Πώς το Βίλατζ Γιουνάιτεντ έγινε το νέο μας τηλεοπτικό κόλλημα;

Newsroom
08/05/2024 14:51
 
 
 

 

Αν θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα από τη δράση σε Σούπερ Λιγκ, Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και στοίχημα, και θέλετε να χαλαρώσετε χωρίς όμως να αφήσετε στην άκρη το αγαπημένο σε όλους σπορ, τότε σας έχουμε την τέλεια πρόταση. Γιατί το Βίλατζ Γιουνάιτεντ της ΕΡΤ, ήρθε από το πουθενά και έγινε το ντοκιμαντέρ που δεν ξέραμε ότι χρειαζόμαστε.

Δεν ξέρουμε αν μπορεί κανείς να κάνει εύκολα binge watch και τα δώδεκα, σχεδόν 40λεπτα επεισόδια που έχουν προβληθεί ως τώρα. Σε όποια φάση και αν θέλει να τα παρακολουθήσει, θα τα βρει σε μορφή on – demand στην πλατφόρμα του Ertflix. Αν αγαπάτε πραγματικά το ποδόσφαιρο, και ειδικά τα Ελληνικά πρωταθλήματα και κύπελλα, η συγκεκριμένη εκπομπή δεν θα σας απογοητεύσει.

Επιστροφή στις ρίζες

Τα 12 επεισόδια του προγράμματος, που ελπίζουμε πως σύντομα θα αυξηθούν με την παραγωγή νέων, απευθύνονται κυρίως σε ρομαντικούς του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Και καταφέρνουν να μας κάνουν να νοσταλγήσουμε αλλά και να χαμογελάσουμε αβίαστα, υπενθυμίζοντας μας πως στην καρδιά της Ελληνικής κοινωνίας κάποια πράγματα σχετικά με το Βασιλιά των σπορ δεν αλλάζουν ποτέ.

Αφού πίσω από τα γεμάτα γήπεδα της Super League και τα ματς των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων, χιλιάδες συμπατριώτες μας αγωνίζονται σε τοπικά πρωταθλήματα, σε απόμακρα μέρη της χώρας, εκεί που το ποδόσφαιρο φέρνει κοντά τους ανθρώπους, τα χωριά και τις τοπικές κοινότητες. Είδαμε παίκτες που στο ημίχρονο πετάγονται να ταΐσουν τα ζωντανά και προέδρους – επιχειρηματίες με αγνά κίνητρα για το άθλημα και την κοινότητα. Είδαμε επίσης πλάνα από τα αποδυτήρια, πριν την έναρξη, στο ημίχρονο αλλά μετά το τέλος του αγώνα.

Το φορμάτ του ντοκιμαντέρ είναι άκρως ενδιαφέρον: σε κάθε επεισόδιο, η παραγωγή επιλέγει μια ομάδα ενός νομού, που έχει έδρα σε κάποιο χωριό ή κωμόπολη. Και αγωνίζεται στις τοπικές κατηγορίες. Η δομή του επεισοδίου είναι σχεδόν ίδια σε όλα. Αλλά αυτό δε μας χαλάει καθόλου. Ξεκινάει με την εισαγωγή κάποιων βασικών χαρακτήρων, συνήθως προέδρου, προπονητή και παλαιοτέρων παικτών. Αναλύει σχετικά σύντομα τη ζωή και την ιστορία τους με την ομάδα αλλά και γενικά στοιχεία για το χωριό. Ώστε να καταλήξει να αναφερθεί (επίσης σύντομα) στα βασικά προβλήματα της περιοχή. Χωρίς να ξεφεύγει από τη βασική της αποστολή, που είναι φυσικά το ποδόσφαιρο, η εκπομπή επιστρέφει για να δείξει πλάνα από προπονήσεις, ενώ το επεισόδιο ολοκληρώνεται πάντα με τη μέρα του αγώνα. Εκεί που είναι φυσικά και το περισσότερο ζουμί της ιστορίας των τοπικών πρωταθλημάτων. Μπαίνει στα αποδυτήρια για να δει την ετοιμασία των παικτών και τις ομιλίες του προπονητή, παρακολουθεί την προσέλευση των οπαδών αλλά και τα όσα συμβαίνουν σε αγωνιστικό χώρο, πάγκους ομάδων και κερκίδες κατά τη διάρκεια του ματς. Δεν θα μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες γιατί πιστεύουμε πως αξίζει να δοκιμάσετε να δείτε μόνη σας τη συνέχεια.

Σφακιά, Βώλακας, Βαλύρα, Πευκοχώρι, Καστανιές και Ελάτεια δεν είναι μάλλον τα εδάφη της ποδοσφαιρικής επαγγελίας. Παρόλα αυτά, όλα ανεξαιρέτως παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον ως τοποθεσίες και κοινωνίες, τόσο που τα 40-45 λεπτά που διαρκεί κάθε επεισόδιο να περνούν πολύ ευχάριστα.

Ποιοι πρέπει να δουν το Βίλατζ Γιουνάιτεντ

Όσοι αγαπούν πραγματικά το ποδόσφαιρο και θέλουν να δουν και μια άλλη οπτική του. Αυτή που δεν περιλαμβάνει ακριβά συμβόλαια και γεμάτα γήπεδα (τουλάχιστον όχι πάντα). Αυτή που αναδεικνύει – μέσω του αθλήματος – τις δυσκολίες της ζωής των ανθρώπων στις απομακρυσμένες περιοχές. Τόσο από άποψη εύρεσης παικτών (χωρίς μάλιστα να ψάχνουν απαραίτητα για ταλέντα), όσο και από άποψη έλλειψης υποδομών όπως π.χ. κερκίδων, γυμναστηρίων, ρούχων και VAR.

Με κάποιο μαγικό τρόπο, το συνεργείο της παραγωγής επέλεξε για τον πρώτο κύκλο των 12 επεισοδίων, περιοχές της Ελλάδας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ανθρώπους με μεγάλη αγάπη για το ποδόσφαιρο αλλά και χαρακτήρες που άνετα θα μπορούσαν να είναι προϊόντα μυθοπλασίας. Και αυτό είναι που μας κέρδισε και μας έκανε να καθίσουμε μπροστά στην οθόνη και να παρακολουθήσουμε όλα τα επεισόδια ευλαβικά.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στους σκηνοθέτες, μοντέρ και διευθυντές φωτογραφίας της εκπομπής. Αφού με τα πλάνα τους καταφέρνουν να προβάλουν στις οθόνες μας τη ρεαλιστική εικόνα όσων συμβαίνουν στα γήπεδα αυτά. Είτε πρόκειται για τα πλάνα με το drone, που αποκαλύπτουν την σχεδόν ιμπρεσιονιστική χάραξη των γραμμών του γηπέδου, είτε για τα πλάνα των άδειων κερκίδων. Αλλά και για τα κοντινά σε χαρακτήρες – θεατές, οπαδούς βγαλμένους από κάποια προηγούμενη δεκαετία. Το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ έχει όλα τα συστατικά της συνταγής που θα σας κάνουν να το αγαπήσετε.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 47 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*