Νότιο Αιγαίο: Υπερδιπλασιάστηκαν τα τροχαία, τριπλασιάστηκαν οι παθόντες τον Απρίλιο του 2022

Newsroom
10/05/2022 15:32
 
 
 

 

Τα συνολικά στοιχεία τροχαίων ατυχημάτων και παραβάσεων του Απριλίου του 2022, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, των τροχονομικών δράσεων, τον Απρίλιο του 2022 πραγματοποιήθηκαν 21.879 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 1.447 παραβάσεις, ενώ όσον αφορά στα τροχαία, σημειώθηκαν συνολικά 27 έναντι 11 τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2021. Επιπλέον, τον Απρίλιο του 2022 ο αριθμός των παθόντων σχεδόν τριπλασιάστηκε, καθώς από 11 που ήταν πέρυσι τον Απρίλιο, έφτασαν φέτος τους 32.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι σοβαρότερες – επικίνδυνες τροχονομικές παραβάσεις που βεβαιώθηκαν:

*213 για οδήγηση δικύκλου χωρίς χρήση προστατευτικού κράνους.

*179 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδηγού.

*67 για οδήγηση αυτοκίνητου χωρίς χρήση ζώνης ασφαλείας.

*62 για υπερβολική ταχύτητα.

*22 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

*14 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

*6 για φθαρμένα ελαστικά.

Ειδικότερα, για τις παραβάσεις που σχετίζονται με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2022 συγκροτήθηκαν 86 κλιμάκια τροχονομικών ελέγχων, ελέγχθηκαν 1.051 οδηγοί και βεβαιώθηκαν 52 παραβάσεις.

Επίσης, από το σύνολο των ελέγχων που διενεργήθηκαν, 426 αφορούσαν επαγγελματικά αυτοκίνητα, στα οποία διαπιστώθηκαν και βεβαιώθηκαν 30 παραβάσεις.

Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, τον Απρίλιο του 2022 σημειώθηκαν 27 τροχαία ατυχήματα, έναντι 11 τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2021. Ειδικότερα σημειώθηκαν: 3 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (έναντι 0 το 2021), 2 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 2 το 2021) και 22 ελαφρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 9 το 2021).

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου το μήνα Απρίλιο 2022 καταγράφηκαν 32 παθόντες έναντι 11 τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2021. Ειδικότερα καταγράφηκαν: 3 θάνατοι (έναντι 0 το 2021), 2 σοβαρά τραυματίες (έναντι 2 το 2021) και 27 ελαφρά τραυματίες (έναντι 9 με το 2021).

Επισημαίνεται ότι, οι κύριες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και οι παράγοντες που επιτείνουν τις συνέπειές τους είναι:

*Η υπερβολική ταχύτητα.

*Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού.

*Η παραβίαση της προτεραιότητας.

*Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

*Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.

*Η οδήγηση χωρίς χρήση κράνους και προστατευτικής ζώνης.

Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, έχοντας στόχο και σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:

*Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

*Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος.

*Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.

*Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας.

*Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος.

*Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας.

*Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.

*Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.

*Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.

*Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.

*Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ.

*Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς.

*Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδηγικής κουλτούρας.

(Visited 49 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.