Νάξος: Με την παρουσία Λεονταρίτη η συζήτηση για το 8Χ8 και το κλειστό Φιλωτίου – Όλα όσα συζητήθηκαν (video)

8Χ8 συζήτηση δήμος
Newsroom
29/03/2023 01:56
 
 
 

 

Διά μέσου αντιπαραθέσεων, αναπάντητων ερωτημάτων και τελικά με την απόφαση να μη γίνει το 8Χ8 «εδώ και τώρα», όπως η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει την πρόθεση να κάνει, αλλά να αναμένουμε χρηματοδότηση από πρόγραμμα ή με χρήματα από δανεισμό ώστε να γίνει το 8Χ8 μαζί με την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου, ολοκληρώθηκε η συνάντηση-συζήτηση που είχε συγκαλέσει ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς με τα αθλητικά σωματεία.

Τους παρευρισκόμενους ωστόσο περίμενε μια έκπληξη, που ήταν η αιφνίδια επίσκεψη και συμμετοχή στη συνάντηση και συζήτηση, του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη, ο οποίος εμφανίστηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου συνοδευόμενος από τον έπαρχο Νάξου Γιάννη Μαργαρίτη και την αντιπεριφερειάρχη Ευδοκία Κατσάνη.

Η έκπληξη ωστόσο δεν ήταν μόνο των εκπροσώπων των σωματείων του αθλητισμού και των πολιτών που συμμετείχαν αλλά και του δημάρχου και των μελών της δημοτικής αρχής οι οποίοι δεν είχαν προσκαλέσει τον κ. Λεονταρίτη στη συνάντηση.

8Χ8 συζήτηση δήμος

Μάλιστα μετά από τη συζήτηση ο κ. Λεονταρίτης δεσμεύτηκε ότι η περιφέρεια, είναι πρόθυμη να διαθέσει στο δήμο το ποσό των 400.000 ευρώ ώστε όταν βρεθεί χρηματοδότηση, τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για το έργο του 8Χ8 και της συνολικής ανάπλασης του χώρου γύρω από αυτό.

Στη συνάντηση εκτός των εκπροσώπων της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός, σχεδόν όλοι οι αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομμάτης, οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου και Βασίλης Βρούτσης, ο υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Γλέζος, εκπρόσωποι από το σύνολο των αθλητικών σωματείων της Νάξου, παλαιότερα στελέχη και μέλη αθλητικών σωματείων, αθλητές και άλλοι παράγοντες του αθλητισμού, καθώς και πολίτες.

Στην αρχική ομιλία του ο κ. Κατσαράς έκανε έναν απολογισμό για το έργο της δημοτικής αρχής σε θέματα αθλητισμού όπου μεταξύ άλλων σημείωσε ότι το έργο του κλειστού στη Χώρα της Νάξου δεν έχει παραλειφθεί από το δήμο κάτι για το οποίο τον διέψευσε ο κ. Πολυκρέτης που με παρέμβαση του σημείωσε ότι η παραλαβή του έργου έγινε το 2007, κάτι με το οποίο συμφώνησε και η τεχνική υπηρεσία του δήμου.

Για το κλειστό στο Φιλώτι

Σύμφωνα με τα λεγόμενα τόσο του δημάρχου, όσο και του αντιδημάρχου αθλητισμού για την κατασκευή του κλειστού γηπέδου στο Φιλώτι, η μελέτη είναι σχεδόν έτοιμη και εντάσσεται στο συνολικό έργο που θα γίνει στο χωριό με τα σχολικά κτήρια.

«Το κόστος του συγκεκριμένου έργου υπολογίζεται στα 3 εκατ. ευρώ και βρίσκεται σε μία σχολική εγκατάσταση που όλες οι εγκρίσεις απαιτείται να είναι από το υπουργείο Παιδείας. Η επικαιροποίηση του προϋπολογισμού έγινε το 2022 και μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί. Το κτήριο είναι 950 τ.μ. και ο αγωνιστικός χώρος 660 τ.μ.» σημείωσε η μηχανικός του δήμου Τζένη Καραμανή δίνοντας τα στοιχεία του έργου.

Για το θέμα υπήρξαν αντιδράσεις τόσο από παράγοντες του αθλητισμού και την αντιπολίτευση όσο και από τον πρόεδρο Φιλωτίου Βασίλη Κρασσά και τον π. πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Νίκο Ήμελλο.

«Θα ζητήσουμε ταυτόχρονα χρηματοδότηση για δύο έργα; Από ότι έχω καταλάβει μπαίνει προτεραιότητα στο 8Χ8. Η προπόνηση στο ποδόσφαιρο γίνεται εκτός στο μπάσκετ-βόλεϊ εντός, ποια είναι προτεραιότητα; Το κλειστό ή το ανοιχτό;» ρώτησε ο κ. Δημήτρης Ήμελλος π. πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου.

