να είναι πολίτες πρώτης κατηγορίας.

Ο αγώνας μας είναι για τη ζωή των παιδιών μας και τη δική μας.
Ο αγώνας μας είναι για ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και στην ΥΓΕΙΑ.

Κατερίνα Γιαννακά
Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου-Κυκλάδες, αναπληρώτρια συντονίστρια στο τμήμα Ναυτηλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

(Visited 113 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*