Περισσότεροι από 25.000 τροχονομικοί έλεγχοι τον Μάρτιο στο Νότιο Αιγαίο – Ένα μόνο θανατηφόρο τροχαίο

Newsroom
12/04/2021 1:16
  •  
  •  
  •  

Τα συνολικά στατιστικά στοιχεία τροχαίων ατυχημάτων και παραβάσεων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα κατά το μήνα Μάρτιο έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου.

Με τις Υπηρεσίες Τροχαίας να βρίσκονται διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων – δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο, κατά την διάρκεια του Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν 25.966 έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν συνολικά 1.163 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι σοβαρότερες – επικίνδυνες τροχονομικές παραβάσεις που βεβαιώθηκαν:

*168 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδηγού.

*138 για οδήγηση δικύκλου χωρίς χρήση προστατευτικού κράνους.

*76 για υπερβολική ταχύτητα.

*75 για οδήγηση αυτοκίνητου χωρίς χρήση ζώνης ασφαλείας.

*29 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

*9 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Όσον αφορά στις παραβάσεις που σχετίζονται με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2021 συγκροτήθηκαν 61 κλιμάκια τροχονομικών ελέγχων, ελέγχθηκαν 648 οδηγοί και βεβαιώθηκαν 13 παραβάσεις.

Επίσης, από το σύνολο των ελέγχων που διενεργήθηκαν, 611 αφορούσαν σε επαγγελματικά αυτοκίνητα στα οποία διαπιστώθηκαν και βεβαιώθηκαν 15 παραβάσεις.

Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, τον Μάρτιο του 2021 σημειώθηκαν 16 τροχαία ατυχήματα, έναντι 14 με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2020.

Ειδικότερα σημειώθηκαν: 1 θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα (έναντι κανένα το 2020), 1 σοβαρό τροχαίο ατύχημα (έναντι 2 το 2020) και 14 ελαφρά τροχαία ατυχήματα (έναντι των 12 το 2020).

Επίσης από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου το μήνα Μάρτιο 2021καταγράφηκαν 17 παθόντες, έναντι 15 τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2020.

Ειδικότερα καταγράφηκαν: 1 θάνατος (έναντι κανένας το 2020), 1 σοβαρά τραυματίας (έναντι 2 το 2020) και 15 ελαφρά τραυματίες (έναντι 13 το 2020).

Επισημαίνεται ότι, οι κύριες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και οι παράγοντες που επιτείνουν τις συνέπειές τους είναι:

*Η υπερβολική ταχύτητα.

*Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού.

*Η παραβίαση της προτεραιότητας.
.
*Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

*Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.

*Η οδήγηση χωρίς χρήση κράνους και προστατευτικής ζώνης.

 

Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, έχοντας στόχο και σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:

*Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

*Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος.

*Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.

*Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας.

*Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα, φορώ πάντα κράνος.

*Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας.

*Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.

*Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.

*Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.

*Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.
*Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ.

*Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς.

*Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδηγικής κουλτούρας

(Visited 99 times, 1 visits today)