Πλήγμα για τη νησιωτική Ελλάδα η νέα αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

ploia
Newsroom
12/07/2023 12:17
 
 
 

 

Με καθυστέρηση η κυβέρνηση κάνει πως τώρα, μετά τις εκλογές, αντιλήφθηκε το «σκάνδαλο» της προκλητικής εκτόξευσης των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από την 1η Ιουλίου, σε σχέση με τις επίσης αυξημένες τιμές τους την περσινή χρονιά.

Ειδικά φέτος, που οι τιμές τoυ πετρελαίου έχουν μειωθεί κατά 45% , σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, οι αυξήσεις είναι εντελώς αδικαιολόγητες.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να εκφράσει την «ενόχλησή» της στις ακτοπλοϊκές εταιρείες και να προβεί σε «παραινέσεις»-παρακλήσεις, ενώ δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση και πολιτική βούληση να παρέμβει δραστικά ώστε να ελεγχθεί η αισχροκέρδεια και σε αυτό τον τομέα Υποστηρίζει ότι δεν μπορει να παρέμβει νομοθετικά, δεν μπορεί να θέσει πλαφόν στις τιμές, ούτε να φορολογήσει τα υπερκερδη. “Δεν γίνεται να κάνουμε μια κρατική ακτοπλοϊκή εταιρεία» δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών. Προσανατολίζεται απλά η κυβέρνηση σε συστάσεις στις ακτοπλοϊκές εταιρείες και σε πακέτα προσφορών, ενδεχομένως και σε κάποιο επίδομα πάλι του τύπου pass, που μας έχει συνηθίσει για το τσουνάμι ακρίβειας.

Οι υπέρογκες αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ως συνέχεια της ανόδου των τιμών από την περυσινή χρονιά, πλήττουν καίρια, πρώτα και κύρια τους κατοίκους των νησιών, που βλέπουν το κόστος ζωής τους να αυξάνει δραματικά, αλλά και τους επισκέπτες και τον τουρισμό συνολικά, που παρουσιάζει ήδη σοβαρά προβλήματα μείωσης.

Η κυβέρνηση αγνόησε όλο το προηγούμενο διάστημα τις προτάσεις των φορέων της αγοράς των νησιών, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την ενίσχυση και διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου, το οποίο ουσιαστικά έχει απαξιώσει, μη αποδίδοντας στους νησιώτες τα οφειλόμενα (παραμένει ανεξόφλητο το 4ο τρίμηνο 2022 και το 2023), για τη μείωση του ΦΠΑ, του ειδικού φόρου κατανάλωσης, για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια.

Επιβάλλεται η άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μείωση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στα προηγούμενα επίπεδα, που είναι πλέον όρος επιβίωσης για τους νησιώτες. Είναι αδιανόητο να προβάλλουν οι ακτοπλόοι επιχειρήματα περί αύξησης του μισθολογικού και λειτουργικού κόστους και να θέτουν θέμα αλλαγής των εργασιακών συνθηκών στην ακτοπλοΐα και μείωσης της σύνθεσης των πληρωμάτων.

Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι πυλώνας της νησιωτικότητας, που διατρέχει τη ζωή των νησιωτών σε όλες τις εκφάνσεις της. Δεν είναι πολυτέλεια, ούτε μέσο αναψυχής αυτές, για τους κατοίκους των νησιών, είναι εργαλείο της καθημερινότητά τους, για τη ζωή τους, για την υγεία τους, που έχουν υποβαθμιστεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, ακόμη και στα νησιά-ναυαρχίδες του τουρισμού.

Κατερίνα Γιαννακά
μέλος Κεντρικής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Περιφέρειας Ν. Αιγαίου-Κυκλάδες

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 399 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*