«Η ευημερία δεν αφορά τους κυβερνώντες» – Του Μηνά Λυριστή*

Newsroom
18/07/2021 16:00
 
 
 

Ως αρχή μια κυβέρνηση, μια πολιτειακή αρχή, οφείλει να λαμβάνει μέτρα προληπτικά και όχι κατασταλτικά.

Η Μύκονος, ένας από τους ελάχιστους προορισμούς της χώρας που παρέχει υψηλότατες υπηρεσίες, μοναδικές παροχές και κεντρίζει το ενδιαφέρον παγκοσμίως, τιμωρείται εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Τα νέα μέτρα βάζουν ουσιαστικά φρένο στην τουριστική περίοδο (με άμεσο και εμφανή τον κίνδυνο της ολοκληρωτικής καταστροφής), ενώ παράλληλα ο ανεύθυνος μη εκλεγμένος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κλείνει το μάτι στην παρανομία για ακόμη μια φορά. Θυμίζω πως ο ίδιος διατυμπάνιζε δημοσίως, πως «όσοι παρανομούν, να μη ρίχνουν το ανάθεμα μετά εάν υπάρξουν μέτρα». Δηλαδή την αδυναμία ελέγχου του κράτους θα πρέπει να την πληρώσει ολόκληρη η κοινωνία!

Στην πραγματικότητα, αυτοί που τιμωρούνται όμως, είναι οι νόμιμοι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι του νησιού!

Σε όσους λένε πως η τωρινή διαχείριση της κατάστασης ήταν μονόδρομος και πως πάρθηκαν όλα τα μέτρα που ήταν δυνατόν, θυμίζω την κοινή πρόταση του γράφοντος και του Παναγιώτη Κουνάκη, εκ μέρους της «Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, για την δειγματοληψία με Rapid Test σε αεροδρόμια και λιμάνια της Περιφέρειας μας. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσαμε να ιχνηλατήσουμε καλύτερα τα κρούσματα και θα υπήρχε ασφαλέστερη καταγραφή στην περιοχή μας. Σε εκείνο όμως το Συμβούλιο (διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης στις 31 Μαρτίου 2021) η απάντηση που λάβαμε από τον εξίσου ανεύθυνο Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, ήταν ότι «η πρόταση αυτή είναι γραμμένη από παιδιά δημοτικού σχολείου και αποτελεί έκθεση ιδεών». Απορώ εάν ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων σχολιάζει τα σημερινά μέτρα της κυβέρνησης ως «παιδαριώδη» και πως χαρακτηρίζει την πολύμηνη απουσία της Περιφερειακής Αρχής;

Εγώ πάντως, 4 μήνες μετά, επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς στον κ. Λεονταρίτη, και θεωρώ τον ίδιο και την Περιφερειακή Αρχή μέρος του προβλήματος. Η αντιμετώπιση της πανδημίας από την Κυβέρνηση είναι τουλάχιστον ερασιτεχνική ενώ είναι φανερό πως αγνοεί τα δεδομένα της αγοράς. Αυτοί που δήθεν κόπτονται για το επιχειρείν στην χώρα σπεύδουν σε λύσεις καθολικών μέτρων χωρίς να σκεφτούν τις επιπτώσεις.

Για άλλη μια φορά το ερώτημα είναι το εξής: Λαμβάνουν αποφάσεις εκπροσωπώντας το σκοτάδι, ή αποτελούν ερασιτέχνες του χειρίστου είδους;

*Ο Μηνάς Λυριστής είναι Υπ. Διδάκτωρ Διεθνούς Πολιτικής και Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

(Visited 56 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.