«Η Νάξος, πόσους επισκέπτες μπορεί να δεχθεί»;

ηλιοβασίλεμα στην Πορτάρα
Newsroom
28/02/2024 17:01
 
 
 

 

Του Λεωνίδα Μαγκανάρη

• Σε ένα μέσο αστικό λεωφορείο μπορεί να επιβιβασθούν ασφαλώς περίπου 50 έως 70 επιβάτες
• Σε ένα αεροσκάφος AIRBUS A321neo μπορούν να επιβιβαστούν περίπου 200 επιβάτες.
• Το Blue Star Naxos έχει χωρητικότητα για 1474 επιβάτες και 240 οχήματα
• Το Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης, που βρίσκεται στην Αθήνα, έχει χωρητικότητα 32.115 θέσεων.

Ερώτηση: Η Νάξος, πόσους επισκέπτες μπορεί να δεχθεί χωρίς να υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων και την ποιότητα υπηρεσιών στους επισκέπτες;

Και όταν λέμε υποδομές εννοούμε νερό, αποχέτευση, απορρίμματα, δρόμοι, πεζοδρομία, αεροδρόμιο, λιμάνια, περίθαλψη, καταλύματα για εργαζομένους κ.λπ.

Τα έχουμε μετρήσει;

Η μέτρηση και η ανάλυση δεδομένων είναι μια στρατηγική βιωσιμότητας για κάθε οργανισμό. Δυστυχώς στην Νάξο είμαστε τόσο προσηλωμένοι να μετράμε ψήφους, την αύξηση του αριθμού επισκεπτών και αύξηση του κέρδους που όλα τα άλλα αντιμετωπίζονται σαν λεπτομέρειες που θα λυθούν δια μαγείας από κάποιους άλλους.

Φτάσαμε στο σημείο να μην έχουμε νερό μήνα Φεβρουάριο αλλά να πανηγυρίζουμε ότι θα έχουμε περισσότερες κλίνες διαθέσιμες το καλοκαίρι 2024 και περισσότερες κρατήσεις επισκεπτών. Δεν έχουμε ακούσει όμως πως θα εξυπηρετηθούν όλοι αυτοί οι επισκέπτες χωρίς να υποβαθμίσουμε την ζωή των κατοίκων.

Γιατί θα πρέπει οι κάτοικοι της Νάξου να στερούνται βασικά αγαθά και υπηρεσίες όπως το νερό, αποκομιδή απορριμμάτων, αποχέτευση κ.λπ. για να κερδοσκοπήσει ο «Α» η ο «Β» ξενοδόχος, ομπρελάς, car rental, και εστιάτορας το καλοκαίρι;

Φτάσαμε στο σημείο να πανηγυρίζουμε για τα ξακουστά προϊόντα Νάξου που σε λίγο δεν θα παράγονται στην Νάξο διότι η γη θα έχει καλυφθεί από ξενοδοχεία «λούξουρι», παρκινγκ για ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και σκούτερ, ταβέρνες, μπαρ, σουβλατζίδικα και από τις αλλεπάλληλες γεωτρήσεις το νερό θα έχει γίνει υφάλμυρο και ακατάλληλο για καλλιέργειες.

Φτάσαμε το σημείο όλος ο πλανήτης να βιώνει την κλιματική αλλαγή, το λιώσιμο των πάγων, την αύξηση στάθμης της θάλασσας, να έχουμε στην Νάξο θερμοκρασίες καλοκαιριού τον χειμώνα, αλλά δεν μας απασχολεί πως αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν την ζωή των ανθρώπων στην Νάξο.

Όλα αυτά είναι δείγματα:

• Α: έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού για το σύνολο των κατοίκων του νησιού
• B: στρατηγικού σχεδιασμού για τους λίγους

Τώρα λοιπόν που ο ενθουσιασμός της προεκλογικής περιόδου έχει εξατμιστεί, οι προεκλογικές υποσχέσεις έχουν εξαφανιστεί από τις ιστοσελίδες, και «η κατσίκα του γείτονα είναι ψόφια,» ας κοιτάξουμε γύρω μας και ας αναρωτηθούμε:

• Τί ήθελα για εμένα και την οικογένεια μου πριν τις εκλογές;
• Τί θέλω για εμένα και την οικογένεια μου σήμερα;
• Πώς μπορεί η ζωή η δική μου και της οικογένειας μου να γίνει καλύτερη στο μέλλον;

Ανθρώπινο είναι να κάνουμε λάθη, αλλά όταν μαθαίνουμε από τα λάθη μας γινόμαστε καλύτεροι για εμάς και τους γύρω μας!

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 3.898 times, 1 visits today)

10 Comments

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*