«Θέλω και από τον έπαρχο, τον κ. Λεονταρίτη και την κ. Κατσάνη σήμερα να μας πουν για το κλειστό. Να φύγουμε από εδώ και να ξέρουμε τι θα γίνει. Είχα φέρει τη μελέτη εδώ και πολλά χρόνια κι ακόμα σέρνεται… Κλείσαμε με το 8Χ8 …και το κλειστό πάλι μένει στάσιμο;» σημείωσε ο πρόεδρος του Φιλωτίου σε έντονο ύφος.

«Σήμερα επιβεβαιώσατε ότι δεν υπήρχε μελέτη για το κλειστό Φιλωτίου» είπε ο κ. Μανώλης Βάβουλας.

Για το 8Χ8

8Χ8 συζήτηση δήμος
Η μελέτη για το 8Χ8 και την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου όπως παρουσιάστηκε στη συνάντηση

Μετά από αντιπαραθέσεις και …προεκλογικές εξαγγελίες με την παρέμβαση αθλητικών παραγόντων η συζήτηση στράφηκε στο γήπεδο 8Χ8 δίπλα στο κλειστό Νάξου για το οποίο παρουσιάστηκε η μελέτη η οποία περιλαμβάνει και την συνολική ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου από τη μηχανικό του δήμου Τζένη Καραμανή.

«Σήμερα η συνάντηση αφορά το μέλλον των αθλητών και παρακαλώ να μην υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις. Θέλουμε να αναφερθούμε αμιγώς στα ζητήματα που έχουν τεθεί και αφορούν τον αθλητισμό μιας και αυτή δεν είναι μια προεκλογική συνάντηση. Θέλουμε χρονοδιάγραμμα και πριν από τις εκλογές να έχει ξεκινήσει το έργο. Χρειαζόμαστε βοήθεια και όχι προεκλογικές αντεγκλήσεις» σημείωσε ο κ. Μιχάλης Αγγελής, παράγοντας του Πανναξιακού.

«Η μελέτη είναι ωραία, αλλά αυτός ο χώρος σύμφωνα με μελέτη του 2013 είναι χώρος πάρκινγκ. Τι κάνουμε με αυτό;» ρώτησε ο κ. Βασίλης Βρούτσης ενώ τέθηκαν και άλλα πολλά ερωτήματα από τους παρευρισκόμενους τα περισσότερα από τα οποία δεν απαντήθηκαν.

Ο κ. Πολυκρέτης ζήτησε ωστόσο να μάθει εάν τα πεζοδρόμια και η πεζογέφυρα που περιλαμβάνει το σχέδιο της μελέτης είναι αδειοδοτημένα.

«Χάνετε την ουσία μέσα σε ένα προεκλογικό κλίμα. Ο αθλητισμός είναι πηγή ζωής και δεν τον αφορά η πολιτική. Η περιφέρεια έχει διάθεση να δώσει χρήματα για υποδομές» είπε ο εκπρόσωπος του ΑΠΑΣ Φρέντυ Κρητικός.

«Να ανοίξει μία πόρτα και να γίνει το 8Χ8 με όσα χρήματα στοιχίζει αυτό. Μόνο το 8Χ8. Αν δεν έκανε τις αποκαλύψεις το ραδιόφωνο δεν θα είχαμε ενημερωθεί ποτέ και δε θα γινόταν ποτέ αυτή η συνάντηση σήμερα. Το ίδιο έγινε και με το λιμάνι…» σημείωσε ο κ. Αντώνης Πιτταράς.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν αφορούσε τη μελέτη, πότε αυτή παραδόθηκε στο δήμο και γιατί δεν παραδόθηκε και στην περιφέρεια για διεκδίκηση χρηματοδότησης.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη μελέτη. Είναι όραμά μας» είπε ο κ. Λιανός και πρόσθεσε ότι «για το τί δεν έγινε χθες… δε θα αναφερθούμε», ενώ σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση σημείωσε ότι «υπάρχουν προφορικές συνεννοήσεις». Ο κ. Λιανός ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι η μελέτη είναι έτοιμη από το Σεπτέμβριο του 2022 για να εισπράξει το ερώτημα γιατί δεν υπήρξε ενημέρωση και γιατί δεν υπήρξε διεκδίκηση χρηματοδότησης.

Εκπρόσωποι των σωματείων ζήτησαν «να σπάσει στα δύο» η μελέτη ώστε άμεσα να προχωρήσει το έργο η περιφέρεια.

