Προσποιούνται τους πελάτες, κλέβουν PIN και κωδικούς e-banking: Τι πρέπει να προσέχουν οι υπεύθυνοι καταλυμάτων

Newsroom
31/03/2022 15:14
 
 
 

 

Στο πλαίσιο προληπτικής δράσης συμβουλευτικών ενημερώσεων προς αποφυγή τυχόν εξαπάτησης από επιτήδειους και ενόψει έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου, εφιστά στους υπευθύνους καταλυμάτων διαμονής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις οικονομικές τους συναλλαγές που αφορούν στην κράτηση δωματίων.

Ειδικότερα, κάποιες γνωστές μορφές εξαπάτησης όπως αυτές που πραγματοποιούνται με τη μέθοδο της αποστολής απατηλών μηνυμάτων SMS (smishing) μπορεί να παρουσιάσουν παραλλαγές στο πρόσχημα που επικαλούνται οι απατεώνες.

Ενδέχεται επιτήδειοι να προσποιηθούν ότι επιθυμούν να προβούν σε κράτηση δωματίων και στο πλαίσιο της δήθεν πραγματοποίησης πληρωμής του συμφωνηθέντος ποσού να αποσπάσουν τεχνηέντως τους αριθμούς και κωδικούς PIN τραπεζικών καρτών ή τους προσωπικούς κωδικούς e-banking. Ακολούθως με τη χρήση των υποκλεμμένων στοιχείων να πραγματοποιήσουν μεταφορές χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των παθόντων σε δικούς τους ή συνεργών τους.

Συνοπτικά συνίσταται:

*Να μην γνωστοποιούνται αριθμοί τραπεζικών καρτών και προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης ή επαλήθευσης σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

*Να μη συμπληρώνονται στοιχεία πρόσβασης τραπεζικών λογαριασμών σε φόρμες που αποστέλλονται από ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μηνύματα.

*Για πρόσβαση σε ιστοσελίδα τράπεζάς να πληκτρολογείται η διεύθυνση στον browser και να μην πραγματοποιείται είσοδος μέσω υπερσυνδέσμων.

*Σε περίπτωση ύποπτης διαδικασίας να γίνεται επαλήθευση μέσω τραπέζης.

 

Ενδεικτικές μορφές πραγματοποίησης απάτης είναι οι:

*απάτες σε αγορές μέσω διαδικτύου (online shopping scams)

*απατηλές τηλεφωνικές κλήσεις (vishing)

*απατηλά μηνύματα SMS (smishing)

*απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (phishing)

*απατηλές ιστοσελίδες τραπεζών (spoofed bank websites)

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα Αστυνομικά Τμήματα και Υπηρεσίες Ασφαλείας της περιοχής τους.

Περισσότερες χρήσιμες συμβουλές-πληροφορίες για την προστασία των πολιτών έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr / Οδηγός του Πολίτη.

(Visited 94 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*