Με την παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» – Της Κατερίνας Γιαννακά*

Newsroom
22/08/2023 16:06
 
 
 

 

Με επικεφαλής την υποψήφια Περιφερειάρχη Χρύσα Καραγιάννη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με πολύχρονους δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες στα Δωδεκάνησα, ανοίγουμε τους ορίζοντες και πορευόμαστε με τους δημοκρατικούς πολίτες των νησιών μας στις περιφερειακές εκλογές στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Πορευόμαστε σε νέους αγώνες, σε δύσκολους για τα νησιά μας καιρούς, με όσα πρόσφατα τραγικά βιώσαμε στη Ρόδο με την τεράστια οικολογική καταστροφή, που υπέστη, στη Μύκονο με τα όργια παρανομιών, στην Πάρο, στη Σαντορίνηκαι σε άλλα νησιά.

Πορευόμαστε, διεκδικώντας την ψήφο των νησιωτών μας, στη βάση ενός «κοινωνικού συμβολαίου» μαζί τους, για ισότιμη και βιώσιμη ανάπτυξη, για να γίνει πράξη η νησιωτικότητα, για σύγχρονες δομές υγείας, για το μεταφορικό ισοδύναμο, για μειωμένο ΦΠΑ, για να γίνουμε οι κάτοικοι των νησιών μας πολίτες ισότιμοι με εκείνους της ηπειρωτικής χώρας και όχι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Διεκδικούμε το στοιχειώδες, να απολαμβάνουμε την ποιότητα της σύγχρονης ζωής, να μη στερούμαστε βασικά και κατακτημένα κοινωνικά αγαθά.

Διεκδικούμε την προστασία του νησιωτικού φυσικού περιβάλλοντος από τους κινδύνους που το απειλούν και το καταστρέφουν τα ασύδοτα οικονομικά συμφέροντα, με την ανοχή και τη στήριξη της κυβέρνησης, αλλά και από την απειλή της κλιματικής κρίσης, που ήδη είναι παρούσα στα νησιά.

Χρύσα Καραγιάννη, ο αγώνας σου, ο αγώνας μας, είναι αγώνας ζωής, ύπαρξης, απέναντι στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος του κυκλαδίτικου τοπίου, των ακτών, των προστατευόμενων περιοχών, της θάλασσας, των πολιτιστικών μας θησαυρών. Είναι αγώνας απέναντι στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, που ενισχύει τον υπερτουρισμό και τείνει να εξαφανίσει τον πρωτογενή τομέα, με τα εξαιρετικής και σπάνιας ποιότητας προϊόντα του, αλλά και τον ίδιο τον τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας.

Είναι αγώνας απέναντι στην πρωτοφανή ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, που έχει καταστήσει τα νησιά μας δυσπρόσιτες οικονομικά περιοχές, για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, για υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς, υπαλλήλους, με αποτέλεσμα τη ραγδαία υποβάθμιση της ζωής σε αυτά.

Πορευόμαστε στις περιφερειακές εκλογές στον αγώνα, για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική, στην οποία ήταν και παραμένει πλήρως υποταγμένη και την υπηρετεί, η απερχόμενη Περιφερειακή αρχή.

Είμαι βέβαιη αγαπητή Χρύσα, ότι μαζί με τους συνεργάτες σου, αλλά και με τις νησιωτικές κοινωνίες, τους μαζικούς τοπικούς φορείς και τα κινήματα πολιτών, ως περιφερειακή αρχή, θα διεκδικήσετε μαχητικά να περάσει το μέλλον των νησιών στα χέρια των ίδιων των κατοίκων τους.

Η παράταξη «Ανοιχτή Ορίζοντες» εξελίσσεται σε ένα ανοιχτό στις νησιωτικές κοινωνίες δημοκρατικό κύτταρο αγώνα, αλληλέγγυα στα κινήματα πολιτών και στον αγώνα που δίνουν, για την προστασία του μοναδικού φυσικού μας περιβάλλοντος, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, των βιότοπων, της άγριας ζωής.

Πορεύεστε, πορευόμαστε στις εκλογές για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως δύναμη δημιουργίας, αλλαγής και ανατροπής, με τα μάτια στραμμένα στο ΑΥΡΙΟ των νησιών μας, έχοντας πλήρη συναίσθηση του σκληρού αγώνα που σας περιμένει από την επομένη των εκλογών.

Τα λόγια του ποιητή, που δοξολογεί τα νησιά μας, εύχομαι να είναι οδηγός σας στην αγωνιστική αυτή διαδρομή.

«Τότε είπε και γεννήθηκεν η θάλασσα
Και είδα και θαύμασα
Και στη μέση της έσπειρε κόσμους μικρούς
κατ’ εικόνα και ομοίωσή μου:
Ίπποι πέτρινοι με τη χαίτη ορθή
και γαλήνιοι αμφορείς
και λοξές δελφινιών ράχες
η Ίος η Σίκινος η Σέριφος η Μήλος
«Κάθε λέξη κι από ‘να χελιδόνι
για να σου φέρνει την άνοιξη μέσα στο θέρος» είπε
Και πολλά τα λιόδεντρα
που να κρησάρουν στα χέρια τους το φως
κι ελαφρό ν’ απλώνεται στον ύπνο σου
και πολλά τα τζιτζίκια
που να μην τα νιώθεις
όπως δε νιώθεις το σφυγμό στο χέρι σου
αλλά λίγο το νερό
για να το ‘χεις Θεό και να κατέχεις τι σημαίνει ο λόγος του
και το δέντρο μονάχο του
χωρίς κοπάδι
για να το κάνεις φίλο σου
και να γνωρίζεις τ’ ακριβό του τ’ όνομα
φτενό στα πόδια σου το χώμα
για να μην έχεις πού ν’ απλώσεις ρίζα
και να τραβάς του βάθους ολοένα
και πλατύς επάνου ο ουρανός
για να διαβάζεις μόνος σου την απεραντοσύνη.
ΑΥΤOΣ ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!».
Οδυσσέας Ελύτης

*Η Κατερίνα Γιαννακά είναι Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Αναπληρώτρια Συντονίστρια του Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 104 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*