Ανεκπλήρωτα όνειρα του Σεβασμιότατου π. Φραγκίσκου – Του Δημήτρη Μπάιλα*

Newsroom
17/02/2024 17:25
 
 
 

 

Με αφορμή άρθρο του π. Ιωάννη Μαραγκού στην εφημερίδα ΚΑΘΟΛΙΚΗ της 17/1/2024, της οποίας είμαι παραλήπτης, επιβεβαιώνοντας την άποψη που διατυπώνεται ότι δηλαδή «Ο οικουμενισμός για τον Επίσκοπο Φραγκίσκο είχε προβάδισμα και ήταν ζήτημα καρδιάς» θα ήθελα να καταθέσω το παρακάτω περιστατικό.

Δεν θυμάμαι ποιο έτος ακριβώς, στα τέλη της 10ετίας 1990-2000 στο ξενοδοχείο ΕΡΜΗΣ γινόταν συνάντηση-συνέδριο για την ένωση των εκκλησιών. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κάλυπτε κάποια έξοδα φιλοξενίας των συνέδρων και ο τότε Νομάρχης με παρακάλεσε να τον εκπροσωπήσω ως αναπληρωτής του.

Παρόντες ο Μητροπολίτης Δωρόθεος Α’, ο Επίσκοπος Φραγκίσκος, ένας Καρδινάλιος, ιερείς των δύο εκκλησιών και κυρίως θεολόγοι καθηγητές.

Μετά τους χαιρετισμούς των διοργανωτών, ο Σεβασμιότατος Φραγκίσκος επέμενε συνεχώς να σηκωθώ να χαιρετήσω. Εγώ φοβόμουν ότι θα εκτεθώ, όντας απροετοίμαστος μάλιστα σε τέτοιο θεολογικό ακροατήριο! Όταν, όμως, ο τότε Μητροπολίτης Σεβασμιότατος Δωρόθεος Α’ χτύπησε την πατερίτσα και με την βροντώδη φωνή του μου είπε «Άντε βρε παρακάλια θέλεις; Σήκω!» μπορούσα να κάνω αλλιώς; Σηκώθηκα!

Καλωσόρισα τους παρευρισκόμενους και το μόνο που είπα για το θέμα ήταν ότι «εγώ ως λαϊκός, χωρίς ιδιαίτερες θεολογικές γνώσεις σας επισημαίνω ότι, τουλάχιστον στην Σύρο και στην Τήνο που μπορώ να γνωρίζω, την Ένωση των εκκλησιών που εσείς συζητάτε, εμείς, ο απλός λαός την έχουμε κάνει εδώ και δεκαετίες. Το ζήτημα λοιπόν αφορά μόνο τις ηγεσίες των εκκλησιών και εσάς! Εμάς τους λαϊκούς δεν μας απασχολεί καθόλου!».

Στο διάλλειμα του συνεδρίου ο Σεβασμιότατος Φραγκίσκος με κάλεσε και με σύστησε στον Καρδινάλιο και κάτι είπαν για μένα, αλλά στα ιταλικά. Όταν ξανασυναντηθήκαμε, τον ρώτησα τι είχαν πει τότε για μένα και μου είπε ότι ο Καρδινάλιος του είπε ότι μπορεί να μην είχα θεολογικές γνώσεις, αλλά είχα μιλήσει την γλώσσα της αλήθειας!

«Εσείς τι του είπατε» τον ρώτησα. Χαμογέλασε με το γνωστό καλοκάγαθο γέλιο του και μου είπε «ότι, αν δεν ήξερα ότι θα έλεγες κάτι σωστό, δεν θα επέμενα να μιλήσεις». Το σωστό για κείνον ήταν η ενότητα των εκκλησιών και των ανθρώπων!

Το πίστευε και το έδειχνε. Πίστευε στην οικουμενικότητα του Χριστιανισμού χωρίς διακρίσεις και στεγανά. Πίστευε στην Ενότητα των Χριστιανών και την διακήρυττε με την καρδιά του!

Προσιτός σε όλους με γέλιο και ταπεινότητα! Πάντα τον θυμάμαι!

*Ο Δημήτρης Μπάιλας είναι π. Νομάρχης Κυκλάδων

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 81 times, 1 visits today)

3 Comments

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*