Ασφάλεια πεζών: Είναι η Νάξος ιδανικός οικογενειακός προορισμός;

πεζοδρόμια Κάπαρες
Newsroom
03/03/2024 19:28
 
 
 

 

Του Λεωνίδα Μαγκανάρη

Με χαρά διάβασα το άρθρο της Daily Telegraph και Kurier ότι η Νάξος είναι στους ιδανικούς οικογενειακούς προορισμούς. Τουλάχιστον δεν διαφημίζουν την Νάξο σαν αντίγραφο του ξεπεσμένου μοντέλου της Μυκόνου.

Μετά όμως μου ήρθαν στο μυαλό οι οικογένειες με τα παιδάκια να περπατούν από τα ξενοδοχεία και τα Airbnb στις Κάπαρες προς την παραλία της Αγίας Άννας, ενώ αυτοκίνητα και σκούτερ περνούν ξυστά από δίπλα τους.

Αν οι οικογένειες αυτές που απευθύνεται η Daily Telegraph και Kurier γνώριζαν ότι δεν υπάρχουν πεζοδρόμια στη Νάξο θα έφερναν τις οικογένειες τους;

πεζοδρόμια Κάπαρες

Σαν μόνιμοι κάτοικοι στις Κάπαρες βιώνουμε το πρόβλημα αυτό καθημερινά και έχουμε ενημερώσει τον Δήμο Νάξου και την Εισαγγελία Νάξου ότι ο δρόμος Κάπαρες Αγία Άννα είναι άκρως επικίνδυνος για πεζούς και ΑΜΕΑ.

Το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023 εστάλη ηλεκτρονική επιστολή στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, (Αρ. Πρωτ. 22452-05/12/2023 12:59).

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος την Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023, ζητήθηκε η συνδρομή της Εισαγγελίας Νάξου για την άμεση επίλυση του προβλήματος πριν συμβεί ατύχημα ή χαθεί ανθρώπινη ζωή.

Την Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μας κοινοποίησε έκθεση για την οδό Αγ. Αρσενίου – Αγίας Άννας στην οποία αναφέρει ότι η οδός από Αγ. Αρσένιο έως την Αγία Άννα εξυπηρετεί τις εξής λειτουργίες:

1. Σύνδεση οικοπέδων και εκτάσεων με δημοτικές ή τοπικές κοινότητες και τμήματα αυτών (βασική λειτουργία για την οποία κατασκευάστηκε)
2. Πρόσβαση στις παρόδιες ιδιοκτησίες οικοπέδων ή αγροτικών εκτάσεων.
3. Παραμονή επί της οδού, λόγω στάθμευσης σε συγκεκριμένο τμήμα της οδού (!)

Σύμφωνα με την μελέτη, το πλάτος της οδού είναι κυμαινόμενο από 6,00μ έως 8,00μ. αλλά το συνολικό απαιτούμενο πλάτος που απαιτείται για την δημιουργία πεζοδρομίου, είναι 7,30μ. (!)

πεζοδρόμια Κάπαρες

Στον δρόμο Κάπαρες έως την Αγία Άννα θα μπορούσε να κατασκευαστεί στα τμήματα στα οποία το πλάτος της οδού είναι μεγαλύτερο των 7,30μ. και μόνο από τη μία πλευρά της οδού. (!!! … μάλλον συνδυασμός πεζοδρομίου και άλμα επί κοντώ).

Έκτοτε δεν λάβαμε καμία πληροφορία για το πώς ο Δήμος Νάξου σκοπεύει να εξασφαλίσει την ασφαλή διακίνηση των μόνιμων κατοίκων της περιοχής Κάπαρες προς την Αγία Άννα.

πεζοδρόμια Κάπαρες

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα επί του θέματος επιλέγουμε τα κάτωθι τρία ερωτήματα που χρήζουν άμεση απάντηση:

• Πότε θα κατασκευαστεί πεζόδρομος στην οδό Κάπαρες – Αγία Άννα για την ασφαλή κίνηση πεζών και ΑΜΕΑ;

• Πότε θα γίνει υποχρεωτική η πρόβλεψη χώρου στάθμευσης για νέες οικοδομές ώστε να αποσυμφορηθούν οι δρόμοι από σταθμευμένα αυτοκίνητα και να κυκλοφορούν ασφαλώς πεζοί, ΑΜΕΑ, και οχήματα;

• Υπάρχει μέριμνα για πεζοδρόμια στους δρόμους που βελτιώνονται / κατασκευάζονται τώρα;

πεζοδρόμια Κάπαρες

Ο κίνδυνος είναι καθημερινός! Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν οδηγοί μεθυσμένοι. Ας μη ζήσουμε την ημέρα που οικογένεια θα έρθει στην Νάξο με βαλίτσες και θα φύγει με βαλίτσες και …φέρετρο.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1.869 times, 1 visits today)

7 Comments

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*