Σε αδιέξοδο οι αγρότες

admin
30/11/2015 13:15
 
 
 

(Του Μιχάλη Ρώτα, Αγρότη Νάξου)

Σε πλήρες αδιέξοδο κινδυνεύει να οδηγηθεί η διαδικασία διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, µε τους δικαιούχους αγρότες να είναι οι κύριοι αποδέκτες του τεράστιου κόστους που αποφέρει η δυσλειτουργία της κρατικής µηχανής… 

Σε λίγες μέρες μπαίνουμε στο Δεκέμβριο και οι Έλληνες αγρότες όχι µόνο δεν έχουν πληρωθεί για τις άµεσες ενισχύσεις της χρονιάς που φθάνει στο τέλος της, όχι µόνο δεν έχουν λάβει ούτε προκαταβολή επ΄ αυτών αλλά άγονται και φέρονται ακόµη και για ενισχύσεις παρελθόντων ετών, χωρίς στις περισσότερες των περιπτώσεων να έχουν κάποια ευθύνη για τα τεκταινόµενα.

Όλα αυτά έχουν φέρει όπως είναι φυσικό, σε δύσκολη θέση τους δικαιούχους κοινοτικών ενισχύσεων που ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους και δεν το βρίσκουν. Οι τελευταίες πληροφορίες µάλιστα λένε πως εκτός από την απόφαση να κινηθούν νοµικά κατά της πολιτικής ηγεσίας για τις καθυστερήσεις των πληρωµών, εκατοντάδες βιοκαλλιεργητές είναι έτοιµοι να προχωρήσουν σε επίσηµο αίτηµα προς τις κοινοτικές αρχές για άρση της πιστοποίησης του ΟΠΕΚΕΠΕ στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων. Την ίδια στιγµή, βέβαια ο κύριος υπαίτιος γι’ αυτή την κατάσταση καιροφυλακτεί, εποφθαλµιώντας στην απευθείας διεκδίκηση του έργου του ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή στον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης, κάτι που δεν έχει γίνει σε καµιά πολιτισµένη ευρωπαϊκή χώρα.  

Το όλο ζήτημα αποκτά ακόµα µεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς ήρθε ο καιρός για την πληρωµή των κοινοτικών ενισχύσεων, δηλαδή για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ) και οι αγρότες όχι µόνο δεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν και τι χρήµατα θα πάρουν αλλά δεν έχουν ενηµερωθεί, διά της γνωστής ανάρτησης καταλόγων, ούτε για τα δικαιώµατα που δικαιούνται µε βάση το αναθεωρηµένο θεσµικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2014-2020. Σηµειωτέον ότι σήµερα που µιλάµε δεν υπάρχει αγρότης σε χώρα της Ε.Ε. που να µην ξέρει ακριβώς τα δικαιώµατα του, όπως δεν υπάρχει και Ευρωπαίος αγρότης που να µην έχει πληρωθεί µέχρι και το 70{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} του συνόλου της κοινοτικής ενίσχυσης που δικαιούται. 

Στο ερώτημα πότε θα πληρωθούν οι αγρότες τόσο για τα παλιά χρωστούµενα όσο και για τις άµεσες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ η απάντηση µένει µετέωρη. Σηµειωτέον ότι ποτέ άλλοτε δεν είχε έρθει ∆εκέµβριος για την προκαταβολή του τσεκ, όπως ποτέ άλλοτε δεν είχαν µείνει τόσο πίσω οι εξισωτικές αποζηµιώσεις παρελθόντων ετών και τα ειδικά πριµ από προγράµµατα βιολογικής παραγωγής, διατήρηση ντόπιων φυλών, απονιτροποίηση κ.α.

Η εικόνα δηµοσιονοµικής εκτροπής που παρουσιάζει η χώρα, είναι εύκολο να κρύψει τα ολέθρια λάθη, τις φρικτές αδυναµίες και τη διαπλοκή στο σύστηµα διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, όµως η πραγµατικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Είναι θέμα αδυναμιών που υπάρχουν και συντηρούνται από ένα «σάπιο σύστηµα» που παρασιτεί εις βάρος του αγροτικού κόσµου. ∆εν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός γνώστης για να καταλάβει ότι αυτό που στο υπουργείο Οικονοµικών µέσω TAXIS γίνεται δωρεάν στον ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω… STASIS, κοστίζει, συµπεριλαµβανοµένων των καταλογισµών όσο τίποτε άλλο σ’ αυτή τη χώρα. Είναι δυνατόν οι δηλώσεις εισοδήµατος και πολλές άλλες δηλώσεις που είναι υποχρεωµένοι να υποβάλλουν οι φορολογούµενοι να γίνονται δωρεάν και οι δηλώσεις καλλιέργειας ή εκτροφής που υποβάλλουν οι αγρότες να πληρώνονται από το υστέρηµά τους µε δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ;

Κι αν είναι εύκολο ας µας πει κάποιος, αν το µηχανογραφικό σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει παραγγελθεί και έχει πληρωθεί από τον Οργανισµό, σήµερα σε ποιον ανήκει, στον ίδιο τον οργανισµό ή σε µια µικρή οµάδα «διαπλεκόµενων» εργοληπτών και κρατικών υπαλλήλων που αυτόκλητα το διαχειρίζεται;  Είναι η ίδια η οµάδα που ενώ οι αγρότες πληρώνουν για τις δηλώσεις και στο τέλος µένουν απλήρωτοι για τις επιδοτήσεις, εκείνη ενισχύει το ρόλο της και τη διάβρωσή της στην διοικητική µηχανή.

(Visited 14 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*