Τι είπαν οι εκπρόσωποι της περιφέρειας

«Είναι επιτακτική ανάγκη να χρηματοδοτηθούν και να προχωρήσουν τα αθλητικά έργα. Πάμε να κάνουμε ένα 11Χ11 στο Γυμνάσιο και το 8Χ8 που χρηματοδοτεί η περιφέρεια και να προγραμματίσουμε και ένα κλειστό «μπαλόνι» στον ίδιο χώρο» είπε ο έπαρχος Νάξου κ. Γιάννης Μαργαρίτης.

«Να αφήσουμε τα ψέματα και τους εγωισμούς και να φτιάξουμε το 8Χ8. Η περιφέρεια έχει αποδείξει ότι είναι στο πλευρό των πολιτών» σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Ευδοκία Κατσάνη.

«Αυτές οι συζητήσεις θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί» σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης ο οποίος υπογράμμισε ότι η περιφέρεια Ν. Αιγαίου δεν έχει καμία ανάμειξη σε αθλητικές υποδομές όμως έχει βρει τον τρόπο ώστε να τις χρηματοδοτεί και στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει όλα τα αθλητικά έργα στη Νάξο και σε άλλα νησιά. «Στο γραφείο μου δεν έχω κανένα γραπτό αίτημα από τους δήμους των Κυκλάδων αν και τα αθλητικά έργα είναι δική τους αρμοδιότητα, εμείς νόμιμα πάντα αλλά με “τρίπλες” καταφέραμε και δημιουργήσαμε πρόγραμμα αθλητικών εγκαταστάσεων» σημείωσε. «Έχουμε κάνει εννέα αθλητικά έργα στη Νάξο και δήμαρχε παραδέξου ότι δε με ενόχλησες ποτέ για αυτά τα έργα» είπε.

Επανέλαβε ότι εάν ο δήμος το επιτρέψει «αύριο το πρωί» η περιφέρεια αναλαμβάνει τη μελέτη και την εκτέλεση του έργου του γηπέδου 8Χ8. «Δεσμευτήκαμε για 300.000 να φτιάξουμε το γήπεδο. Αυτή είναι η δέσμευσή μας για χρήματα από τον κωδικό «Βελτιώσεις Αθλητικών Εγκαταστάσεων». Εμείς σήμερα μπορούμε να το ξεκινήσουμε το έργο. Ωραίες είναι οι αναπλάσεις. Αν πάμε σε ολόκληρο το έργο θα αργήσουμε 1,5 με 2 χρόνια. Εμείς όσο κι αν κοστίσει το 8Χ8 θα το φτιάξουμε κι εδώ είμαστε για να διεκδικήσουμε χρήματα για τη 2η φάση του έργου» τόνισε ο κ. Λεονταρίτης.

Ο κ. Μαυρομμάτης ζήτησε από τον κ. Λεονταρίτη εάν μπορεί να χρηματοδοτήσει η περιφέρεια το γήπεδο και το μέρος της μελέτης για τα όμβρια ύδατα, δηλαδή με 585.000 ευρώ όπως το κοστολόγησε η τεχνική υπηρεσία του δήμου, και ο κ. Λεονταρίτης ως «παρατήρηση» στη συζήτηση σημείωσε ότι εάν ήταν η περιφέρεια να δώσει 600.000 ευρώ θα μπορούσε με αυτά τα χρήματα να φτιάχνονταν το 8Χ8 και ένα ακόμα γήπεδο 11Χ11. Επίσης ο αντιπεριφερειάρχης ενώπιον των παρευρισκόμενων επανέλαβε την πρόθεση της περιφέρειας Ν. Αιγαίου για μία ακόμα χρηματοδότηση που αφορά τον ηλεκτροφωτισμό και την αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων με νέους εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δεν δέχτηκε την πρόταση του αντιπεριφερειάρχη και επέμεινε στην αρχική θέση της δημοτικής αρχής για αναζήτηση χρηματοδότησης συνολικά του 8Χ8 και της ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου έργο 1,5 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Λεονταρίτης ωστόσο δεσμεύτηκε ότι εφόσον ο δήμος δεν δέχεται την κατασκευή του γηπέδου από την περιφέρεια να δώσει στο δήμο 400.000 ευρώ και ο δήμος στη συνέχεια να αναζητήσει χρηματοδότηση ύψους 1,1 εκατ. ευρώ ή να προχωρήσει σε δανεισμό, ώστε να γίνει το έργο.

Τα σωματεία πάντως μέχρι και την τελευταία στιγμή ζητούσαν «να σπάσει» η μελέτη και να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία του μικρού γηπέδου.

(Visited 491 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*