Νότιο Αιγαίο: Αύξηση παθόντων αλλά κανένα θανατηφόρο ατύχημα τον Δεκέμβριο του 2022

troxaio italos 4
Newsroom
09/01/2023 14:49
 
 
 

 

Σχεδόν 13.000 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022 από τις Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου την εδαφική αρμοδιότητα των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, πραγματοποιήθηκαν 12.866 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν συνολικά 1.235 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., με τις σοβαρότερες και πιο επικίνδυνες από αυτές να είναι οι εξής:

*209 για οδήγηση δικύκλου χωρίς χρήση προστατευτικού κράνους.

*190 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδηγού.

*69 για οδήγηση αυτοκίνητου χωρίς χρήση ζώνης ασφαλείας.

*27 για υπερβολική ταχύτητα.

*18 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

*9 για φθαρμένα ελαστικά.

*5 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας

Ειδικότερα, για τις παραβάσεις που σχετίζονται με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2022 συγκροτήθηκαν 96 κλιμάκια τροχονομικών ελέγχων, ελέγχθηκαν 590 οδηγοί και βεβαιώθηκαν 615 παραβάσεις.

Επίσης, από το σύνολο των ελέγχων που διενεργήθηκαν, 899 αφορούσαν επαγγελματικά αυτοκίνητα, στα οποία διαπιστώθηκαν και βεβαιώθηκαν 19 παραβάσεις.

Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, τον Δεκέμβριο του 2022 σημειώθηκαν 17 τροχαία ατυχήματα, έναντι 16 τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2021. Ειδικότερα σημειώθηκαν: Κανένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα (έναντι 1 το 2021), 1 σοβαρό τροχαίο ατύχημα (έναντι 4 το 2021) και 16 ελαφρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 11 το 2021).

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου τον Δεκέμβριο του 2022 καταγράφηκαν 21 παθόντες έναντι 18 τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2021. Ειδικότερα καταγράφηκαν: Κανένας θάνατος (έναντι 1 το 2021), 1 σοβαρά τραυματίας (έναντι 4 το 2021) και 20 ελαφρά τραυματίες (έναντι 13 το 2021).

Επισημαίνεται ότι οι κύριες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και οι παράγοντες που επιτείνουν τις συνέπειές τους είναι:
*Η υπερβολική ταχύτητα.

*Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού.

*Η παραβίαση της προτεραιότητας.

*Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

*Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.

*Η οδήγηση χωρίς χρήση κράνους και προστατευτικής ζώνης

Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, έχοντας στόχο και σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:

*Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

*Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος

*Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά

*Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας

*Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος

*Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας

*Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
*Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα

*Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη

*Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα

*Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ

*Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς

*Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδηγικής κουλτούρας.

(Visited 31 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.