Το απογοητευτικό για το ΕΚΑΒ ιστορικό μιας επείγουσας αεροδιακομιδής ασθενούς από την Νάξο – Του Γιάννη Βλασερού*

Μετεκλογικό μήνυμα Γιάννη Βλασερού
Newsroom
04/11/2021 10:44
 
 
 

 

Προ ολίγων ημερών ένα συγγενικό μου πρόσωπο και προσωπική μου ασθενής που διαμένει στη Νάξο χρειαζόταν, λόγω «ηλεκτρικής θύελλας» του εμφυτευμένου απινιδωτή της (δηλαδή συνεχή ηλεκτρικά shock στην καρδιά) που προκαλούσε αφόρητους πόνους, άμεση μεταφορά σε ειδικό καρδιολογική κέντρο.

Ας σημειωθεί ότι υπάρχει οδυνηρή εμπειρία για ασθενή με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα από την Νάξο που, λόγω καθυστέρησης μετακίνησης, εξέπνευσε στην είσοδο του Ιπποκρατείου Αθηνών όταν πλέον είχε εξαντληθεί λόγω καθυστέρησης η μπαταρία του απινιδωτή.

Στο αίτημα του εφημερεύοντα Καρδιολόγου της Νάξου (που έδινε αγώνα να αντιμετωπίσει την επείγουσα και σοβαρή κατάσταση) να γίνει αερομεταφορά στην Αθήνα, το ΕΚΑΒ απάντησε αρνητικά και έδωσε εντολή η ασθενής να μεταφερθεί με πλωτό μέσο στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σύρου, αγνοώντας το γεγονός ότι στην συγκεκριμένη σοβαρή και ειδική καρδιολογική κατάσταση δεν είχε να προσφέρει το εν λόγω Νοσοκομείο τίποτα περισσότερα από ό,τι το Νοσοκομείο- ΚΥ της Νάξου.

Παράβλεπε δε, τον κίνδυνο που προέκυπτε κατά την διάρκεια της θαλάσσιας μεταφοράς (που όπως με ενημέρωσε ο καρδιολόγος της Νάξου δεν θα υπήρχε δυνατότητα ανάνηψης) εάν χρειαζόταν.

Στην επικοινωνία που είχα με τον Συντονιστή Διευθυντή του ΕΚΑΒ μου ανέφερε ότι η ασθενής πρέπει, κατά τον νόμο, να διακομισθεί στο πλησιέστερο ανωτέρας βαθμίδας νοσοκομείο πού ήταν το Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Σύρου εφόσον το αποδέχεται η Καρδιολογική Κλινική του (Βέβαια σε επαφή που είχαμε με τον εφημερεύοντα Καρδιολόγο ως μας είπε ήταν αρνητικός για μια τέτοια διακομιδή αλλά φαίνεται ότι την συγκατάθεση την πήραν από τον Δ/ντή της Κλινικής).

Στην τοποθέτηση μου ότι με αυτή την μεθόδευση εκτίθεται εμφανώς σε υψηλό κίνδυνο η ασθενής, απάντησε «να αλλάξετε τον νόμο». Η ασθενής δεν μεταφέρθηκε τελικά στη Σύρο μετά από ενυπόγραφη άρνηση των συγγενών της να συναινέσουν στην επικίνδυνη και χωρίς προοπτική διακομιδή.

Δυστυχώς και το πρωί της επόμενης ημέρας στην επανάληψη του αιτήματος του επόμενου εφημερεύοντα καρδιολόγου για αεροδιακομιδή και παρά την παρέμβαση της Διεύθυνσης του Νοσοκομείου -ΚΥ της Νάξου, επαναλήφθηκε η ίδια εμμονική και ανάλγητη συμπεριφορά της υπευθύνου του ΕΚΑΒ.

Μετά από αυτό, τα παιδιά της ασθενούς αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε μεγάλη οικονομική επιβάρυνση μισθώνοντας κατάλληλα εξοπλισμένο και στελεχωμένο ελικόπτερο, το οποίο παρέλαβε και μετέφερε ασφαλώς την ασθενή στην Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του εφημερεύοντος Νοσοκομείου «Αττικόν» της Αθήνας.

Δυστυχώς τέτοιες επικίνδυνες συμπεριφορές των ιθυνόντων εκθέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς και καταρρακώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών των νησιών στο ΕΣΥ.

Η περίθαλψη στα νησιά, παρά τις όποιες βελτιώσεις της, αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της κοινωνικής ζωής των και απαιτεί συντονισμένες και στοχευμένες αγωνιστικές προσπάθειες για να γίνει επαρκής.

Δεν φτάνει μόνο να προβάλουμε τα νησιά μας σαν τουριστικό προϊόν, αλλά πρέπει και να γνωστοποιούμε τις ανάγκες τους με πρώτη την Υγεία και να αναζητούμε λύσεις.

Το σύστημα των αεροδιακομιδών πρέπει να μπει σε άλλη βάση για να γίνει λειτουργικό και σωτήριο. Σταθερή μας θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να γίνονται άστοχες και αναίτιες αεροδιακομιδές και στόχος να είναι η μείωση της ανάγκης τους με την ενίσχυση των τοπικών Νοσοκομείων. Σε καμιά, όμως, περίπτωση δεν μπορεί να υπάρχει άρνηση όταν η βαρύτητα του περιστατικού το επιτάσσει.

Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του Νοσοκομείου Σύρου με εξοπλισμό και στελέχωση για να γίνει Γενικό Νοσοκομείο και όχι να γίνεται διακομιστικό κέντρο ασθενών από τα άλλα νησιά προς την Αθήνα γιατί δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ενημερώσω ότι όλη αυτή η οδυνηρή για την ασθενή, περιπέτεια είχε αίσιο τέλος μετά την αντιμετώπιση της στην Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκρατείου ΑΘηνών όπου καταληκτικά διακομίσθηκε.

θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συναδέλφους καρδιολόγους του Νοσοκομείου -ΚΥ Νάξου κυρίους Αναγνωστόπουλο και Βούλγαρη για την επίπονες προσπάθειες τους να αντιμετωπίσουν το οξύ και προβληματικό αυτό περιστατικό, συμβάλλοντας καταλυτικά στο καλό τελικό αποτέλεσμα.

*Ο Γιάννης Βλασερός είναι ιατρός καρδιολόγος, τ. Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Ιπποκρατείου Γ.Ν. Αθηνών και Αν Γραμματέας του Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής

(Visited 2.240 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*