Επιστολή Πολυκρέτη στον Αυγενάκη για το υψηλό κόστος μετακίνησης των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων

Newsroom
31/01/2023 22:15
 
 
 

 

Επιστολή στον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη απέστειλε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης με θέμα «το υψηλό κόστος μετακίνησης των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων» της Νάξου, θέμα που αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των Σωματείων του Αθλητισμού στα νησιά.

Η επιστολή έφτασε στα χέρια του κ. Αυγενάκη την ώρα της συζήτησης στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής που συνεδρίαζε για «το υψηλό κόστος μετακίνησης των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων στα νησιά του Αιγαίου».

Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο κ. Πολυκρέτης αναφέρει τα εξής:

Θέμα: Υψηλό κόστος μετακίνησης των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων

Κύριοι Υπουργοί, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, κύριε Πρόεδρε,

Σας γνωρίζουμε σχετικά με το θέμα τα εξής:
Στις Κυκλάδες υπάρχουν πάρα πολλά Σωματεία Αθλητισμού με πολλά τμήματα το καθένα όπως στίβου, ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ κ.λπ.
π.χ. στη Νάξο υπάρχουν εννέα 9 Σωματεία, τα οποία έχουν πολλά ερασιτεχνικά τμήματα, σε όλες τις κατηγορίες:

Πανναξιακός Α.Ο. Στίβος, ποδόσφαιρο: 200 παιδιά
Πανναξιακός Α.Ο.Κ. Μπάσκετ: 130 παιδιά
Πανναξιακός Α.Ο.Ν. Βόλεϊ: 30 παιδιά
Α.Μ.Σ. Φιλωτίου: 160 παιδιά
Π.Α.Σ. Νάξου: 160 παιδιά
ΑΠ.Α.Σ «Τα Φανάρια»: 160 παιδιά
Α.Σ. Απόλλων: 45 παιδιά
Α.Σ. Αστέρας: 25 παιδιά
Fight Academy (Πάσουλας Στυλιανός): 120 παιδιά

Για τη συμμετοχή τους στα πρωταθλήματα του Νομού Κυκλάδων και εκτός Νομού, είναι ανάγκη να μετακινούνται κατά συχνά χρονικά διαστήματα σε διάφορα νησιά και πόλεις για να πραγματοποιηθούν οι αγώνες με τις αντίστοιχες ομάδες.

Επειδή το κόστος μετακινήσεων μαζί με τις διανυκτερεύσεις και τη διατροφή, λόγω και της αύξησης των τιμών, είναι μεγάλο, τα σωματεία είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, με συνέπεια την ακύρωση των μετακινήσεων, τη μη διεξαγωγή αγώνων και τελικά την μη συνέχιση-ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων.

Για μας είναι προτεραιότητα ο Αθλητισμός, γιατί οι αθλητές όλων των ηλικιών, εκτός από την άσκηση του σώματος, εκπαιδεύονται στην ομαδικότητα, στη συλλογικότητα, στην ανάπτυξη φιλίας, στην αλληλεγγύη, στην κοινωνικοποίηση, στην ευθύνη, στο σεβασμό, δηλαδή μετέχουν των αξιών παιδείας, διαμορφώνοντας έτσι σώματα υγιή και χαρακτήρες ηθικούς ώστε στο μέλλον να είναι χρήσιμοι πολίτες στην κοινωνία.

Λόγω λοιπόν,
α. της νησιωτικότητας που δεν μπορείς να μετακινηθείς από νησί σε νησί ή από νησί σε λιμάνια στη στεριά π.χ. Πειραιάς, όποτε θέλεις και
β. της ιδιαιτερότητας των νησιών μας, μικρές κοινότητες ανθρώπων «απομονωμένες» με μεγάλη απαίτηση σε δαπάνες για την κατασκευή δομών και υποδομών, είναι ανάγκη:
1ον να θεσμοθετηθεί ειδικό μεταφορικό ισοδύναμο για τους αθλητές το οποίο θα καλύπτει το συνολικό ποσό της δαπάνης των εισιτηρίων από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιώτικης πολιτικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών
2ον να υπάρχουν ετήσιες χρηματοδοτήσεις από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε συνεργασία με Υπουργείο Οικονομικών, για την κάλυψη μέρους των εξόδων διανυκτέρευσης και διατροφής.

Επίσης θα πρέπει να θεσμοθετηθούν μέτρα και δράσεις όχι μόνο σε επίπεδο Εθνικό αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την στήριξη των αθλητών μας και την προώθηση του Αθλητισμού.

Στηρίζουμε τον Αθλητισμό έχοντας στο μυαλό μας τις δύο φράσεις που κληρονομήσαμε από την Αρχαία Ελλάδα. «Εύ αγωνίζεσθαι» και «Νούς υγιής εν σώματι υγιεί».

Μανώλης Πολυκρέτης
Υποψήφιος Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Να σημειωθεί ότι αποδέκτες της παραπάνω επιστολής εκτός τον κ. Αυγενάκη είναι και οι κ.κ.:

Στυλιανός Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών
Γεώργιος Μαυρωτάς Γ.Γ. Αθλητισμού
Εμμανουήλ Κουτουλάκης Γ. Γ. Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής
Εμμανουήλ Κόνσολας Πρόεδρος Επιτροπής Νησιώτικων και Ορεινών Περιοχών

(Visited 100 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.